Αποφασισμένοι να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. οι ΥΠΕΞ

Η ΕΕ απορρίπτει κατηγορηματικά τη χρήση της μεταναστευτικής πίεσης για πολιτικούς σκοπούς ξεκαθαρίζοντας ότι η ΕΕ και τα Κράτη Μέλη της παραμένουν αποφασισμένα να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, σύμφωνα με δήλωση που υιοθέτησε το έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών που συνεδρίασε στο Ζάγκρεπ.
 
Συγκεκριμένα η κοινή δήλωση που ενέκριναν οι Υπουργοί αναφέρει ότι "αναγνωρίζοντας την αυξανόμενη μεταναστευτική επιβάρυνση και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Τουρκία στην επικράτειά της και τις σημαντικές προσπάθειες που κατέβαλε για την υποδοχή 3,7 εκατομμυρίων μεταναστών και προσφύγων, η ΕΕ επαναλαμβάνει τη σοβαρή της ανησυχία για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα και απορρίπτει κατηγορηματικά την Τουρκία χρήση της μεταναστευτικής πίεσης για πολιτικούς σκοπούς".
 
"Η κατάσταση αυτή στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ δεν είναι αποδεκτή", ξεκαθαρίζουν οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συναντήθηκαν σήμερα για έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου για να συζητήσουν την κρίση στο Idlib και την κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ με την Τουρκία.
 
"Η ΕΕ και τα Κράτη Μέλη της παραμένουν αποφασισμένα να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ", αναφέρουν οι 27.
 
"Οι παράνομες διαβάσεις δεν θα γίνουν ανεκτές", ξεκαθαρίζουν. "Από την άποψη αυτή, η ΕΕ και τα Κράτη Μέλη της θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, σύμφωνα με το κοινοτικό και το διεθνές δίκαιο", τονίζουν και δηλώνουν ότι "οι μετανάστες δεν πρέπει να ενθαρρύνονται να επιχειρούν παράνομες διαβάσεις δια ξηράς ή θαλάσσης".
 
"Το Συμβούλιο καλεί την τουρκική κυβέρνηση και όλους τους επιτόπου φορείς και οργανισμούς να μεταδώσουν αυτό το μήνυμα και να καταπολεμήσουν τη διάδοση ψευδών πληροφοριών", τονίζουν οι 27.
 
Η ΕΕ επαναλαμβάνει επίσης "την πλήρη αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου κατάσταση, καθώς και με τη Βουλγαρία, την Κύπρο και άλλα Κράτη Μέλη που ενδέχεται να επηρεαστούν κατά τον ίδιο τρόπο, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ".
 
Το Συμβούλιο εκφράζει "την ικανοποίησή του για την πρακτική υποστήριξη που ανακοίνωσε η Κομισιόν στις 4 Μαρτίου 2020. Η στενή συνεργασία θα συνεχιστεί επίσης με τους εταίρους των Δυτικών Βαλκανίων στο θέμα αυτό", σημειώνουν.
 
Το Συμβούλιο υπενθυμίζει ακόμη ότι "αναμένει από την Τουρκία να εφαρμόσει πλήρως τις διατάξεις της κοινής δήλωσης του 2016 όσον αφορά όλα τα Κράτη Μέλη".
 
"Η παρούσα δήλωση παράγει απτά αποτελέσματα, μεταξύ άλλων υποστηρίζοντας τις σημαντικές προσπάθειες της Τουρκίας να φιλοξενήσει μετανάστες και πρόσφυγες. Τόσο η ΕΕ όσο και η Τουρκία επιθυμούν να επωφεληθούν από τη συνέχιση αυτής της συνεργασίας και δέσμευσης", σημειώνεται στη δήλωση των 27.
 
Σε σχέση με το Idlib, οι 27 διευκρινίζουν ότι  "η πρόσφατη και συνεχιζόμενη επίθεση του συριακού καθεστώτος και των υποστηρικτών του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, δημιουργεί ανείπωτο ανθρώπινο πόνο και προκάλεσε τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση από την έναρξη της συριακής σύγκρουσης."
 
Το Συμβούλιο απευθύνει έκκληση για "επείγουσα αποκλιμάκωση της σύγκρουσης στη Συρία, προκειμένου να αποφευχθεί η διόγκωση της διεθνούς στρατιωτικής αντιπαράθεσης και να αποφευχθεί περαιτέρω πόνος". "Το Συμβούλιο εκφράζει τη λύπη του για την απώλεια ζωών".
 
"Το Συμβούλιο αναγνωρίζει επίσης τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει η Τουρκία λόγω της επίθεσης στην Idlib και των συνεπειών της", αναφέρεται.
 
