Νέα πυρά Άντρου-«Παραδοχή πως ήταν πολιτική η απόφαση για οδοφράγματα»

Υπήρξε παραδοχή στο πλαίσιο της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου πως ήταν πολιτική η απόφαση για προσωρινή αναστολή λειτουργίας τεσσάρων οδοφραγμάτων, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, σημειώνοντας πως υπέβαλε σχετική ερώτηση χωρίς να πάρει σαφή απάντηση για το πότε θα ανοίξουν τα οδοφράγματα.
 
Σε δηλώσεις του, μεσούσης της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, από την οποία αποχώρησε λόγω άλλης ανειλημμένης υποχρέωσής του, και στην οποία τον αντικατέστησε ο Τουμάζος Τσελεπής, ο κ. Κυπριανού είπε πως το επιχείρημα που προβάλλεται από την Κυβέρνηση είναι ότι δεν υπήρχαν άτομα για να στελεχωθούν τα τέσσερα οδοφράγματα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παρατείνεται μέχρι τη Δευτέρα η αναστολή λειτουργίας των τεσσάρων οδοφραγμάτων
 
Πρόσθεσε πως ολόκληρη Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορούσε να βρει 20-30 νοσοκόμους και 20-30 επιπλέον αστυνομικούς για να μπορέσει να λειτουργήσει αυτά τα οδοφράγματα με αποτελεσματικούς ελέγχους, έτσι ώστε να μην επηρεαστεί η υγεία του πληθυσμού.
 
Ερωτηθείς για την ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για το προσωρινό κλείσιμο οδοφραγμάτων, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως δεν τη μελέτησε. Ανέφερε, ωστόσο, πως η αναφορά που λέει ότι η λειτουργία των οδοφραγμάτων έχει οδηγήσει σε συνθήκες ομαλοποίησης είναι απαράδεκτη και δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτή.
 
«Δεν υπάρχει ομαλή κατάσταση στην Κύπρο και αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο στο μυαλό του καθενός», είπε, σημειώνοντας παράλληλα πως πρέπει να μας ανησυχήσει το γεγονός ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ ασκεί κριτική στη δική μας πλευρά για τη «μονομερή ενέργεια στην οποία έχει προβεί η Κυβέρνηση».
 
Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις που υπήρξαν στο ερώτημα που υπέβαλαν οι Ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ για την προσωρινή αναστολή λειτουργίας οδοφραγμάτων, ο κ. Κυπριανού είπε πως οι Ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ δεν κατήγγειλαν την Κυπριακή Δημοκρατία πουθενά.
 
«Άλλοι είχαν αυτό το χάρισμα στο παρελθόν», είπε, σημειώνοντας πως οι Ευρωβουλευτές του κόμματος υπέβαλαν δυο ερωτήματα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το κλείσιμο του οδοφράγματος της Λήδρας έκανε τους καταστηματάρχες των κατεχομένων να «υποφέρουν»
 
Το πρώτο, είπε, είναι αν συνάδει με τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής αυτό που αποφασίστηκε από πλευράς της Κυβέρνησης και το δεύτερον κατά πόσον υπήρξε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προτού η Κυβέρνηση προχωρήσει στην υλοποίηση της απόφασής της.
 
«Διερωτώμαι γιατί υπήρξε αυτή η αντίδραση. Επειδή φοβούνται ότι πιθανόν οι απαντήσεις να είναι αρνητικές για κάποιους;», πρόσθεσε.
 
Ο κ. Κυπριανού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και τον Υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου, για την ενημέρωση που έκαναν στο Εθνικό Συμβούλιο για τα μέτρα που λαμβάνονται από την πλευρά της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του ενδεχομένου εξάπλωσης του κορωνοϊού και στην Κύπρο.
 
Ανέφερε πως είναι και άποψη του ΑΚΕΛ ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να λειτουργήσει προληπτικά, να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και να προβεί σε όλους απαραίτητους ελέγχους, σε όλα τα σημεία εισόδου, έτσι ώστε να εξασφαλίσει ότι υπάρχει αποτελεσματικός έλεγχος και να περιοριστεί η δυνατότητα εξάπλωσης του ιού στην Κύπρο. Αυτό το κρίνουμε ως θετικό.
 
