Ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου
14:00 - 05 Μαρτίου 2020
Λόγω της συζήτησης του θέματος του κορωνοϊού στη συνεδρία συμμετείχε εκτάκτως ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου.
Μετά το πέρας της μαραθώνιας συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, επανέλαβε τη θέση της Κυβέρνησης πως στις εν λόγω αποφάσεις, «δεν υπήρχε καμία πολιτική χροιά», ενώ απέδωσε στην άλλη πλευρά προσπάθεια πολιτικοποίησης του ζητήματος.
Πάντως ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, υπέδειξε πως το κόμμα του στηρίζει τις προσπάθειες της Κυβέρνησης για αύξηση των μέτρων στα σημεία εισόδου της Κυπριακής Δημοκρατίας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι« το κράτος πρέπει να στελεχώσει όλα τα σημεία ελέγχου άμεσα ώστε να αφαιρεθούν όλα τα επιχειρήματα της άλλης πλευράς».
«Η πολιτεία πρέπει να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες για την στελέχωση και επαναλειτουργία των οδοφραγμάτων που έχει αναστείλει τη λειτουργία τους», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ επανέλαβε τη θέση του κόμματος του, ότι είναι κατά της αναστολής λειτουργίας των τεσσάρων οδοφραγμάτων, ενώ κατηγόρησε την Κυβέρνηση πως δεν είχε ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα για τις αποφάσεις της ενώ σημείωσε πως οι αποφάσεις λήφθηκαν χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση.
Αναφερόμενος στο θέμα των αυξημένων μεταναστευτικών ροών από τα κατεχόμενα, υπέδειξε πως θα πρέπει να σταματήσουν οι αιτίες που προκαλούν την μετακίνηση τόσων ανθρώπων, που είναι οι πόλεμοι και η φτώχεια.
Μάλιστα διερωτήθηκε που διοχέτευσε η Κυβέρνηση τα 100 εκατομμύρια ευρώ που έλαβε τα τελευταία χρόνια για αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. «Αυτά τα εκατομμύρια που πήραμε για το μεταναστευτικό που έχουν διοχετευτεί; Επίσης, από το 2015 η ΕΕ έκλεισε διάφορες διόδους. Τι πράξαμε εμείς ξέροντας ότι τα κράτη της δικής μας περιοχής θα έχουν αυξημένες ροές προσφύγων; Τι βοήθεια ζητήσαμε για αντιμετώπιση αυτού του θέματος;», είπε ο κ. Κυπριανού.
Μάλιστα κατηγόρησε την Κυβέρνηση πως στα οδοφράγματα υπάρχει υποστελέχωση εδώ και αρκετό καιρό, ενώ ανέφερε πως έθεσε ενώπιον του Εθνικού τις εισηγήσεις του ΔΗΚΟ για αντιμετώπιση του προβλήματος.
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι υπάρχουν σοβαρά κενά στην αντιμετώπιση του ζητήματος.
Ειδικότερα για τα οδοφράγματα είπε ότι εφόσον η ΚΔ δεν μπορεί να διασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών της , θα συνεχίσει να διατηρεί κλειστά τα οδοφράγματα μέχρις ότου μπορέσει σταδιακά να αποκαταστήσει τις συνθήκες όπως ήταν προηγουμένως.
«Έχουμε αφήσει το χρονικό περιθώριο στην αρμοδιότητα της Κυβέρνησης να αποφασίσει, έχουμε ζητήσει εντατικούς και συστηματικούς ελέγχους και στα ανοικτά οδοφράγματα και όταν ανοίξουν σταδιακά και στα υπόλοιπα. Δεν θεωρούμε ότι υπήρχε πολιτική σκοπιμότητα σε αυτή την ενέργεια και καταδικάζουμε την αξιοποίηση και εκμετάλλευση αυτού του γεγονότος από την τουρκική πλευρά και δυστυχώς και από πολιτικές δυνάμεις στην Κύπρο», ανέφερε.
