Η Ιταλία παρακολουθεί με προσοχή και ανησυχία εξελίξεις με Yavuz

H Ιταλία παρακολουθεί με πολλή προσοχή και ανησυχία τις εξελίξεις αναφορικά με την κάθοδο του τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στην κυπριακή ΑΟΖ και βρίσκεται σε στενή επαφή για το θέμα αυτό με τις κυπριακές αρχές, δήλωσε στο ΚΥΠΕ αρμόδια πηγή.

Πρόσθεσε πως η Ρώμη βρίσκεται επίσης σε στενή επικοινωνία με την ιταλική ενεργειακή εταιρεία ΕΝΙ για αξιολόγηση της κατάστασης, αφού με βάση τα όσα εξαγγέλθηκαν από τουρκικής πλευράς η παράνομη γεώτρηση από το «Γιαβούζ» εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί σε περιοχή που καλύπτει μέρος των ερευνητικών τεμαχίων 6 και 7, τα οποία έχουν αδειοδοτηθεί στην κοινοπραξία των εταιρειών ΕΝΙ και ΤΟΤΑL.
 
Η ίδια πηγή σημείωσε πως το θέμα που αφορά την κάθοδο του "Γιαβούζ" στην κυπριακή ΑΟΖ αναμένεται να συζητηθεί την Τετάρτη σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και την Πέμπτη σε επίπεδο ηγετών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οπότε και η ΕΕ αναμένεται να λάβει θέση «σε σχέση με μια άλλη πρόκληση από την Τουρκία»
 
Η Τουρκία συμπεριφέρεται ως ένας από τους κύριους παράγοντες σε ό,τι αφορά τις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή και αυτό καθιστά δύσκολη τη σχέση με τις άλλες χώρες, γιατί οι άλλες χώρες γύρω από τη Μεσόγειο δεν έχουν την ίδια θεώρηση με την Άγκυρα όσον αφορά το τι εμπίπτει στην κυριαρχία της, πρόσθεσε.
 
Η ίδια πηγή επεσήμανε παράλληλα το γεγονός πως η τουρκική αυτή κίνηση γίνεται εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού και ενώ λόγω της κατάστασης της οικονομίας πολλές δραστηριότητες έχουν ανασταλεί.

Η ExxonMobil έχει αναστείλει τις γεωτρητικές της δραστηριότητες για ένα χρόνο ενώ και οι σχεδιασμοί της κοινοπραξίας ΕΝΙ και TOTAL για το οικόπεδο 6 αναθεωρούνται λόγω της κατάστασης, επεσήμανε, σημειώνοντας πως η Τουρκία στέλνει με ένα μεγάλο οικονομικό κόστος για αυτήν το "Γιαβούζ" στην περιοχή για εργασίες για τις οποίες ουσιαστικά δεν θα υπάρξει ουσιαστική ανταπόδοση αυτή τη στιγμή λόγω της κατάστασης.

Δειτε Επισης

Η φωτογραφία του Πολωνού καθηγητή λίγο πριν τη δολοφονία-Την τράβηξε η πρώην σύζυγος
Προειδοποιούν για black out μετά από ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος λόγω καύσωνα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ
Πρόσαψε κατηγορίες στους Ε/κ το ψευδοκράτος, ζήτησε να παραμείνουν υπό κράτηση άλλες οκτώ ημέρες
Κριτική Ερχιουρμάν σε Τατάρ για Κυπριακό-«Απουσία ουσιαστικής προόδου στα ΜΟΕ»
Βολές ΑΚΕΛ σε Αστυνομία και Χαρτσιώτη για την παλαιστινιακή σημαία στη Λεμεσό-«Προκλητική ενέργεια αυταρχισμού»
Αποφάσισε να μη θέσει σε διαθεσιμότητα τον Νικολαΐδη το Υπουργικό, διορίζει ερευνώντα λειτουργό για πειθαρχική εν μέσω ποινικής έρευνας
Τον χαβά του ο Τατάρ-«Διεξάγω μεγάλο διπλωματικό αγώνα για παγκόσμια αποδοχή της λύσης δύο κρατών»
Απέρριψε την ένσταση Βαρωσιώτου για διάταγμα αναστολής της απόφασης απόλυσής της το Ανώτατο
Ποιο θερμή μέρα του χρόνου η Πέμπτη, στους 45 βαθμούς ο υδράργυρος-Ενδεχόμενο για κόκκινη προειδοποίηση
Στην Κύπρο το κρουαζιερόπλοιο με τους Ισραηλινούς τουρίστες μετά το μπλόκο στη Σύρο