Εκεί που έχουμε διαφωνήσει, και πρέπει να πω ότι δεν έχουμε πάρει πειστικές απαντήσεις, είναι στο θέμα της αναστολής λειτουργίας τεσσάρων οδοφραγμάτων για διάστημα το οποίο δεν γνωρίζουμε. Έχω υποβάλει σχετική ερώτηση και δεν έχω πάρει σαφή απάντηση για το πότε θα ανοίξουν τα οδοφράγματα, είπε ο κ. Κυπριανού.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Ανησυχεί» για την αναστολή λειτουργίας των τεσσάρων οδοφραγμάτων η UNFICYP

 
Η άποψή μας είναι ότι η Κυβέρνηση κρίνεται για σειρά ζητημάτων προς δύο κατευθύνσεις. Πρώτα για το γεγονός ότι δεν έχει διαβουλευθεί με τα πολιτικά κόμματα. Είναι δικαίωμα της κυβέρνησης να αποφασίσει για αυτό το θέμα, αλλά έπρεπε τουλάχιστον να διαβουλευθεί με τα πολιτικά κόμματα. Δεν γίνεται καθημερινά να μας λένε ότι πρέπει να υπάρχει ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο, αλλά να προχωρούν μονομερώς στη λήψη αποφάσεων. Έχουμε και τις έντονες μας επιφυλάξεις κατά πόσον προηγήθηκε συνεννόηση με την ΕΕ, ανέφερε.
 
Ο κ. Κυπριανού επεσήμανε πως ο Κανονισμός της Πράσινης Γραμμής έχει αποφασιστεί από την ίδια την ΕΕ και η όποια διαφοροποίησή του χρειάζεται την έγκριση της ΕΕ.
 
Είπε πως το δεύτερο για το οποίο ασκούν κριτική στην κυβέρνηση είναι το γεγονός ότι προχώρησε στην εφαρμογή αυτού του μέτρου δίχως να υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση της ενέργειάς της.
 
Λυπούμαι γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ψες ένιωσε την ανάγκη να πει ότι υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση. Σήμερα έγινε παραδοχή στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου ότι δεν είναι οι εμπειρογνώμονες που πρότειναν αυτό το πράγμα, σημείωσε.
 
Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, ο κ. Κυπριανού είπε πως εάν θέλουμε να σταματήσουν οι ροές προσφύγων πρέπει να καταπολεμήσουμε τα αίτια που τις γεννούν που είναι «οι πόλεμοι – στους οποίους δυστυχώς συμμετέχει και η ΕΕ – η φτώχεια, η ανισότητα στον πλανήτη που είναι ζητήματα στα οποία η ΕΕ θα πρέπει να πρωταγωνιστήσει για την αντιμετώπισή τους».
 
Αναφερόμενος στην Κυβέρνηση, ο κ. Κυπριανού είπε πως ο Υπουργός Οικονομικών έχει δηλώσει πως τα τελευταία χρόνια έχουμε πάρει 100 εκατομμύρια και πλέον από την ΕΕ για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, ενώ πήραμε άλλα 870 εκατομμύρια για το Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής.
 
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ διερωτήθηκε πού έχουν διοχετευτεί για εκατομμύρια που πήραμε για το μεταναστευτικό και γιατί δεν έχουμε αυτή τη στιγμή τους κατάλληλους χώρους υποδομής έτσι ώστε να φιλοξενούνται οι πρόσφυγες.
 
Ο κ. Κυπριανού ανέφερε επίσης πως από το 2015 η ΕΕ έκλεισε διάφορες διόδους και διερωτήθηκε τι πράξαμε εμείς ξέροντας ότι τα κράτη της περιοχής μας όπως είναι η Ιταλία, η Μάλτα, η Ελλάδα, η Κύπρος θα δεχθούν ροές προσφύγων. Ποια βοήθεια ζητήσαμε από την ΕΕ ώστε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες υποδομές αλλά και τον τρόπο χειρισμού αυτών των ροών, διερωτήθηκε περαιτέρω.
 
