Οι ασθενείς μηδέν της Κύπρου και οι πυραμίδες μετάδοσης-Case study η Αραδίππου

Ακούμε συνεχώς σε άλλες χώρες για ασθενείς μηδέν, οι οποίοι είναι οι πρώτοι σε μια πυραμίδα μετάδοσης που έχουν προσβληθεί από τον ιό. Στην Ιταλία, για παράδειγμα ο ασθενής μηδέν, που δεν εντοπίστηκε, θεωρείται πως ξεκίνησε τη μετάδοση σε ολόκληρη τη Λομβαρδία.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Ο ασθενής μηδέν, θεωρείται όχι ο πρώτος που εντοπίζεται με κορωνοϊό, αλλά αυτός που ξεκινά την αλυσίδα εγχώριας μετάδοσης. Στην Κύπρο, υπάρχουν τέτοιοι ασθενείς, σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα που συμβουλεύει το Υπουργείο Υγείας, κάποιοι από τους οποίους εντοπίστηκαν και κάποιοι όχι.
 
«Δεν ξέρουμε ποιος είναι ο ασθενής μηδέν της Κύπρου, αφού τα πρώτα μας κρούσματα ήταν εισαγόμενα. Στις αρχές ήταν όλα εισαγόμενα. Πλέον τα κρούσματα που βλέπουμε είναι όλα εγχώριας μετάδοσης», ανέφερε στον REPORTER ο καθηγητής μικροβιολογίας /Μοριακής Ιολογίας της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Λευκωσίας, Πέτρος Καραγιάννης.
 
 
Ο ασθενής μηδέν της Πάφου
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και αφορούν στα κρούσματα μέχρι τις 7 Απριλίου, η εγχώρια μετάδοση στην Κύπρο αγγίζει το 80%. Τα δίκτυα μετάδοσης δε είναι αρκετά.
 
Κάθε δίκτυο μετάδοσης που δημιουργείται, έχει και τον ασθενή μηδέν του. Η Μονάδα Επιδημιολογικής  Επιτήρησης, έχει εντοπίσει αυτόν της Πάφου, που ήταν Βρετανός που δέχθηκε επισκέψεις από συγγενικό του πρόσωπο από την Αγγλία. Ο άνθρωπος αυτός, ο οποίος απεβίωσε, άθελά του ξεκίνησε την αλυσίδα εγχώριας μετάδοσης στην Πάφο που ξεκίνησε από το νοσοκομείο και εισήλθε στην κοινότητα.
 
«Ο ασθενής μηδέν εντοπίζεται όταν αρχίζει ένα cluster (σύμπλεγμα μετάδοσης). Στην περίπτωση της Πάφου που είχαμε εστία μετάδοσης, ο ασθενής μηδέν ήταν ο Βρετανός που ήταν στην εντατική. Αυτό προκάλεσε την ομαδοποίηση κρουσμάτων στην Πάφο, που υπάρχει ακόμα, αφού οι επαφές το μετέδωσαν σε επαφές και αυτοί σε άλλες και πάει λέγοντας», ανέφερε ο κ. Καραγιάννης.
 
Όπως εξηγεί η Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Λέκτορας Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Ειρήνη Χριστάκη  η αξία του εντοπισμού του ασθενούς μηδέν, έγκειται στην πρόληψη της διασποράς στην κοινότητα. 
 
«Κάθε αλυσίδα μετάδοσης έχει το δικό της ασθενή μηδέν, αλλά μετά δημιουργούνται δίκτυα. Αν αρχίσουμε με ένα θετικό που λέγεται index case και στη συνέχεια αυτό μεταδώσει τη λοίμωξη σε ένα αριθμό ατόμων κι αυτό με τη σειρά του το μεταδώσει σε άλλους, έχουμε ένα δίκτυο. Πολλές φορές μπορεί να βρούμε το δίκτυο και να μην βρούμε την πηγή. Αυτή τη στιγμή δεν έχει πολλή σημασία, επειδή υπάρχει διασπορά στην κοινότητα, οπότε αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι πολύ καλός έλεγχος του δικτύου με την ιχνηλάτηση.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην Πάφο μέχρι τις 7 Απριλίου, καταγράφηκαν 90 κρούσματα. Από αυτά, 42 είχαν σχέση με το Γενικό Νοσοκομείο της πόλης.

