Tα κράτη-μέλη υιοθέτησαν τις οδηγίες Κομισιόν για εφαρμογές παρακολούθησης του κορωνοϊού

Τα κράτη μέλη της ΕΕ, υποστηριζόμενα από την Κομισιόν, ενέκριναν σήμερα μια εργαλειοθήκη της ΕΕ για χρήση κινητών εφαρμογών για αποτελεσματική ανίχνευση επαφών και έγκαιρη προειδοποίηση σε σχέση με την πανδημία του COVID19.
 
Η εργαλειοθήκη αποτελεί μέρος μιας κοινής συντονισμένης προσέγγισης για τη στήριξη της σταδιακής άρσης των μέτρων περιορισμού, όπως ορίζεται σε σύσταση της Κομισιόν. Οι εφαρμογές ανίχνευσης επαφών, εάν συμμορφώνονται πλήρως με τους κανόνες της ΕΕ και είναι καλά συντονισμένες, μπορούν να διαδραματίσουν βασικό ρόλο σε όλες τις φάσεις της διαχείρισης κρίσεων, ειδικά όταν ο χρόνος θα είναι ώριμος για τη σταδιακή άρση μέτρων κοινωνικής απομάκρυνσης, αναφέρει η Κομισιόν.
 
Η εργαλειοθήκη καθορίζει βασικές και πρακτικές απαιτήσεις για αποτελεσματικές εφαρμογές παρακολούθησης που πρέπει να είναι εθελοντικές, με φιλικές προς την προστασία της ιδιωτικής ζωής τεχνολογίες και ανώνυμα δεδομένα, προσιτές, με ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και να αντικατοπτρίζουν αποδεκτή επιστημονική καθοδήγηση.
 
Η χειροκίνητη ανίχνευση επαφών και κρουσμάτων όπως τηλεφωνική συνέντευξη για ηλικιωμένους ή άτομα με ειδικές ανάγκες θα συνεχίσει να υπάρχει για να καλύψει ευάλωτα άτομα που είναι λιγότερο πιθανό να έχουν smartphone.
 
Πρόσθετες λειτουργίες, ιδίως πληροφορίες και παρακολούθηση συμπτωμάτων μπορεί να αναπτυχθούν σε μελλοντικές εκδόσεις της εργαλειοθήκης. Η εργαλειοθήκη συνοδεύεται από οδηγίες για την προστασία δεδομένων στα κινητά τηλέφωνα.
 
Η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, δήλωσε ότι "τα ψηφιακά εργαλεία θα είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των πολιτών μας καθώς σταδιακά καταργούμε τα μέτρα περιορισμού. Οι εφαρμογές για κινητά μπορούν να μας προειδοποιήσουν για κινδύνους μόλυνσης και να υποστηρίξουν τις υγειονομικές αρχές με εντοπισμό επαφών, κάτι που είναι απαραίτητο για να σπάσει τις αλυσίδες μετάδοσης. Πρέπει να είμαστε επιμελείς και δημιουργικοί στις προσεγγίσεις μας για να ανοίξουμε ξανά τις κοινωνίες μας. Πρέπει να συνεχίσουμε να ισιώνουμε την καμπύλη - και να τη διατηρούμε χαμηλά. Χωρίς ασφαλείς και συμβατές ψηφιακές τεχνολογίες, η προσέγγισή μας δεν θα είναι αποτελεσματική".
 
Καλωσορίζοντας την εργαλειοθήκη, ο Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά Thierry Bretoν τόνισε ότι "οι ισχυρές διασφαλίσεις απορρήτου αποτελούν προϋπόθεση για τη χρήση αυτών των εφαρμογών και, ως εκ τούτου, τη χρησιμότητά τους. Ενώ πρέπει να είμαστε καινοτόμοι και να κάνουμε την καλύτερη χρήση της τεχνολογίας για την καταπολέμηση της πανδημίας, δεν θα συμβιβαστούμε με τις αξίες και τις απαιτήσεις απορρήτου μας".
 
Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Η επιλογή που μπορεί να «σώσει» την υγεία της μπαταρίας του iPhone
Κορίτσια φοβούνται για τις ρυτίδες από το Δημοτικό λόγω tik tok
Στην παγωμένη «Ευρώπη» το μεγαλύτερο διαστημόπλοιο της ΝΑΣΑ για πλανητική αποστολή
Γιατί δεν θα διαθέσει στην Ευρώπη την AI του iPhone 16 η Apple
ΒΙΝΤΕΟ: Πρώτη φορά ιδιώτες αστροναύτες έκαναν διαστημικό περίπατο-«Μοιάζει με έναν τέλειο κόσμο»
ΒΙΝΤΕΟ: Αποκαλύφθηκε το iPhone 16 με ενσωματωμένα εργαλεία Apple Intelligence
ΒΙΝΤΕΟ: Παρουσιάζεται σήμερα το iphone 16 - Τα χαρακτηριστικά που προκαλούν θόρυβο
Σε τρία χρόνια εκτιμάται πως ο Έλον Μασκ θα είναι ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος στον κόσμο
Νέο τεστ διάγνωσης καρκίνου του προστάτη με αποτέλεσμα σε 15 λεπτά
Ο Ζούκερμπεργκ αποκάλυψε πως ο Μπάιντεν πίεσε τη Meta να λογοκρίνει περιεχόμενο για την Covid