Είναι αυτές τις στιγμές που καταλαβαίνεις τις σημαντικότερες αξίες…
21:29 - 18 Απριλίου 2020

Υπάρχουν άνθρωποι μονάχοι σαν ξερόκλαδα σπασμένα, σαν ξωκλήσια ερημωμένα, ξεχασμένα, σαν εσένα, σαν εμένα…
Πρόσωπα σκυθρωπά, μάτια βουρκωμένα και χέρια ζαρωμένα με ένα τηλέφωνο, πλέον, στο χέρι… Ναι λοιπόν, αυτοί που είχαν συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια στους σκάμνους της εκκλησίας, να κρατάνε από ένα κερί στo χέρι και υπό τους ψαλμούς του «Χριστός Ανέστη» να ζουν, όπως έτσι έμαθαν από τα παιδικά τους χρόνια, το Πάσχα, τώρα είναι αναγκασμένοι να τα περάσουν όλα αυτά, καθηλωμένοι μέσω τηλεοράσεως και κινητού τηλεφώνου.
Όπως τονίστηκε πολλάκις τις τελευταίες ημέρες, και λέχθηκε δια στόματος του ΠτΔ, σήμερα δεν κινδυνεύει η πίστη μας, αλλά οι πιστοί μας, γι’ αυτό άλλωστε οφείλουμε όλοι μαζί ενωμένοι αλλά και συνάμα απομονωμένοι στα σπίτια μας, να περάσουμε αυτόν τον Γολγοθά, ώστε τις επόμενες εορτές να μην απουσιάζει κανείς, μα κανείς από την οικογένειά μας.
Ως εκ τούτου, είναι από αυτές τις στιγμές, που βλέπεις τις όσες αξίες είχαμε δεδομένες τα τόσα χρόνια, να μην είναι τελικά τόσο δεδομένες, και πλέον αξίες όπως της ελευθερίας, της οικογένειας, της αγάπης αλλά και της αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπό μας, να γιγαντώνονται μπροστά στα μάτια μας.
Μπορεί εδώ και ένα μήνα περίπου, να είδαμε περισσότερες φορές από τα αγαπημένα μας πρόσωπα, τον κ. Κωστρίκκη, τον κ. Λοϊζου και κ. Καραγιάννη, οι οποίοι μας ενημερώνουν καθημερινώς για τις εξελίξεις της πανδημίας, αλλά ίσως να είναι και η πρώτη φορά που δεν ακούσαμε από κανένα, το γνωστό «μακριά από τις κροτίδες».
Αυτό το Πάσχα, αναντίρρητα, θα μοιάζει πολύ μίζερο… Μα σίγουρα το επόμενο θα μας βρει πιο ενωμένους και συσπειρωμένους δίπλα στα άτομα που αγαπάμε. Και αν ο κορωνοϊός έχει ήδη σκαλίσει τη μνήμη μας, θα έχουμε σίγουρα να διηγούμαστε αυτό το μάθημα ζωής στις επόμενες γενεές, έχοντας τα πιο ισχυρά εφόδια για να κτίσουμε, με όσες δυνάμεις απέμειναν, το δικό μας αύριο.
Ας ευχηθούμε λοιπόν, το Άγιο Φως της Ανάστασης να καταυγάσει τις ψυχές όλων μας και να φέρει ευλογία σε κάθε βήμα μας, σε αυτό το μακρινό ταξίδι της ζωής.