Οι ασθενείς μηδέν της Αραδίππου
Η Αραδίππου όπως όλα δείχνουν θα αποτελέσει το case study της Κύπρου, αφού συγκεντρώνει σε αναλογία πληθυσμού τα πιο πολλά κρούσματα που έφτασαν χθες τα 70. Κι αυτό για δύο λόγους.
 
Ο πρώτος είναι ότι είχε την ατυχία να ξεκινήσουν την ίδια περίοδο και πριν επιβληθούν τα περιοριστικά μέτρα αρκετά δίκτυα μετάδοσης. Τρεις κηδείες Αγγλοκυπρίων στον Δήμο, καθώς και ένα ταξίδι δημότη στη Βρετανία, δημιούργησαν δίκτυα μετάδοσης. Σε κάποιες περιπτώσεις τα δίκτυα έμειναν ενδοοικογενειακά, ωστόσο σε κάποιες βγήκαν και στην κοινότητα.
 
Στο ένα δίκτυο ασθενής μηδέν ήταν ψάλτης, που εντοπίστηκε σχετικά έγκαιρα, ωστόσο πρόλαβε να μεταδώσει τον ιό, μη γνωρίζοντας εννοείται πως ήταν θετικός,  σε άλλους τρεις ψάλτες στην εκκλησία. Στις κηδείες, ωστόσο, αυτό δεν κατέστη δυνατό αφού αρκετά άτομα επέστρεψαν στην Βρετανία. Οι κηδείες θεωρούνται κύρια πηγή μετάδοσης, κάτι που τεκμηριώνεται και από τον αριθμό των γυναικών που εντοπίστηκαν θετικές στην περιοχή. Οι γυναίκες αποτελούν το 56% και με μέσο όρο ηλικίας τα 57 έτη (Ενδοτεταρτημοριακό εύρος: 49-71 έτη).
 
Ο δεύτερος λόγος των αυξημένων θετικών περιστατικών είναι κρούσματα απειθαρχίας στο Δήμο, μετά τα περιοριστικά μέτρα κάτι που πιστεύεται πως μεγάλωσε τα δίκτυα μετάδοσης.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και καταγράφουν τα δεδομένα μέχρι τις επτά Απριλίου, στην Αραδίππου από τα 63 περιστατικά, τα 54 (85,7%) είναι εγχώριας μετάδοσης, ενώ 5 (7,9%) είχαν πρόσφατο ιστορικό ταξιδιού. Για 4 (6,4%) περιπτώσεις στην Αραδίππου, δεν έχει καταγραφεί ακόμα το επιδημιολογικό ιστορικό. 
 
«Στην Αραδίππου είναι πιο πολλά τα δίκτυα μετάδοσης. Στην Πάφο ήταν πιο ξεκάθαρο, επειδή ξεκίνησε από το νοσοκομείο οπότε έγινε πολύ έντονη ιχνηλάτηση μέσα στο νοσοκομείο και μετά βρέθηκαν και κάποιες επαφές, έτσι μπορούσαμε να βρούμε τον ασθενή μηδέν γιατί ήταν και πιο νωρίς στην επιδημία», ανέφερε η κ. Χριστάκη.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η ακτινογραφία του κορωνοϊού σε αριθμούς-Οι 27 ανήλικοι και η πρωτιά της Λευκωσίας
 
Προβληματισμός για τη Λευκωσία
Αυτό που διαφάνηκε μέσα από τις ανακοινώσεις, είναι η αύξηση του ποσοστού των κρουσμάτων στη Λευκωσία, που θεωρείται και κάπως αναμενόμενο βέβαια, αφού συγκεντρώνει την πλειοψηφία του πληθυσμού ενώ μετακινούνται σε αυτήν και πολλοί εργαζόμενοι. Ωστόσο, δεν είναι κάτι που δεν προβληματίζει τους ειδικούς.
 
