Χ. Χρίστου: Αφορούν τους λίγους τα οικονομικά μέτρα-Γιατί τα καταψηφίσαμε

Σταθερός στη θέση ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την Κυβέρνηση και ψηφίστηκαν από τη Βουλή για αντιμετώπιση της κρίσης που προκάλεσε ο κορωνοϊός, δεν είναι επαρκή για την κάλυψη των αναγκών και θα οδηγήσουν και πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο κλείσιμο, παραμένει ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου.

Σε συνέντευξη του στον REPORTER, ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ αναγνωρίζει πως τα μέτρα που αφορούν την ασφάλεια των πολιτών για να σπάσει η αλυσίδα του κορωνοϊού, λήφθηκαν νωρίς και είναι προς την ορθή κατεύθυνση.

Ο Χρίστος Χρίστου ξεκαθαρίζει πως οι λόγοι που το κόμμα του διαφώνησε έμπρακτα με τα κυβερνητικά Νομοσχέδια χωρίς καμία πρόθεση λαϊκισμού, αφού αυτά αφορούσαν τους λίγους και όχι τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των αυτοτελών εργαζόμενων, που είναι και τα κύρια θύματα της όλης κατάστασης,

Ο κ. Χρίστου απαντά στην κριτική που δέθηκε το κόμμα του και εκφράζει την ελπίδα οι αποφάσεις που θα ληφθούν από τις πολιτικές δυνάμεις στο μέλλον να στρέφονται προς το συμφέρον των πολιτών.

Σημειώνει παράλληλα πως η κρίση του κορωνοϊού μας διδάσκει ότι σε αυτή τη ζωή δεν πρέπει να θεωρούμε τίποτα ως δεδομένο και όλα μπορούν να μεταβληθούν από τη μία μέρα στην άλλη, αλλά και την ανάγκη της έμπρακτης αλληλεγγύης μεταξύ μας και της αυτοσυγκράτησης για το κοινό καλό.

Διαβάστε τη συνέντευξη του Χρίστου Χρίστου στον REPORTER
 
Η Κύπρος, όπως και ο υπόλοιπος πλανήτης, ζει πρωτόγνωρες καταστάσεις με τον κορωνοϊό. Παρακολουθούμε διάφορα κράτη να προσπαθούν να αντιμετωπίζουν την κατάσταση το κάθε ένα όπως νομίζει καλύτερα, χρησιμοποιώντας διαφορετικά μέσα και διαφορετική προσέγγιση. Πως αξιολογείτε τους χειρισμούς που έγιναν από την Κυπριακή Κυβέρνηση.

Τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στην Κύπρο, αλλά και γενικότερα στον πλανήτη, είναι σαφώς μία πρωτόγνωρη κατάσταση για όλους μας. Ο κάθε άνθρωπος αλλά και η κάθε κυβέρνηση βρέθηκαν μπροστά σε ένα νέο φαινόμενο το οποίο θα έπρεπε να διαχειριστούν ανάλογα με σκοπό την επιβίωση τόσο στις ημέρες που επικρατεί η πανδημία, όσο και στην μετά – κορωνοϊού εποχή.

Η προσέγγιση που αφορά τα μέτρα της Κυβέρνησης για τον περιορισμό των πολιτών και την αναστολή των εργασιών ώστε να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης θεωρούμε πως κινείται προς την ορθή κατεύθυνση. Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η Κύπρος έλαβε σχετικά νωρίς τα οποιαδήποτε μέτρα με αποτέλεσμα εκ των πραγμάτων η κατάσταση να παραμείνει σχετικά σταθερή.

Όσον αφορά την προσέγγιση όμως που ακολούθησε η Κυβέρνηση για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των αυτοτελών εργαζόμενων, που είναι και τα κύρια θύματα της όλης κατάστασης, ως ΕΛΑΜ διαφωνήσαμε και διαφωνούμε. Δεν πιστεύουμε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι επαρκή για την κάλυψη των αναγκών ενώ θα οδηγήσουν και πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο κλείσιμο.

