Τ. Φειδία: Αυτή είναι η περίοδος της µεγάλης µάχης

Ουδείς είναι σε θέση να προβλέψει την πραγματικότητα της επόμενης μέρας εκτιμά ο Τάκης Φειδία, CEO του Ομίλου CNP CYPRUS ο οποίος τονίζει πως οι παραδοσιακές ασφαλιστικές εργασίες ενδέχεται να επηρεαστούν ως ένα βαθµό. Προσθέτει ότι στο χέρι µας είναι, µε κοινή και συγκροτηµένη προσπάθεια, να σταθούµε όλοι στο ύψος των περιστάσεων.

Περίπλοκη η εικόνα
Οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονοµία, όπως άλλωστε και διεθνώς, θα αποτυπωθούν στους οικονοµικούς δείκτες του 2020 και του 2021.

Το βάθος και η ένταση είναι πρόωρο να εκτιµηθούν σήµερα, καθώς βρισκόµαστε σε αρχικό στάδιο µιας διαρκώς µεταβαλλόµενης κατάστασης και ουδείς είναι σε θέση να προβλέψει την πραγµατικότητα της επόµενης µέρας.

Με δεδοµένο ότι η Κύπρος δεν είναι µια αποµονωµένη οικονοµία, αλλά αλληλοεπιδρά µε αγορές άλλων κρατών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που µε τη σειρά τους έχουν πληγεί, η εικόνα γίνεται ακόµα πιο περίπλοκη και άρα λιγότερο προβλέψιµη.
 
Δεδοµένη η ύφεση
Λαµβάνοντας αυτά υπόψη και σύµφωνα µε τις τελευταίες αναλύσεις, υπολογίζεται ότι το ΑΕΠ στις ανεπτυγµένες οικονοµίες των ΗΠΑ και της Ευρώπης θα µειωθεί πέραν του 5%, εφόσον η κατάσταση παραµείνει ως έχει µέχρι το τέλος του δευτέρου τριµήνου. Για την Κύπρο, πολύ δύσκολα θα αποφευχθεί η ύφεση, δηλαδή, δύο συνεχόµενα τρίµηνα αρνητικής ανάπτυξης. Η οικονοµία, λόγω του µικρού µεγέθους της, θα µπορούσε, αν ελεγχθεί σύντοµα η πανδηµία, να επανεκκινήσει στο τέταρτο τρίµηνο του έτους, µε βάση το γεγονός ότι η Κυβέρνηση επεξεργάζεται µέτρα που µπορεί να φτάσουν ακόµη και πάνω από το 10% του ΑΕΠ, όπως έχουν πράξει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
 
Ασφάλεια στις ασφάλειες
Ο ασφαλιστικός κλάδος παρουσιάζει, γενικά, αξιοσηµείωτες αντοχές µέσα σ’ αυτή την πρωτόγνωρη πραγµατικότητα. Οι παραδοσιακές ασφαλιστικές εργασίες ενδέχεται να επηρεαστούν, φυσιολογικά, ως ένα βαθµό.

Η περιορισµένη επίδραση εξηγείται,καθώς οι ασφαλισµένοι, στις δύσκολες στιγµές, αποζητούν τη σιγουριά και την προστασία που παρέχει ο θεσµός της ασφάλισης.
 
Πιέσεις στις επενδύσεις
Στο άλλο πεδίο δραστηριότητας, των επενδυτικών ταµείων, συναντούµε εύλογες πιέσεις, λόγω της σηµαντικής αστάθειας στις διεθνείς χρηµαταγορές. Παρά τη διεθνή αβεβαιότητα και την ανησυχία, αναµένεται πως οι κύριοι δείκτες επενδυτικών αποδόσεων θα σηµειώσουν ισχυρή θετική αντίδραση, ανακτώντας σε σύντοµο χρόνο µεγάλο µέρος των απωλειών της περιόδου αυτής, όταν επέλθει η οµαλότητα στην καθηµερινή µας ζωή. Ασφαλώς, πολλά θα κριθούν από το χρονικό βάθος της κρίσης, την αντιµετώπιση της πανδηµίας και το σηµείο αντιστροφής των επιπτώσεών της.
 
