Α. Αντωνιάδου: Απαιτείται επιπρόσθετη στήριξη

Μεγάλες είναι οι επιπτώσεις στις επιχειρήσεις και την Οικονομία από την πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουμε όλοι μας επισημαίνει η Άρτεμις Αντωνιάδου, managing director του Voici La Mode Group of Companies, επισημαίνοντας πως η εμπιστοσύνη του κόσμου και η ομαλότητα θα αργήσουν να επιστρέψουν. Τονίζει πως θα χρειαστούν επιπρόσθετα μέτρα τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα για να μπορέσει να ορθοποδήσει η οικονομία.

Τεράστιες οι επιπτώσεις
Το τι βιώνουμε σήμερα είναι από όλες τις απόψεις πρωτόγνωρο για όλους μας. Οι επιπτώσεις στις επιχειρήσεις και την οικονομία είναι ήδη μεγάλες και όπως διαφαίνεται θα είναι τεράστιες, χωρίς, όμως, να μπορούμε στο παρόν στάδιο να προβλέψουμε το ακριβές μέγεθος ή τον χρονικό ορίζοντα διάρκειάς τους.  Με βάση τα σημερινά δεδομένα πιστεύεται ότι η επιδημία θα κορυφωθεί στα μέσα Απριλίου και η κατάσταση θα αρχίσει να εξομαλύνεται γύρω στον Ιούνιο.

Επώδυνα, αλλά σωστά μέτρα
Τα μέτρα που έχουν ληφθεί από το κράτος είναι σίγουρα προς τη σωστή κατεύθυνση, αφού πρώτιστος στόχος τους είναι ο έλεγχος και η καταπολέμηση του ιού. Είναι, όμως, επώδυνα για την οικονομία και ευελπιστούμε ότι η Κυβέρνηση θα στηρίξει τις επιχειρήσεις για να μη χαθούν θέσεις εργασίας. Η εμπιστοσύνη του κόσμου και η ομαλότητα θα αργήσουν να επιστρέψουν, ακόμα και όταν τα μέτρα αρθούν, ειδικά αν έχουμε απώλειες εργασίας. Αναμένουμε ότι ο τουρισμός θα είναι πολύ μειωμένος, κάτι που θα επηρεάσει κατ’ επέκταση όλο το φάσμα της οικονομίας, με κάποιους τομείς να πλήττονται περισσότερο από άλλους. Ανάλογες αγοραστικές συμπεριφορές αναμένουμε να δούμε σε όλους τους πολίτες, οι οποίοι θα είναι συγκρατημένοι, περιορίζοντας τα έξοδά τους στα απολύτως απαραίτητα.

Δυσκολότερο το 2020 από το 2013
Τόσο το fashion retail όσο και ο τομέας της εστίασης έχουν ήδη επηρεαστεί, αφού όλα τα σημεία πώλησης έκλεισαν βάσει του διατάγματος. Είχαμε, όμως, παρατηρήσει σημαντική μείωση στον κύκλο εργασιών μας πολύ πριν τα διατάγματα, αφού ο κόσμος είχε περιορίσει τις κινήσεις και τις αγορές. Ακόμη και όταν τα μέτρα αρθούν και τα καταστήματα επαναλειτουργήσουν η εμπιστοσύνη του κόσμου δεν θα επανέλθει αμέσως, αλλά σταδιακά, κάτι που σημαίνει πιο συγκρατημένες αγορές.

Το 2020 θα είναι σίγουρα μια πάρα πολύ δύσκολη χρονιά για τον τομέα μας. Εκτιμώ, μάλιστα, ότι θα είναι πιο δύσκολη ακόμα και από το 2013, αφού έχουμε να αντιμετωπίσουμε πρωτόγνωρες και απρόβλεπτες συνθήκες ανά το παγκόσμιο.
 
Αυστηροί κανόνες ασφάλειας
Η υγεία και η ασφάλεια του προσωπικού και των πελατών μας είναι για εμάς πολύ σημαντικά. Λόγω των διαταγμάτων που έχουν εκδοθεί, το μεγαλύτερο μέρος του ομίλου μας βρίσκεται σε αναστολή εργασιών και κατ’ επέκταση το προσωπικό δεν εργάζεται. Την περίοδο αυτή δουλεύει η ομάδα των κεντρικών μας αποθηκών και ένας περιορισμένος αριθμός μελών του προσωπικού των κεντρικών μας γραφείων για τη διαχείριση αυτής της κρίσης. Για την προστασία και την ασφάλειά τους έχουμε λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα, τηρώντας τους απαραίτητους κανόνες υγιεινής και όπου είναι εφικτό έχουν γίνει ρυθμίσεις για τηλεργασία. Την περίοδο αυτή είναι για εμάς σημαντικό να διατηρούμε την επικοινωνία και την επαφή με τους πελάτες και ασφαλώς με το προσωπικό μας. Ταυτόχρονα μας δίνεται η ευκαιρία για επανασχεδιασμό και ανασυγκρότηση, έχοντας πάντοτε γνώμονα την ποιότητα στην εξυπηρέτηση των πελατών και στις συνθήκες εργασίας των ανθρώπων μας.
 
Καλές οι μέχρι τώρα κινήσεις
Όλο το φάσμα της οικονομίας έχει επηρεαστεί, με κάποιους τομείς περισσότερο από άλλους. Σίγουρα τις μεγαλύτερες επιπτώσεις αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίζει για πολύ καιρό ακόμα ο ιδιωτικός τομέας και ιδιαίτερα κλάδοι όπως το fashion retail και η εστίαση. Τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί, όπως για παράδειγμα η καταβολή ανεργιακού επιδόματος στους εργαζόμενους που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής εργασίας, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και θα βοηθήσουν τόσο τις επιχειρήσεις, μειώνοντας το λειτουργικό τους κόστος, όσο και τους εργαζόμενους, διατηρώντας τις θέσεις εργασίας.
 
Απαιτείται επιπρόσθετη στήριξη
Παρόλα αυτά, θα χρειαστούν επιπρόσθετα μέτρα τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Για να μπορέσει να ορθοποδήσει η οικονομία με τις όσο το δυνατό μικρότερες απώλειες, θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία και σύμπνοια σε όλο το φάσμα της οικονομίας, ξεκινώντας από την Κεντρική Τράπεζα και τις τράπεζες για χαλάρωση των απαιτήσεων αποπληρωμής των υποχρεώσεων τόσο των επιχειρήσεων όσο και ατομικών, καθώς και σχέδια παροχής ρευστότητας για επανεκκίνηση της οικονομίας.
 
Νέα σχέδια και κίνητρα 
Παράλληλα θα πρέπει να υπάρξουν σχέδια και κίνητρα προς τις επηρεαζόμενες επιχειρήσεις, για παράδειγμα χαλαρώσεις στη φορολογία, επιδοτήσεις για εργαζομένους, νέες προοπτικές για επενδύσεις, ώστε να μην αναγκασθούν να διακόψουν, μειώσουν ή περιορίσουν τις δραστηριότητές τους, αφού αυτό θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη κρίση και απώλεια θέσεων εργασίας με όλα τα συνεπακόλουθα.