Προκάλεσε αίσθηση το γεγονός ότι την ώρα που όλα τα υπόλοιπα κόμματα υπερψήφιζαν τα πρώτα Νομοσχέδια της Κυβέρνησης το κόμμα σας καταψήφισε όχι μόνο τα Νομοσχέδια για την οικονομία αλλά και τα Νομοσχέδια που αφορούσαν τη στήριξη των εργαζομένων και των αυτοεργοδοτούμενων. Μάλιστα χαρακτηρίσατε τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς κοντόφθαλμους. Γιατί κρατήσατε αυτή τη στάση;

Είναι γεγονός ότι το ΕΛΑΜ δεν ψήφισε σχεδόν κανένα από τα νομοσχέδια που κατέθεσε η Κυβέρνηση. Η δική μας λογική είναι ότι θα έπρεπε να γινεί ένας σχεδιασμός μακροπρόθεσμος, κάτι που δεν έγινε. Μάλιστα την επόμενη της ψηφοφορίας με ανακοίνωσή της η ΠΟΒΕΚ δικαίωνε τη στάση του Κινήματός μας και κατηγορούσε με βαριές εκφράσεις όλα τα υπόλοιπα κόμματα για τη στάση τους. Ο λόγος της καταψήφισης ήταν γιατί τα νομοσχέδια όπως κατατέθηκαν δεν στήριζαν στην πραγματικότητα τους εργαζομένους και τους αυτοεργοδοτούμενους, και θα γίνω πιο συγκεκριμένος:

  • Αφήνουν εκτός στήριξης το 10% των αυτοεργοδοτούμενων
  • Αφήνουν εκτός στήριξης όλους τους ιδιοκτήτες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
  • Δεν επεκτείνουν το ανεργιακό επίδομα στους εποχιακούς εργαζόμενους
  • Δεν προνοούν κανένα σχέδιο για τους γεωργοκτηνοτρόφους, ένα επάγγελμα το οποίο θα έπρεπε να στηριχθεί με τον κάθε δυνατό τρόπο.
  • Αφήνουν εκτός στήριξης επαγγέλματα τα οποία έχουν πληγεί βαρύτατα όπως είναι οι έμποροι κρεάτων και ψαριών, οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με εστιατόρια και ξενοδοχεία.
  • Τέλος, μία ακόμη ομάδα πληθυσμού που μένει εκτός είναι τα Άτομα με Αναπηρίες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και έχουν αφεθεί και αυτοί στην τύχη τους.

Όσον αφορά τα νομοσχέδια της οικονομίας, σαφώς και ήμασταν υπέρ της αναστολής των δόσεων (άλλωστε ήταν μία από τις προτάσεις μας) αλλά διαφωνήσαμε με τη διατήρηση των τόκων στο δάνειο, αφού ο δανειολήπτης σε 9 μήνες θα κληθεί να πληρώσει τους τόκους που τρέχουν αυτή την περίοδο. Μάλιστα, είχαμε ένα επικοινωνιακό τέχνασμα που αφορούσε τον ανατοκισμό. Το πραγματικό πρόβλημα όμως του δανειολήπτη δεν θα ήταν ο ανατοκισμός, αλλά είναι οι τόκοι. Και δεν μπορούμε να καταλάβουμε τη στάση της Κυβέρνησης και των υπόλοιπων κομμάτων που επέλεξαν, μέσα σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες για τους πολίτες, να στηρίξουν και πάλι το τραπεζικό σύστημα.

Όσον αφορά την τελευταία Ολομέλεια καταψηφίσαμε την αύξηση του εξώδικου προστίμου από 150 ευρώ σε 300, αφού θεωρούμε το ποσό ιδιαίτερα σημαντικό για έναν άνθρωπο σήμερα που πιθανόν να κινήθηκε εκτός της οικίας του ακόμη και δικαιολογημένα. Το κράτος οφείλει να προστατεύει τους πολίτες και όχι να ασκεί εισπρακτική πολιτική.