Υπεύθυνα δίπλα στους πελάτες
Το αληθινό και βαθύτερο νόηµα ύπαρξης ενός ισχυρού ασφαλιστικού οµίλου είναι να µπορεί, ακόµα και στις πιο δύσκολες στιγµές, να στέκεται υπεύθυνα δίπλα στους πελάτες, τους συνεργάτες και τους εργαζοµένους του. Να αποτελεί γι’ αυτούς δύναµη ασφάλειας και σιγουριάς. Από την πρώτη στιγµή που διαφάνηκε πως η πανδηµία απειλούσε και την Ευρώπη, ο Όµιλος CNP Cyprus και οι εταιρείες του, CNP Cyprialife και CNP Ασφαλιστική, ενεργοποίησαν τα ειδικά πρωτόκολλα αντιµετώπισης έκτακτων καταστάσεων.
 
Νέοι σχεδιασµοί και στόχοι
Κύριο µέληµα του σχεδιασµού είναι η διασφάλιση της επιχειρησιακής λειτουργικής µας συνέχειας, µε προτεραιότητα την προστασία της υγείας των ανθρώπων µας, των συνεργατών και ευρύτερα του συνόλου της κυπριακής κοινωνίας.

Ταυτόχρονα, καταβάλλεται συνεχής προσπάθεια ώστε να διατηρούµε το υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης των ασφαλισµένων και του δικτύου των ασφαλιστικών µας συνεργατών.
 
Υποστήριξη ανά πάσα στιγµή
Εργαζόµαστε εξ αποστάσως, πλην του άκρως απαραίτητου προσωπικού για τη λειτουργία των κύριων υποδοµών µας. Έχουµε σε πλήρη ανάπτυξη όλα τα ηλεκτρονικά µέσα επικοινωνίας, µαζί µε τις ειδικές εφαρµογές των δύο εταιρειών για κινητές συσκευές, που δίνουν τη δυνατότητα στον χρήστη να έχει τον έλεγχο της ασφαλιστικής του σχέσης. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας και την εξειδικευµένη τεχνογνωσία των στελεχών µας, κάθε στιγµή, από κάθε σηµείο σε όλη την Κύπρο, µπορούµε να υποστηρίξουµε τους ασφαλισµένους και τους συνεργάτες µας.

Ευρωπαϊκός συντονισµός
Ο αγώνας που δίνουµε είναι ένας µαραθώνιος τόσο για την κοινωνία όσο και για την οικονοµία. Απαιτείται, λοιπόν, υποµονή, επιµονή και προγραµµατισµός σε βάθος χρόνου. Στο µέτωπο της οικονοµίας χρειάζονται ισχυρές και συντονισµένες παρεµβάσεις των κυβερνήσεων όλων των ευρωπαϊκών κρατών για στήριξη της επιχειρηµατικής δραστηριότητας. Προτεραιότητα έχει ο τοµέας της υγείας. Σταδιακά, όµως, για να αποφύγουµε µια έντονη και παρατεταµένη ύφεση, πρέπει να στηριχθούν οι µικροµεσαίες επιχειρήσεις. Διαφορετικά, η πτώση της ζήτησης θα οδηγήσει σε ένα φαύλο κύκλο, όπου, µεταξύ άλλων, εταιρείες θα κλείνουν, η ανεργία θα αυξάνεται και η ζήτηση θα µειώνεται περισσότερο.
 
Περίοδος µεγάλης µάχης
Το πιο πάνω σκηνικό είναι αναγκαίο να αποφευχθεί µε κρατική παρέµβαση.

Η πρόσβαση της Κύπρου σε…«φθηνή» ρευστότητα, σύµφωνα µε το πρόγραµµα ποσοτικής χαλάρωσης που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, δίνει τη δυνατότητα να ληφθούν και τώρα και στο µέλλον ειδικά µέτρα στήριξης της παραγωγικής οικονοµίας.

Αυτή είναι η περίοδος της µεγάλης µάχης. Όταν τελειώσει, θα έρθει η ώρα της ανάκαµψης. Πολλά θα έχουν αλλάξει. Μπροστά µας θα έχουµε µια νέα πραγµατικότητα. Στο χέρι µας είναι, µε κοινή και συγκροτηµένη προσπάθεια, να σταθούµε όλοι στο ύψος των περιστάσεων.