Θεωρείται βέβαιο πως στην Πρωτεύουσα, υπάρχουν ενεργά δίκτυα τα οποία προσπαθεί να εντοπίσει και να σιγήσει η ιχνηλάτηση. Η Λευκωσία συγκεντρώνει το 35.9% των κρουσμάτων και είναι πλέον πρώτη σε απόλυτους αριθμούς.
 
Τι μας σώζει από τα χειρότερα
Το γεγονός ότι στην Κύπρο δεν βλέπουμε ανεξέλεγκτη εξάπλωση του ιού, οφείλεται σε τρεις πολύ σημαντικούς παράγοντες.
 
Πρώτον στην έγκαιρη λήψη περιοριστικών μέτρων, τα αποτελέσματα των οποίων άρχισαν να φαίνονται. Το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, συμμορφώθηκε σε αυτά τα μέτρα, έχει μεγάλη αξία και καθορίζει τη πορεία που ακολουθεί η πανδημία.
 
Δεύτερον στην συνέχιση της ιχνηλάτησης, την οποία κάποιες χώρες σταμάτησαν. Αυτή η μέθοδος έχει οδηγήσει στον έγκαιρο εντοπισμό πολλών παρακλαδιών των αρχικών δικτύων, τα οποία έχουν «σιγήσει».
 
Τρίτον είναι οι αυξημένες εργαστηριακές εξετάσεις, που είναι από τις πιο πολλές στην Ευρώπη σε αναλογία πληθυσμού, που οδήγησαν στον εντοπισμό ακόμη και ασυμπτωματικών κρουσμάτων, που θεωρούνται οι πιο επικίνδυνες εστίες, αυτή τη στιγμή. Η απόφαση δε, για διενέργεια άλλων 20 χιλιάδων εργαστηριακών τεστ, θεωρείται πως θα δώσει επιπρόσθετα στοιχεία στους ειδικούς για να χαρτογραφήσουν με πιο μεγάλη ακρίβεια την πορεία της νόσου στην Κύπρο.  
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ο Τραμπ ζήτησε εκεχειρία 30 ημερών και ο Πούτιν μίλησε για νίκη στην Ουκρανία με τον Σι Τζινπίνγκ στο πλευρό του
Για αρκετό καιρό βρίσκονταν στην αποθήκη οι κροτίδες που προκάλεσαν φωτιά και εκρήξεις στη Λεμεσό
ΥΠΑΝ: Σε πραγματικότητα μετατρέπεται το όραμα ισότιμης προσχολικής αγωγής
Παγκόσμια πρωτιά Κύπρου στη μακροβιότητα ατόμων με θαλασσαιμία
Αποφεύγει να απαντήσει στις επικρίσεις ο Μορφάκης Σολομωνίδης-«Δεν ρίχνω λάδι στη φωτιά»
Aποκαλύψεις για τον βιασμό της 16χρονης από τον 38χρονο στην Πάτρα-Της πρόσφερε ένα φόρεμα ως «δόλωμα»
Παραπέμπονται σε δίκη ενώπιον Κακουργιοδικείου οι τέσσερις ανήλικοι για τα επεισόδια στα Λειβάδια το Μ. Σάββατο
Επενδύει στη συμβολή της ΕΕ ο Πρόεδρος για το Κυπριακό-«Λειτουργεί προς την κατεύθυνση της Τουρκίας»
Προεκλογικές σκοπιμότητες βλέπει πίσω από τις αντιδράσεις για τους κυνηγούς ο ΠτΔ-«Οι θεσμοί να βρίσκουν τρόπο να συνεργάζονται»
Χειροπέδες σε 27χρονο για ληστείες περιπτέρων στη Λευκωσία