Για τους πιο πάνω λόγους, λοιπόν με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης χωρίς καμία πρόθεση λαϊκισμού επιλέξαμε να διαφωνήσουμε έμπρακτα με τη φιλοσοφία των νομοσχεδίων και να μην στηρίξουμε τα μέτρα που αφορούσαν τους λίγους.

Ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε τις απόψεις των κομμάτων αναφορικά με τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας και στήριξης της οικονομίας προς αντιμετώπιση της κρίσης. Το ΕΛΑΜ κατέθεσε πακέτο 24 προτάσεων. Ποια είναι η φιλοσοφία και ο στόχος των δικών σας εισηγήσεων;

Ως ΕΛΑΜ συμμετείχαμε σε όλες τις διαβουλεύσεις που έγιναν μέχρι σήμερα είτε σε επίπεδο Κοινοβουλίου, είτε σε επίπεδο Υπουργών. Τη Δευτέρα το απόγευμα καταθέσαμε εκ νέου τις δικές μας προτάσεις, οι οποίες βασίζονται κυρίως σε ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Θέλουμε δηλαδή τους επόμενους μήνες να πετύχουμε η Κύπρος να σταθεί στα πόδια της όσο αυτό είναι δυνατόν.

Οι δικές μας εισηγήσεις είναι πρακτικές και συγκεκριμένες. Έχουμε δώσει ιδιαίτερο βάρος στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των αυτοεργοδοτουμένων, όχι μόνο σε επίπεδο μισθών αλλά και σε επίπεδο πάγιων εξόδων (Κοινωνικές Ασφαλίσεις, ενοίκια, ηλεκτρισμός, δημοτικά τέλη, τέλος 350 ευρώ, δόσεις δάνειων).

Επί της ευκαιρίας θεωρώ σωστό να αναφέρω δύο λόγια για τη μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος. Για μας είναι προκλητική η μείωση του 10% την ίδια ώρα που παγκόσμια η τιμή του πετρελαίου πέφτει. Άρα πιστεύουμε πως θα έπρεπε η μείωση να είναι ακόμη πιο γενναία. Θυμίζω άλλωστε πως η Κυπριακή Δημοκρατία για πάνω από 20 χρόνια παρείχε στους κατακτητές της Πατρίδας μας δωρεάν ρεύμα, ενώ σε κάποιες κοινότητες συνεχίζει να το πράττει μέχρι και σήμερα.

Επίσης, όπως ανέφερα και πιο πάνω έχουμε καταθέσει πρόταση για στήριξη του πρωτογενή και δευτερογενή τομέα παραγωγής αφού τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτά τα επαγγέλματα είναι συγκεκριμένα.

Τέλος, έχουμε καταθέσει πακέτο πάγιων εξόδων του Κράτους από τα οποία θα μπορούσε να γίνουν περικοπές οι οποίες με τη σειρά τους θα ενίσχυαν τη δυνατότητα στήριξης προς τους πολίτες (επίδομα κίνησης και 13ος μισθός πολιτικών αξιωματούχων, πολλαπλές συντάξεις)

Συνοψίζοντας, θεωρώ τους επόμενους μήνες ιδιαίτερα κρίσιμους για την κυπριακή οικονομία. Ως εκ τούτου οι προτάσεις μας βασίζονται στη φιλοσοφία της μακροπρόθεσμης στήριξης, ούτως ώστε να μην βρεθούμε ενώπιον μίας νέας κατάστασης με το κλείσιμο επιχειρήσεων και χιλιάδες άνεργους.

Ένα τεράστιο θέμα που παραμένει σε εκκρεμότητα είναι οι χιλιάδες Κύπριοι, κυρίως φοιτητές, που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο εξωτερικό. Από τη μία υπάρχει η πρόθεση της πολιτείας για επιστροφή τους κι από την άλλη υπάρχουν οι προειδοποιήσεις των επιδημιολόγων πως κάτι τέτοιο εμπερικλείει τεράστιους κινδύνους να τιναχθεί στον αέρα η προσπάθεια που καταβλήθηκε από όλους μέχρι στιγμής. Ποια είναι η θέση του κόμματός σας;

Κατ’ αρχάς θα πρέπει να ξεκαθαρίσω κάτι γιατί ακούγονται διάφορα από συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις τις τελευταίες ημέρες. Το ΕΛΑΜ ουδέποτε τάχθηκε ενάντια στον επαναπατρισμό των φοιτητών, ούτε υπήρχε στη Βουλή σχετικό κονδύλι προς ψήφιση.