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως ενώ με βάση τη νομοθεσία οι αιτήσεις για παραχώρηση ασύλου πρέπει να εξετάζονται εντός έξι μηνών, στην Κύπρο χρειάζονται από τρία μέχρι πέντε χρόνια.
 
Ο κ. Κυπριανού είπε πως «δυστυχώς υπάρχει από την πλευρά της Κυβέρνησης μια ανεπάρκεια να προβλέψει και να λάβει μέτρα έτσι ώστε να εξασφαλίσει πως οι συνέπειες σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα ήταν οι λιγότερες δυνατές».
 
Αυτά τα ζητήματα κατά την άποψή μας πρέπει να αντιμετωπίζονται με ανθρωπιά, συνέχισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της Αμμοχώστου, ο κ. Κυπριανού είπε πως οι ενέργειες της Τουρκίας είναι απαράδεκτες και παραβιάζουν τη συμφωνία του Σπύρου Κυπριανού με τον Ραούφ Ντενκτάς που έγινε το 1979 και τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ 550 και 789.
 
Ανέφερε πως στόχος των ενεργειών αυτών είναι να βαθύνουν ακόμα περισσότερο τα τετελεσμένα και να εξυπηρετηθεί ο στόχος τους για οριστική διχοτόμηση στο νησί.
 
«Πρέπει να αντιδράσουμε οι πάντες και να απαιτήσουμε από τη διεθνή κοινότητα να επέμβει για να σταματήσει αυτή την τουρκική επιθετικότητα», ανέφερε.
 
Είπε πως το ΑΚΕΛ απέστειλε επιστολές στον ΓΓ του ΟΗΕ, στα μόνιμα μέλη του ΣΑ, σε όλους τους θεσμούς της ΕΕ, ζητώντας να αντιδράσουν στις τουρκικές μεθοδεύσεις.
 
Πρόσθεσε πως «είναι ακλόνητη πεποίθησή μας ότι ο μόνος ασφαλής τρόπος για να τερματιστεί η τουρκική επιθετικότητα στην ΑΟΖ μας αλλά και στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου είναι να επαναρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες να είναι προσηλωμένες στην επίτευξη λύσης το συντομότερο δυνατό, λύσης η οποία θα βασίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, στο διεθνές δίκαιο και πάνω στις αρχές στις οποίες εδράζεται η ΕΕ».
 
Υπογράμμισε πως δεν είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε την όποια λύση.

Δειτε Επισης

Ενημέρωσε τους ομολόγους του για συμμετοχή Τατάρ στον ΟΤΚ ο Κόμπος
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανάδειξης της νέας «προεδρίας» της «βουλής»
Ενοχλημένη η Κυβέρνηση από τις δηλώσεις Σαμαρά-«Δεν ήταν χαριεντίσματα, ήταν συζήτηση»
Το Ανώτατο Συνταγματικό έκρινε πως ορθά το Υπουργικό αποστέρησε ιδιότητα πολίτη ΚΔ
Παραιτήθηκε ο Όζτουρκλερ από «προεδρία της βουλής» στα κατεχόμενα
Ουκρανία και αμυντική ετοιμότητα ΕΕ σε συνάντηση των Υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες
Οι πολιτικές Κυβέρνησης για μεταναστευτικό με θετικό πρόσημο και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολίτων
Μαρίνος Σιζόπουλος: Η σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης να τεθεί ως διαδικασία επίλυσης
Κηδεύτηκε 109 χρόνια μετά τη γέννησή του ο ήρωας Σπύρος Χατζηγίαννης-«Δεν φοβήθηκε, δε λύγισε»
Ν. Χριστοδουλίδης: H Κύπρος έπαψε να είναι ελκυστικός προορισμός και τα κέντρα φιλοξενίας αδειάζουν