Αυτό το μήνυμα θα μεταφερθεί σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και η  ΕΕ διατηρεί επαφές με άλλους διεθνείς εταίρους, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, ώστε να ενισχυθεί έντονα η σαφής διεθνής συναίνεση υπέρ της αποκλιμάκωσης και της διαρκούς εκεχειρίας, αναφέρουν οι 27
 
"Το Συμβούλιο σημειώνει τα αποτελέσματα της συνάντησης Ρωσίας-Τουρκίας χθες στη Μόσχα και επαναλαμβάνει, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, την έκκλησή του προς όλα τα μέρη να διατηρήσουν μια άμεση και αειφόρο κατάπαυση του πυρός, να διασφαλίσουν την προστασία των πολιτών επί τόπου και το διάδρομο για απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας από τη διεθνή κοινότητα".
 
"Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει την παρουσία τρομοκρατικών ομάδων που έχουν προσδιοριστεί από τον ΟΗΕ στην περιοχή, οι αδιάκριτες επιθέσεις και η καταστροφή των μη στρατιωτικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης, των σχολείων και των οικισμών εκτοπισμένων από το συριακό καθεστώς και τους συμμάχους του δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθούν", τονίζουν οι 27 της ΕΕ.
 
"Επαναλαμβάνουμε τη θέση της ΕΕ ότι όλοι οι δράστες εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας θα πρέπει να λογοδοτούν", ξεκαθαρίζουν.
 
Επιπλέον το Συμβούλιο προτρέπει το συριακό καθεστώς "να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και επαναλαμβάνει ότι οποιαδήποτε βιώσιμη λύση στη σύγκρουση απαιτεί πραγματική πολιτική μετάβαση σύμφωνα με την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και την ανακοίνωση της Γενεύης του 2012 που διαπραγματεύτηκαν τα συριακά εμπλεκόμενα μέρη στο πλαίσιο της διαδικασίας της Γενεύης υπό την ηγεσία του ΟΗΕ βασισμένη στην ενότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του συριακού κράτους".
 
"Η ΕΕ θα προωθήσει ενεργά μια ανανεωμένη και συντονισμένη προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας προκειμένου να αντιμετωπίσει τη συριακή κρίση και να ανοίξει το δρόμο για μια πολιτική λύση", αναφέρουν οι 27.
 
Τονίζεται τέλος ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει "κατά προτεραιότητα την ανθρωπιστική κατάσταση".
 
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινητοποιεί επιπλέον ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ για τη βορειοδυτική Συρία, συμπεριλαμβανομένων των παραμεθόριων περιοχών, και δεσμεύεται να αυξήσει τη βοήθειά της προς τον άμαχο πληθυσμό στη βορειοδυτική Συρία", σημειώνεται.
 
"Οι παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας γίνονται για την κάλυψη των αναγκών έκτακτης ανάγκης για στέγαση, ιατρική και επισιτιστική υποστήριξη περίπου ενός εκατομμυρίου ατόμων που εκτοπίστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες και όλων των άλλων Σύρων που έχουν ανάγκη στην περιοχή Idlib" αναφέρεται.
 
"Η ασφαλής, διαρκή και άμεση πρόσβαση σε πληθυσμούς που έχουν ανάγκη πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί, τηρώντας πλήρως το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Η ΕΕ απευθύνει έκκληση για την επέκταση της ΑΣΑΗΕ 2165 για διασυνοριακή πρόσβαση, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων των ιατρικών και χειρουργικών προμηθειών, φθάνει σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη σε όλη τη Συρία μέσω των πιο άμεσων οδών", καταλήγουν.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Ενημέρωσε τους ομολόγους του για συμμετοχή Τατάρ στον ΟΤΚ ο Κόμπος
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανάδειξης της νέας «προεδρίας» της «βουλής»
Ενοχλημένη η Κυβέρνηση από τις δηλώσεις Σαμαρά-«Δεν ήταν χαριεντίσματα, ήταν συζήτηση»
Το Ανώτατο Συνταγματικό έκρινε πως ορθά το Υπουργικό αποστέρησε ιδιότητα πολίτη ΚΔ
Παραιτήθηκε ο Όζτουρκλερ από «προεδρία της βουλής» στα κατεχόμενα
Ουκρανία και αμυντική ετοιμότητα ΕΕ σε συνάντηση των Υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες
Οι πολιτικές Κυβέρνησης για μεταναστευτικό με θετικό πρόσημο και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολίτων
Μαρίνος Σιζόπουλος: Η σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης να τεθεί ως διαδικασία επίλυσης
Κηδεύτηκε 109 χρόνια μετά τη γέννησή του ο ήρωας Σπύρος Χατζηγίαννης-«Δεν φοβήθηκε, δε λύγισε»
Ν. Χριστοδουλίδης: H Κύπρος έπαψε να είναι ελκυστικός προορισμός και τα κέντρα φιλοξενίας αδειάζουν