Από την πρώτη στιγμή η δική μας τοποθέτηση ήταν ότι θα έπρεπε να υπάρξει ένας σχεδιασμός για τον επαναπατρισμό όλων αυτών των ανθρώπων που είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και οφείλουμε να τους προστατεύσουμε. Μέχρι σήμερα όμως δεν καταφέραμε να έχουμε ένα συγκεκριμένο πλάνο, όπως έπραξαν όλες οι χώρες για τους πολίτες τους.

Θέση λοιπόν δική μας είναι ότι καμία Κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να στερήσει στους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας την επιστροφή τους. Ως εκ τούτου περιμένουμε πως πρέπει να εκπονηθεί ο κατάλληλος σχεδιασμός για τη σταδιακή μεταφορά των φοιτητών στην Κύπρο.

Αργά ή γρήγορα ο τόπος θα επανέλθει στην ομαλότητα. Τι μας διδάσκει αυτή η πρωτοφανής κρίση που διερχόμαστε και πώς εκτιμάτε ότι θα αλλάξει η ζωή των Κυπρίων πολιτών;

Σίγουρα η ζωή των Κυπρίων πολιτών θα αλλάξει μετά από αυτήν την πρωτοφανή κρίση την οποία ζούμε. Ευελπιστώ πως αυτή η αλλαγή θα είναι προς το καλύτερο αν και αυτό κυρίως εξαρτάται από τις αποφάσεις που θα λάβουμε οι πολιτικές δυνάμεις και αν αυτές στρέφονται προς το συμφέρον των πολιτών μας. Η κρίση του κορονοϊού μας διδάσκει ότι σε αυτή τη ζωή δεν πρέπει να θεωρούμε τίποτα ως δεδομένο και όλα μπορούν να μεταβληθούν από τη μία μέρα στην άλλη. Επίσης, μας διδάσκει την ανάγκη της έμπρακτης αλληλεγγυής μεταξύ μας και της αυτοσυγκράτησης για το κοινό καλό.

Κλείνοντας, θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφερθώ και να ευχαριστήσω όλο το ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για καταπολέμηση του ιού.

Δειτε Επισης

Το προφίλ του Νίκου Ρωμανού που συνελήφθη για την έκρηξη στους Αμπελόκηπους-Οδηγείται στον εισαγγελέα
Νέες έρευνες στη σκηνή του τριπλού θανατηφόρου-Δεδομένη η υπερβολική ταχύτητα για την Αστυνομία
Εξαφανίστηκε 59χρονη από την οικία της στη Λεμεσό-Πώς περιγράφεται
Κρίσιμα τραυματίας ο ένας από τα μαχαιρώματα στο Καϊμακλί-Απόπειρα φόνου διερευνά η Αστυνομία
Όχημα ανατράπηκε και κατέληξε σε χαντάκι-Στο νοσοκομείο ένα πρόσωπο
Δίπλα στις ΗΠΑ ο Τραμπ για τους πυραύλους στην Ουκρανία ο Μακρόν-«Απόλυτα σωστή απόφαση»
Ο Τραμπ προορίζει τον Σον Ντάφι για το Υπουργείο Μεταφορών-Πατέρας εννέα παιδιών και πρώην βουλευτής
Νέος φονικός βομβαρδισμός με πέντε νεκρούς στο Λίβανο-Σκοτώθηκε γυναίκα από ρουκέτα στο Ισραήλ
Τον έψαχναν για απάτη στη Ρωσία, συνελήφθη στην Πάφο-Χειροπέδες σε 47χρονο
Μέσα σε πέντε χρόνια 259 νεκροί στην άσφαλτο-Τα παραδείγματα άλλων χωρών που δείχνουν τον δρόμο