Ασφαλιστική βιομηχανία και millennials: Ξανά μαζί!
10:51 - 09 Μαρτίου 2020

Είναι το επάγγελμα του ασφαλιστή μια δουλειά για τους millennials; Σήμερα, απολύτως όχι. Σύμφωνα με τις διεθνείς έρευνες που σε ένα βαθμό αντανακλούν και τα κυπριακά δεδομένα, ο μέσος όρος ηλικίας ενός επαγγελματία ασφαλιστή είναι γύρω στα 55 με 60 χρόνια, ενώ από το 2000, οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι ηλικίας από 55 και πάνω έχουν αυξηθεί κατά 74%.
Λίγοι νέοι που γεννήθηκαν από το 1980 έως το 2000 ενδιαφέρονται για το επάγγελμα και όσοι το κάνουν δεν έχουν μακροπρόθεσμα πλάνα καριέρας, αντίθετα, αλλάζουν κλάδο εργασίας με την πρώτη ευκαιρία.
Ποια είναι λοιπόν τα αίτια που το ασφαλιστικό επάγγελμα δεν σκοράρει ψηλά; Προφανώς, στην αρνητική γνώμη των millennials συμβάλλει ο παραδοσιακός χαρακτήρας του επαγγέλματος, που βασίζεται στην εμπειρία και το δίκτυο του ασφαλιστή, το οποίο κτίζεται με τα χρόνια. Έτσι, δεν μένουν μεγάλα περιθώρια σε όσους θέλουν να τους ανταγωνιστούν.
Ένας δεύτερος λόγος είναι ότι η ίδια η ασφαλιστική βιομηχανία με τη σημερινή της μορφή φαίνεται να φτάνει στα όριά της. Οι τεχνολογικές εξελίξεις, η ψηφιακή επανάσταση, η λεγόμενη gig economy, δεν την καθιστούν ελκυστικό εργασιακό προορισμό για τους απαιτητικούς νέους, την πιο καλλιεργημένη γενιά στην ιστορία της ανθρωπότητας, που αναζητά δυναμισμό, πρόκληση και γρήγορη εξέλιξη.
Τέλος, και συμπληρωματικά με το πιο πάνω, οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις δεν προσελκύουν παρέχοντας τη σύγχρονη εκπαίδευση και κατάρτιση που θα πείσει τους νέους εργαζόμενους να επενδύσουν το χρόνο τους σε μια καινοτόμα εργασία με συνθήκες σταδιοδρομίας.
Τα πράγματα όμως φαίνονται να αλλάζουν. Η ασφαλιστική βιομηχανία περνά στη ψηφιακή εποχή, με τους πελάτες να παίρνουν στα χέρια τους το τιμόνι του ασφαλιστικού τους ταξιδιού, να επιλέγουν απευθείας, μέσω διαδικτύου και χωρίς ανθρώπινη διαμεσολάβηση, προσωποποιημένα προγράμματα ανάλογα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις τους. Σε αυτή την αλλαγή ο ασφαλιστικός κλάδος είναι μια διαφορετική, ανανεωμένη αγορά που βασίζεται στην καινοτομία, τα big data και τις έξυπνες συσκευές.
Η οπτική αυτή είναι ασύγκριτα πιο ελκυστική για τους millennials που εξακολουθούν όμως να ζητούν διαρκή εκπαίδευση και κατάρτιση για να μπορούν να γίνουν οι επόμενοι πρωταγωνιστές.
Προγράμματα όπως το Apprenticeship της Gan Direct, που οδηγούν στην απόκτηση έμμισθης εξειδίκευσης, και δίνει την ευκαιρία στους ταλαντούχους νέους να εργαστούν, συμβάλλουν σημαντικά στο να ξαναγίνει το επάγγελμα του ασφαλιστή μια δουλειά με χρήματα και προοπτική.
Αποστολή του προγράμματος είναι να αποκτήσουν οι συμμετέχοντες σημαντική εμπειρία και εκπαίδευση, σε ένα περιβάλλον με πολλές ευκαιρίες για προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη, ενώ ταυτόχρονα σπουδάζουν με πλήρη υποτροφία σε σχετικά πτυχία, σε συνεργασία με Πανεπιστημιακούς φορείς.
Παράλληλα, εκπαιδευτικοί θεσμοί μέσα στις επιχειρήσεις, όπως το Gan Academy, με πρόγραμμα σεμιναρίων και εργαστηρίων που καλύπτει τις σύγχρονες, τεχνολογικές εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς καθίστανται απαραίτητες προϋποθέσεις για την επαγγελματική ανέλιξη των νέων, χωρίς το φόβο της «κλειστής αγοράς» των παλιών.
Συμπληρωματικά λειτουργούν οι πλατφόρμες ηλεκτρονικής εκπαίδευσης, όπως το e-Gan learning, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να ενημερώνονται και να εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους.
Η Gan Direct, βασισμένη σε σύγχρονα διεθνή πρότυπα, δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η ασφαλιστική βιομηχανία, στην Κύπρο, για να γίνει υγιής και ανταγωνιστική, αλλά για να συνεχίσει να προσελκύει καλούς, νέους και φιλόδοξους εργαζόμενους που θα την κρατήσουν στο παιχνίδι του μέλλοντος.