Στις Βρυξέλλες για ανατολίτικο παζάρι ο Ερντογάν, κλειδώνει μέτρα η Κυβέρνηση
06:51 - 09 Μαρτίου 2020
Να καταβάλει μια ύστατη προσπάθεια με στόχο να συνετιστεί ο Ταγίπ Ερντογάν και να σταματήσει τα παιχνίδια που στήνει στον Έβρο με ασπίδα τους πρόσφυγες, θα επιχειρήσει σήμερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα έχει με τον Τούρκο Πρόεδρο στις Βρυξέλλες.
Ο Ταγίπ Ερντογάν μεταβαίνει στην πρωτεύουσα των ευρωπαϊκών θεσμών, με στόχο να απαιτήσει νέα οικονομική βοήθεια, δίνοντας ως αντάλλαγμα μια λεκτική υπόσχεση, ότι θα προσπαθήσει να συγκρατήσει τις μεταναστευτικές ροές που βρίσκονται εντός της Τουρκίας.
Πέραν του Σαρλ Μισέλ, ο Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί και με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και αναμένεται να ζητήσει νέο πακέτο βοήθειας που θα ξεπερνά τα 500 εκατομμύρια ευρώ και ενδεχομένως να φτάνει και το ένα δις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πυροδοτεί τη βόμβα του μεταναστευτικού ο Ερντογάν, στα όρια της η Κύπρος
Ήδη ο Τούρκος Πρόεδρος έλαβε από το 2016 δύο πακέτα βοήθειας τριών δις. έκαστο. Ο Ταγίπ Ερντογάν, αναγνωρίζοντας από πολύ νωρίς την αδυναμία της Ένωσης στη διαχείριση του μεταναστευτικού, χτυπά στην Αχίλλειο πτέρνα της και μετά τις τελευταίες εξελίξεις στον Εβρο, είναι πλέον ξεκάθαρο πως παίζει ένα παιχνίδι, το οποίο ξέρει από πριν ότι θα κερδίσει όσο και αν το τραβήξει στα άκρα.
Οι δύο ευρωπαϊκές σχολές
Εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχουν δύο σχολές σκέψης. Από τη μια η Γερμανία και η Ουγγαρία πιέζουν τις υπόλοιπες χώρες για μια νέα, γενναιόδωρη οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία, ενώ υπάρχουν και οι χώρες που θεωρούν πως πρέπει επιτέλους να μπει ένα φρένο στην εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου από το καθεστώς της Άγκυρας.
Είναι ξεκάθαρο πως η αν περάσει η επιθυμία της Άγκελα Μέρκελ και του Βίκτωρ Όρμπαν, η Ευρωπαϊκή Ένωση απλά θα δώσει μια μικρή παράταση στα νέα αιτήματα του Ερντογάν και θα παραμένει σκλάβα στις ορέξεις του. Πέραν της Ελλάδας και της Κύπρου που διαφωνούν με τη θέση των Γερμανών και των Μαγυάρων, κάθετα αντίθετες σε ένα ενδεχόμενο γενναιόδωρης βοήθειας προς τον Ερντογάν, είναι η Γαλλία, η Αυστρία και η Ολλανδία.
Πάντως, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ φέρονται να υποσχέθηκαν σε εμπιστευτικές συνομιλίες με τον Ερντογάν, ποσό ύψους 500 εκατ. ευρώ έως σχεδόν ένα δις. ευρώ.
Παράλληλα, πλέον, οι Ευρωπαίοι έχουν πειστεί πως πέραν της Ελλάδας και η Κύπρος αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα με τους μετανάστες αφού αυτοί ξεπερνούν το αντιστοιχούν στο 3,8% του τοπικού πληθυσμού, την ώρα που σε άλλες χώρες δεν φτάνει ούτε το μισό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στα 29 εκ το κόστος του μεταναστευτικού για την Κυπριακή Δημοκρατία μόνο το 2019
Σε αυτό το πλαίσιο, χθες, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έλαβε την πρωτοβουλία να σηκώσει το τηλέφωνο και να καλέσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, για να ζητήσει τις θέσεις της Κύπρου ενόψει της σημερινής συνάντησης του με τον Τούρκο Πρόεδρο.
