Α. Πίττας: Πρόβλεψη για πτώση του ΑΕΠ μέχρι και 12%

Μείωιση του ΑΕΠ μέχρι 10-12% προβλέπει για το 2020 ο Αντρέας Πίττας, Εκτελεστικός Πρόεδρος της Medochemie ο οποίος σημειώνει πως ορισµένοι κλάδοι έχουν καταβαραθρωθεί. Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση τονίζει πως είναι σωστά, αλλά θα πρέπει να διευρυνθούν.

10%-12% πτώση του ΑΕΠ
Προβλέψεις για το πού θα οδηγήσει η κατάσταση που βιώνουµε είναι πολύ δύσκολο να γίνουν, γιατί η όλη εξέλιξη εξαρτάται από τον καιρό που θα κρατήσει η πανδηµία. Πιστεύω, όµως, ότι µπορεί το ΑΕΠ του 2020 να ελαττωθεί µέχρι και 10 µε12 %. Είναι φανερό ότι ορισµένοι κλάδοι έχουν καταβαραθρωθεί, όπως η ξενοδοχειακή βιοµηχανία, η σίτιση, ο τουρισµός και η γεωργία.
 
Δυσκολεύουν οι αποστολές
Τα φάρµακα ήταν και παραµένουν αγαθά πρώτης ανάγκης. Προβλέπω, όµως, ότι η δραστηριότητά µας θα επηρεαστεί από το τµήµα, κυρίως, που αφορά στις µεταφορές και στο γενικό lockout που παρουσιάζει η Μέση Ανατολή. Πολλές χώρες στη συγκεκριµένη περιοχή έχουν κλείσει και τα φαρµακεία, καθώς και όλες τις ιδιωτικές κλινικές. Ήδη η αποχή των περισσότερων αεροπορικών εταιρειών µας επηρεάζει και καθιστά δύσκολες, αν όχι αδύνατες, τις αποστολές µικρών ή µέτριων ποσοτήτων, ειδικά σε χώρες της Άπω Ανατολής. Για τις µεγάλες αποστολές έχουµε τα φορτηγά αεροπλάνα.
 
Αυστηρά µέτρα ασφάλειας
Η φαρµακοβιοµηχανία, όπως γνωρίζετε, ανήκει σε όλη την Ευρώπη στις ουσιώδεις υπηρεσίες. Το τεχνικό µέρος, δηλαδή, η παραγωγή διέπεται από πολύ αυστηρούς κανόνες λειτουργίας, οι οποίοι δεν διαφέρουν κατά πολύ από τα δύσκολα µέτρα που λαµβάνονται τώρα γενικά από τις κυβερνήσεις. Ίσως θα έπρεπε, επίσης, να προσθέσω ότι οι παραγωγές γίνονται σε συνθήκες αρνητικής πίεσης. Στους εργαζόµενους των γραφείων έχουµε µερικώς επιβάλει κατ’ οίκον εργασία, όπου αυτό είναι δυνατόν. Όλα τα µέτρα που έχουν ληφθεί από το Υπουργείο Υγείας ακολουθούνται και από µας µε µεγάλη προσοχή.
 
Διεύρυνση καίριων σηµείων
Πιστεύω ότι τα µέτρα που λήφθηκαν από την Κυβέρνηση για στήριξη της αγοράς, κατά µεγάλο µέρος, ήταν σωστά. Ορισµένα σηµεία, όµως, θα πρέπει να διευρυνθούν. Για παράδειγµα, η στήριξη των µεγάλων εταιρειών µε µόνο 300 εκατοµµύρια ευρώ δεν είναι επαρκής, κατά τη γνώµη µου, αλλά αυτό θα πρέπει να το δούµε από κοντά µε τους αρµόδιους. Είµαι σίγουρος ότι υπάρχει η καλή διάθεση για διάλογο, ώστε το ποσό αυτό να αυξηθεί. Επίσης, το ποσό των 2 δισ. ευρώ, για όλες τις επιχειρήσεις, ίσως χρειαστεί να ανεβεί στα 3 δισ.