Πόρτα Δικαστηρίου στην προσφυγή φοιτητών για επαναπατρισμό τους στην Κύπρο

Το Διοικητικό Δικαστήριο απέρριψε σήμερα την προσφυγή που καταχωρήθηκε ενώπιον του από φοιτήτρια της Αγγλίας με την οποία ζητούσε την έκδοση δικαστικού διατάγματος που να της επιτρέπει να επαναπατριστεί στην Κύπρο.
 
Με την προσφυγή, προσβάλλετο η πρόνοια του διατάγματος που εξέδωσε ο Υπουργός Υγείας, σύμφωνα με την οποία η είσοδος στην Κυπριακή Δημοκρατία επιτρέπεται μόνο σε όσους προσκομίσουν ιατρικό πιστοποιητικό εξέτασης του κορωνοϊού. Η θέση της φοιτήτριας ήταν ότι η εν λόγω πρόνοια παραβιάζει το άρθρο 14 του Συντάγματος, το οποίο προβλέπει ότι σε κανένα Κύπριο πολίτη δεν μπορεί να απαγορευθεί η είσοδος στην Κυπριακή Δημοκρατία.
 
Το δικαστήριο στη σημερινή απόφασή του, την οποία εξασφάλισε το ΚΥΠΕ, καταλήγει ότι «η προσβαλλόμενη πράξη αποτελεί κανονιστική διοικητική πράξη νομοθετικού περιεχομένου που, [...], δεν μπορεί να προσβληθεί δια προσφυγής δυνάμει του Άρθρου 146 και εκφεύγει του ελέγχου του παρόντος Δικαστηρίου».
 
Με αυτή δε τη διαπίστωση, σημειώνει ο Δικαστής Φ. Κωμοδρόμος, «είναι αυτονόητο ότι σφραγίζεται από το στάδιο αυτό η τύχη τόσο της παρούσας αίτησης, όσο και της ίδιας της προσφυγής, η οποία υπόκειται σε απόρριψη ως απαράδεκτη, χωρίς να διεξαχθεί ακρόαση αυτής».
 
Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, σήμερα απορρίφθηκε και η αίτηση που καταχώρησε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας και δεύτερος φοιτητής, στο πλαίσιο αγωγής, για τον ίδιο σκοπό.
 
Να σημειωθεί ότι είναι οι πρώτες αποφάσεις που εκδίδονται από κυπριακά δικαστήρια σε υποθέσεις κατά των κυβερνητικών μέτρων για περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα.
 
Η ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας 
Η Νομική Υπηρεσία αναφέρει, σε ανακοίνωσή της, ότι ο δικαστής του Διοικητικού Δικαστηρίου κ. Φ. Κωμοδρόμος, με σημερινή απόφασή του, απέρριψε αίτημα για έκδοση προσωρινού διατάγματος με το οποίο να αναστέλλεται η ισχύς του σχετικού Διατάγματος του Υπουργού Υγείας με το οποίο επιτρεπόταν η είσοδος στη Δημοκρατία μόνο εκείνων των προσώπων που κατείχαν Πιστοποιητικό Εξέτασης του Κορωνοϊού, μέχρι την εκδίκαση προσφυγής, που είχε καταχωρήσει Κύπρια φοιτήτρια στην Αγγλία.
 
Όπως αναφέρεται, πρόσθετα προς την απόρριψη του αιτήματος για προσωρινό διάταγμα, το Δικαστήριο προχώρησε και απέρριψε και ολόκληρη την προσφυγή, στο πλαίσιο της οποίας είχε υποβληθεί η αίτηση.

Στην απόφαση του το Δικαστήριο, αναφέρει η ανακοίνωση, αποδέχθηκε τις θέσεις που πρόβαλε η Νομική Υπηρεσία, σύμφωνα με τις οποίες δεν μπορούσε, εν πάση περιπτώσει, να προσβληθεί με προσφυγή το Διάταγμα του Υπουργού, το οποίο έχει τα χαρακτηριστικά πράξης κυβερνήσεως και όχι διοικητικής απόφασης, με στόχο την προάσπιση της δημόσιας υγείας.
 
Περαιτέρω, προστίθεται, το Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι σε καμιά παρανομία δεν προέβηκε η Δημοκρατία, το δε περί ου ο λόγος Διάταγμα του Υπουργού Υγείας, ουσιαστικά δεν απαγόρευε την είσοδο πολιτών στη Δημοκρατία, αλλά ρύθμισε την άσκηση αυτού του δικαιώματος των Κυπρίων πολιτών για ένα προσωρινό χρονικό διάστημα, κατ΄εξαίρεση και με επίκληση της προστασίας της δημόσιας υγείας από πανδημία.
 
 Την υπόθεση εκ μέρους της αιτήτριας χειρίστηκε ο κ. Ρ. Μαππουρίδης και για τη Δημοκρατία - Υπουργό Υγείας, η κα Ειρήνη Νεοφύτου, Δικηγόρος της Δημοκρατίας Α’ , για τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, καταλήγει η ανακοίνωση.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ανάλωσαν την συνάντηση στην μουρμούρα Τατάρ για τους σφετεριστές-Εισέπραξε τρία «όχι» ο Πρόεδρος
Δεν πήγε καλά η συνάντηση για τα ΜΟΕ-«Η προσέγγιση γιαβάζ γιαβάζ δεν δουλεύει»
Υποψήφιοι στην ΕΔΕΚ Χαννίδης, Μυριάνθους και Μορφάκης-Αποφασίζει αργότερα για Ευσταθίου το κόμμα
Καίει τον βασικό ύποπτο η 47χρονη, της παραδέχθηκε ότι σκότωσε τον Αργυρού-Είχαν πάει περίπατο θύμα και φερόμενος θύτης
Αστυνομικοί καταγγέλλουν... κουμπαροκρατία σε πειθαρχικά παραπτώματα
Βαρύ πρόστιμο 44 χιλιάδων σε άνδρα που έκρυβε λαθραία τσιγάρα στην αποθήκη του (pics)
Συνεχίζουν στο ίδιο τέμπο οι Τούρκοι-«Στηρίζουμε το όραμα Τατάρ για δύο κράτη»
Απείλησε δύο πρόσωπα με πιστόλι που περνούσαν έξω από την οικία του
Τετ-α-τετ Χριστοδουλίδη και Τατάρ στην σκιά των απαράδεκτων τουρκικών δηλώσεων
Γνώριζαν από το 2015 για τους ΤΑΚΑΤΑ, αποδίδουν τυχόν παραλείψεις σε έλλειψη προσωπικού στο ΤΟΜ ο Διευθυντής