Ο Νίκος Αναστασιάδης συζήτησε με τον κ. Μισέλ το μεταναστευτικό και τον ενημέρωσε για τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφορικά με τα θέματα που θα απασχολήσουν την συνάντηση, ενώ από πλευράς του, ο κ. Μισέλ διαβεβαίωσε ότι θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε σχέση με τις εξελίξεις και τα αποτελέσματα της συνάντησης του με τον κ. Ερντογάν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το καλοστημένο σχέδιο διακίνησης μεταναστών και η γραμμή άμυνας της Κυβέρνησης
Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένει να λάβει σήμερα, τις προτάσεις των κομμάτων αναφορικά με το μεταναστευτικό. Μετά τη σχετική μελέτη, όσες θα αξιολογηθούν θετικά αναμένεται να τεθούν ενώπιον της διϋπουργικής επιτροπής που θα συνεδριάσει την Τρίτη, για να κλειδώσει στην τελική πρόταση της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό.
Είναι δεδομένο πως αν και δραστικά, τα μέτρα της Κυπριακής Δημοκρατίας θα είναι πλήρως εναρμονισμένα με το ευρωπαϊκό δίκαιο, κάτι που διασφαλίζεται και με την παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα στις συνεδριάσεις της επιτροπής.
Όπως έγραψε ο REPORTER από το Σάββατο, η Κυβέρνηση προσανατολίζεται σε ένα πακέτο μέτρων που αφορούν όλη τη διαδικασία, από τη στιγμή που ένας παράνομος μετανάστης πατά το πόδι του στην Κύπρο, μέχρι τη στιγμή που θα απελάθεί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το master plan της Κυβέρνησης για την ασύμμετρη απειλή του μεταναστευτικού
Μεταξύ άλλων η πρόταση που βρίσκεται ενώπιον της διϋπουργικής περιλαμβάνει σύντμηση των χρόνων για τις αιτήσεις ασύλου, αλλά και η ριζική αναδόμηση της διαδικασίας που ακολουθείται σήμερα.
Με τις αλλαγές, αναμένεται να μειωθεί ο χρόνος που έχει στη διάθεση του σήμερα ένας αιτητής ασύλου για να καταθέσει ένσταση και να προσφύγει στο Δικαστήριο μετά την απόρριψη της αίτησης του, ενώ θα υπάρξει και αλλαγή της διαδικασίας, ώστε να εξετάζονται πολύ πιο γρήγορα οι αιτήσεις που είναι έκδηλα εκτός του πλαισίου παραχώρησης ασύλου.
Αυτό που ενδεχομένως τελικά να αποφασιστεί, είναι η εφαρμογή ενός μηχανισμού «εξπρές» όπου μετά τη σύλληψη, ο μετανάστης θα μεταφέρεται σε μια κλειστή δομή, στην οποία θα παραμένει μέχρι την εξέταση της αίτησης του, πράγμα που προϋποθέτει η εξέταση να γίνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Ακολούθως, αν η αίτηση του απορριφθεί, να έχει περιθώριο λίγων ημερών για κατάθεση ένστασης. Η ένσταση επίσης θα εξετάζεται άμεσα και στις περιπτώσεις που και αυτή απορρίπτεται, τότε ο μετανάστης θα είναι υποχρεωμένος να εγκαταλείψει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τη χώρα.
Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σημειωθεί πως πριν από λίγους μήνες, η Κύπρος κατέθεσε από κοινού με τη Βουλγαρία επίσημη πρόταση για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών και ανακατανομών σε όλη την επικράτεια της Ευρώπης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χτύπησαν κόκκινο οι αιτήσεις ασύλου-Πάνω από δύο χιλιάδες σε δύο μήνες του 2020