Η κουζίνα αντίδοτο στην καραντίνα, επειδή η φαντασία δεν μπαίνει σε περιορισμό
06:50 - 12 Απριλίου 2020

Ο εγκλεισμός στο σπίτι αυτή την περίοδο, λόγω των μέτρων περιορισμού για τον κορωνοϊό, έκανε πολλούς να βρουν διέξοδο στην κουζίνα τους, καθώς η μαγειρική και η ζαχαροπλαστική προσφέρεται ως δημιουργικό αντίδοτο στην μονοτονία.
Παλιές μαγειρικές καραβάνες αποφάσισαν να πάρουν τις ικανότητες τους σε νέο level, κάνοντας θαρραλέους πειραματισμούς με περίπλοκες συνταγές, υλικά και gadgets που δεν είχαν ξαναχρησιμοποιήσει και προκαλώντας τον εαυτό τους να αποκτήσει νέες δεξιότητες στην κουζίνα. Την ίδια στιγμή, λιγότερο έμπειροι μάγειρες, βρήκαν τώρα ευκαιρία να θέσουν τον εαυτό τους μπροστά από μίξερ και τηγάνια και να κατακτήσουν καινούριους γαστρονομικούς στόχους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ
Μια ματιά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα πείσει πως τις τελευταίες εβδομάδες σαγηνεύτηκαν όλοι από την… μαγεία της μαγιάς, ζυμώνοντας το δικό τους ψωμί, ενώ ξέχασαν τις δίαιτες και γύρω μας λαμβάνει χώρα μια… μαζική παραγωγή γλυκών.
Αυτό δεν είναι βέβαια παράξενο. Κατά τα λόγια του νομπελίστα συγγραφέα George Bernard Shaw «δεν υπάρχει πιο αγνή αγάπη από την αγάπη για φαγητό» και αυτές τις ημέρες, του χαμηλού καταναλωτισμού και των περιορισμένων συναναστροφών, είναι φυσικό να αναζητούμε την αγάπη μέσα στην απλότητα της καθημερινότητάς μας.
Όσα κι αν έχει περιορίσει αυτή η αναγκαστική απομόνωση, δεν έχει περιορίσει τη φαντασία μας, την οποία πολλοί βάζουν σε πράξη μέσα στην κουζίνα.
Ο REPORTER ζήτησε από συμπατριώτες μας να μας στείλουν μερικούς από τους γαστρονομικούς πειραματισμούς που έκαναν τις μέρες αυτές και τους παρουσιάζει, για να εμπνευστούμε, να πάρουμε ιδέες και να θέσουμε μαγειρικούς στόχους για τις μέρες που έρχονται και μένουμε σπίτι για να σπάσουμε την αλυσίδα του κορωνοϊού:
Η Ελίζα αποφάσισε να φτιάξει ταχινόπιτα σε σχήμα μαργαρίτας. Πρόκειται για μία συνταγή που είχε από τα επιμορφωτικά, με βασικά συστατικά το χωριάτικο αλεύρι, την μαγιά και το ταχίνι.
Η Κυριακή έφτιαξε για πρώτη φορά ζυμαρικά με τα χεράκια της, χρησιμοποιώντας αυγά, αλεύρι, αλάτι και λάδι. Τα συνόδευσε με τη γνωστή σάλτσα μπολονέζ.
Η Δέσπω έκανε στροφή στην παράδοση, φτιάχνοντας κυπριακά κουλούρια στον φούρνο του σπιτιού της.
Κουλούρια έφτιαξε και η Μαρία, αξιοποιώντας τις όμορφες γεύσεις και μυρωδιές του τόπου μας.
Μπορεί να φαίνεται απλό στο μάτι, ωστόσο η συνταγή του Alex είναι πάρα πολύ περίπλοκη και εντυπωσιακή και χρειάστηκε αρκετές ώρες για να εκτελεστεί. Περιέχει χοιρινό αλειμμένο με μουστάρδα και μπαχαρικά, που ψήνεται στον φούρνο, στο τηγάνι και στο Dutch oven με μαύρη μπίρα και χυμό ανανά.
Η Masha, που ποτέ δεν φοβάται τους πειραματισμούς, πειραματίστηκε με vegan «κρέας» seitan, χρησιμοποιώντας και μία σειρά άλλων υλικών, όπως σάλτσα σόγιας, υγρό καπνό και κρασί, που έδωσαν την όψη και την υφή πραγματικού κρέατος στο πιάτο της.
Ο Νίκος έφτιαξε cups με σταγόνες σοκολάτας, τα οποία συνόδευσε με φράουλες, μάγκο και άλειμμα σοκολάτας, μαζί μα παγωτό βανίλιας.
Η Λούση έφτιαξε muffins με τυρί και αλεύρι αμυγδάλου, επιδιώκοντας να βελτιώσει μία συνταγή που είχε ξαναδοκιμάσει στο παρελθόν.
Η Άντρεα αποφάσισε να φτιάξει μόνη της πίτες για να συνοδεύσει τα σουβλάκια, ενώ έκανε δοκιμές και με άλλα ψωμιά.
Η Μύρια έφτιαξε… κατά λάθος νηστίσιμο φαγητό, όπως λέει, χρησιμοποιώντας γαρίδες, μέλι, τζίντζερ και γάλα καρύδας, συνοδεύοντας το με ρύζι.
