Μεταδίδεται από τις συσκευασίες τροφίμων ο κορωνοϊός; Τι ισχύει για delivery και take away

Μέχρι στιγμής η επικρατέστερη άποψη σχετικά με τη μετάδοση του κορωνοϊού δεν συμπεριλαμβάνει το φαγητό και ειδικά το καλά ψημένο φαγητό. Τι συμβαίνει, όμως στις περιπτώσεις που παίρνουμε φαγητό σε πακέτο (takeaway) ή έρχεται στο σπίτι (delivery);

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ντόμινο ο ιός στους δώδεκα εργαζόμενους που διέμεναν μαζί-Η ανακοίνωση του Ζορπά

Το λέμε αυτό γιατί τόσο το takeaway, όσο και το delivery συνεπάγονται επαφή με τρόφιμα και συσκευασίες, που μπορεί να τα έχουν αγγίξει διάφοροι άνθρωποι. Πόσο πρέπει, λοιπόν, να ανησυχούμε μήπως κολλήσουμε τον κορωνοϊό από φαγητά σε πακέτο και γενικά από τις συσκευασίες τροφίμων;

Σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε για το συγκεκριμένο θέμα επισημαίνει ότι ο ιός μπορεί να επιβιώσει σε χαρτόνι έως και 24 ώρες (και σε άλλες επιφάνειες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα). Ο Μπιλ Κίβιλ, καθηγητής Περιβαλλοντικής Υγείας στο πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, αναφέρει αρχικά στην Telegraph ότι «ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού μέσω φαγητού είναι πολύ μικρός», ωστόσο, καίρια σημασία έχει να τηρούνται οι κανόνες υγειινής από το προσωπικό.

«Αρκεί όσοι προετοιμάζουν το φαγητό σας να ακολουθούν όλες τις κατευθυντήριες οδηγίες για την καλή υγιεινή των τροφίμων» τόνιζει ο καθηγητής λέγοντας στη συνέχεια ότι «η θερμότητα σκοτώνει τον κορωνοϊό, όχι η ψύξη, έτσι όταν τα τρόφιμα θερμαίνονται και μαγειρεύονται, δεν έχουν απολύτως κανένας κίνδυνος».

«Προφανώς, τα αξιόπιστα καταστήματα τροφίμων υποτίθεται ότι λαμβάνουν καλά τεκμηριωμένα, και ελεγχόμενα μέτρα υγιεινής», λέει ο Κίβιλ, και τονίζει ότι ιδανικα για λόγους προφύλαξης, το προσωπικό θα πρέπει να φοράει καλής ποιότητας γάντια, κατάλληλη προστατευτική μάσκα προσώπου, να πλένει τα χέρια, να στέλνεται στο σπίτι εάν εμφανίζει συμπτώματα. «H γενική άποψη είναι ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από το φαγητό, επειδή το περιβάλλον του στομάχου είναι όξινο».

Ακόμη, η ποσότητα του ιού στις επιφάνειες μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, ενώ πολλαπλασιάζεται και εξαπλώνεται σε ανθρώπους, επομένως, οι μολύνσεις είναι πιο πιθανές από τη στενή επαφή με μολυσμένο άτομο παρά με επιφάνειες. Ο μόνος κίνδυνος θα ήταν να μεταφέρετε τον ιό στα χέρια σας από ένα μολυσμένο τρόφιμο και στη συνέχεια να αγγίξετε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα σας. Είναι μεν ένας μικρός κίνδυνος αλλά πιθανός». Επίσης, ο γιατρός υποστηρίζει πως το καλό φαγητό και τα πολλά υγρά παίζουν σημαντικό ρόλο για την προφύλαξη μας από τον ιό.

Τέλος, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine, ο Covid-19 μπορεί να επιβιώσει σε διαφορετικές επιφάνειες: Αεροζόλ: μέχρι 3 ώρες, Χαλκός: μέχρι 4 ώρες Χαρτόνι: μέχρι 24 ώρες , Ανοξείδωτο ατσάλι: μέχρι 2-3 ημέρες ,Πλαστικό: μέχρι 2-3 ημέρες Σύμφωνα, τέλος, με προηγούμενη έρευνα του καθηγητή Μπιλ Κίβιλ ο ανθρώπινος κοροναϊός 229E (το στέλεχος που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα) μπορεί να επιβιώσει σε πλαστικά (PVC, PTFE), κεραμικά, ανοξείδωτο χάλυβα και γυαλί έως και 4-5 ημέρες.

Πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δειτε Επισης

Με νεφώσεις και ανέμους το σκηνικό του καιρού-Ανεβαίνει από την Πέμπτη η θερμοκρασία
Σε δίκη ενώπιον του Εξαμελούς Συνοδικού ο ιερέας Δήμος Σερκελίδης-Έστειλε καταγγελία κατά Αρχιεπισκόπου
Ξεκινά η εξέταση του ΥΠΑΝ για το σχέδιο αξιολόγησης εκπαιδευτικών-Ανοίγουν τα χαρτιά τους όλες οι πλευρές
Πήραν την ανιούσα οι τιμές των καυσίμων-Εξέδωσε διάταγμα για κηροζίνη λόγω... Χάϊφα και ζήτησης ο Παπαναστασίου
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί για τα 5,800,000 ευρώ του Τζόκερ
Τελεσίγραφο Βουλής στην Κυβέρνηση για θεσμικό πλαίσιο για τα παιδιά που νοσούν μέχρι τον Σεπτέμβριο
Στήριξη της Κύπρου σε τρεις καίριες περιβαλλοντικές πολιτικές της ΕΕ
Τέλος σχεδίου επιχορήγησης διακοπών χαμηλοσυνταξιούχων-Άνω των 8.000 οι αιτήσεις
Εργασίες στον αυτοκινητόδρομο στην επαρχία Λάρνακας
Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου οι δηλώσεις εισοδήματος εταιρείας-αυτοεργοδοτουμένων