Ν. Θεοχαρίδης: Ενδιαφέρον από μεγάλες κατασκευαστικές να αποκτήσουν έδρα στην Κύπρο

Μεγάλο ενδιαφέρον από μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες της Ινδίας για δημιουργία ευρωπαϊκής παρουσίας μέσω Κύπρου επιδείχθηκε στο πλαίσιο panel συζήτησης όπου συμμετείχε ο Νικόλας Θεοχαρίδης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Πρόεδρος της Επιτροπής Προώθησης του Συμβουλίου του Invest Cyprus, στο πλαίσιο του 6ου Global Business Summit που πραγματοποιείται στις 6 και 7 Μαρτίου ενώπιον του πρωθυπουργού της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, και παρουσία πέραν των 600 Ινδών επιχειρηματιών και υψηλόβαθμων αξιωματούχων από μεγάλο αριθμό κρατών.

Στο πλαίσιο της συζήτησης με θέμα «Design and built the next generation solution. Transform the built environment», ο κ. Θεοχαρίδης ανέπτυξε τα πλεονεκτήματα της Κύπρου η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως έδρα για κατασκευαστικές εταιρείες για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους και πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά.

Built Environment
Ο όρος «Built Environment» αναφέρεται σε πτυχές του περιβάλλοντός μας που είναι χτισμένες από ανθρώπους, δηλαδή ξεχωρίζουν από το φυσικό περιβάλλον. Περιλαμβάνει όχι μόνο κτίρια, αλλά και χώρους που κατασκευάζονται από ανθρώπους μεταξύ κτιρίων, όπως πάρκα, και υποδομές που υποστηρίζουν την ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως δίκτυα μεταφοράς, δίκτυα κοινής ωφέλειας, τηλεπικοινωνίες κ.ο.κ.

Καθώς ο πληθυσμός αυξάνεται και υπάρχει μεγαλύτερη πίεση για βιώσιμη ανάπτυξη, οι απαιτήσεις που έχουμε από το δομημένο περιβάλλον γίνονται όλο και πιο απαιτητικές. Πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού του πλανήτη ζει σήμερα σε πόλεις και το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί σε περισσότερο από 70% το δεύτερο εξάμηνο του αιώνα, κάτι που είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό από το γεγονός ότι ο ανθρώπινος πληθυσμός θα έχει αυξηθεί κατά δύο δισεκατομμύρια ίδιου χρονικού πλαισίου.

Υπάρχει ευρεία συμφωνία ότι οι πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές πρέπει να είναι πιο βιώσιμες από τους λιγότερο συγκεντρωμένους αγροτικούς οικισμούς. Ωστόσο, ενώ περίπου το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε πόλεις, αντιπροσωπεύουν πάνω από το 75% της κατανάλωσης μη ανανεώσιμων πόρων και δημιουργούν περίπου τα τρία τέταρτα της παγκόσμιας ρύπανσης.

Εν μέρει, αυτό συμβαίνει επειδή δεν είναι πάντα σαφές ποιος είναι υπεύθυνος για το δομημένο περιβάλλον. Είναι ένας διεπιστημονικός τομέας με εμπλοκή από αρχιτέκτονες, μηχανικούς, πολεοδόμους, σχεδιαστές τοπίου, αστικούς σχεδιαστές, κεντρικούς και τοπικούς φορείς χάραξης πολιτικής κ.ο.κ., αλλά συχνά υπάρχει έλλειψη ηγεσίας. Μπορεί να φανεί ότι το χτισμένο μας περιβάλλον αναπτύσσεται απλώς οργανικά, μέσα από τον συνεχή κύκλο εργασιών μεμονωμένων εξελίξεων.
 


Ελκυστικός προορισμός η Κύπρος
Ο Νικόλας Θεοχαρίδης τόνισε πως διεθνείς επενδυτές επιλέγουν την Κύπρο για να ιδρύσουν επιχειρήσεις διότι διαθέτει υψηλού επιπέδου εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό. Η τριτοβάθμια εκπαίδευση, είπε, αναγνωρίζεται ευρέως ως βασικός μοχλός για την οικονομική ανάπτυξη και μέρος του κυπριακού πολιτισμού, προσθέτοντας πως η Κύπρος είναι μία από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές χώρες με το υψηλότερο ποσοστό πτυχιούχων πανεπιστημίων (54%).
 
Επιπλέον, ολοένα και περισσότεροι Κύπριοι αποκτούν πτυχία από ξένα πανεπιστήμια, είτε στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις ΗΠΑ ή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σε σύγκριση με τους πολίτες οποιουδήποτε άλλου κράτους μέλους της ΕΕ.

Παράλληλα, προκειμένου να η Κύπρος να καταστεί ως επιχειρηματικό κέντρο, η κυβέρνηση προσφέρει ειδικά κίνητρα, όπως το Cyprus Start-up Visa regime, το οποίο επιτρέπει σε ταλαντούχους επιχειρηματίες να εισέλθουν, να διαμένουν και να εργαστούν στην Κύπρο για να δημιουργήσουν μια καινοτόμο εκκίνηση με ένα υψηλού δυναμικού ανάπτυξης.

Την ίδια ώρα, η Κύπρος, στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεών της για την κάλυψη των αναγκών για το μέλλον της εργασίας και της επιχειρηματικότητας, έχει καθιερώσει το ρόλο του επικεφαλής επιστήμονα, του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, καθώς και του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας. Επιπλέον, για τον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, η Κύπρος δημιούργησε μαζί με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το Κέντρο Καινοτομίας, το οποίο στοχεύει στην ενθάρρυνση και υποστήριξη της καινοτομίας στον χρηματοπιστωτικό τομέα.