Σε σχέση με τη διαχείριση του μεταναστευτικού ρεύματος ανέφερε ότι το κόμμα του είχε έγκαιρα προειδοποιήσει για την αλματώδη αύξηση αιτήσεων για πολιτικό άσυλο και πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολύχρονα κενά στις διαδικασίες.
«Υποστηρίζουμε τη λήψη μέτρων αυστηρών για διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών και ζητάμε και από την Κυβέρνηση να τα βάλει αυτά τα μέτρα σε ένα πλαίσιο που να είναι μακριά από οποιαδήποτε ρατσιστική ή ξενοφοβική αντίληψη και ιδεολογία και να δείξει η Κυβέρνηση ότι έχει την μαεστρία να χειριστεί αυτό το δύσκολο θέμα, χωρίς να πέφτει στο λάκκο της ξενοφοβίας και του ρατσισμού που κάποιοι καλλιεργούν. Μέτρα όμως θα πρέπει να παρθούν, κατέθεσε κάποιες εισηγήσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τις οποίες θα σχολιάσουμε και θα προσθέσουμε και τις δικές μας γιατί πρέπει να ομολογήσω ότι από μια πρώτη ανάγνωση θεωρώ ότι υπάρχουν και άλλα μέτρα που πρέπει να ληφθούν», ανέφερε.
Για την Αμμόχωστο ανέφερε ότι έγινε μια ενημέρωση για τις ενέργειες του Προέδρου της Δημοκρατίας σε επίπεδο συμβουλίου αρχηγών κρατών της ΕΕ προσθέτοντας ότι «υποστηρίζουμε την προσπάθεια του Προέδρου να θέσει ενώπιον των ευθυνών τους τους Ευρωπαίους ηγέτες».
«Πρέπει να αντιληφθεί η Τουρκία και να πάρει μήνυμα ότι θα υπάρξουν αυτή τη φορά πραγματικές κυρώσεις εάν προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες εποικισμού της Αμμοχώστου. Αυτό που επιβάλλεται είναι ένας στρατηγικός σχεδιασμός και συνάντηση και με το δημοτικό συμβούλιο και το Δήμαρχο Αμμοχώστου για συγκρότηση ενός σχεδίου δράσεων σε ολόκληρο το κόσμο με ενεργοποίηση και των Κυπρίων αποδήμων για εξάσκηση περισσότερης πίεσης», ανέφερε.
Για τα οδοφράγματα ανέφερε πως πάγια θέση του ΕΛΑΜ είναι το κλείσιμο όλων των οδοφραγμάτων και ότι αυτή τη στιγμή με την απειλή στη δημόσια υγεία από τον κορωνοϊό και το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, πλέον πρέπει να παρθούν οριστικές αποφάσεις.
« Η χώρα βρίσκεται ενώπιον τριών συγκεκριμένων απειλών, όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να πει ο καθένας την επίσημη θέση του και δημόσια», ανέφερε.
Για τη μετανάστευση ανέφερε ότι δυστυχώς οι προβλέψεις και προειδοποιήσεις του ΕΛΑΜ εδώ και χρόνια γίνονται τώρα μια πραγματικότητα και το τι παρακολουθούμε στον Έβρο είναι η ασύμμετρη απειλή της Τουρκίας που χρησιμοποιεί αυτούς τους ανθρώπους ως όπλο για να αναλώσει την ελληνική επικράτεια.
«Ως εκ τούτου θεωρούμε ότι τους επόμενους μήνες είναι πιθανό η Κυπριακή Δημοκρατία να βρεθεί στην ίδια θέση. Θα πρέπει να πάρουμε μέτρα τώρα και άμεσα, εμείς έχουμε προτείνει μια σειρά από μέτρα, θα στείλουμε και επιστολή για να τα αναλύσουμε και να τα επεξηγήσουμε. Θεωρούμε ότι η πατρίδα μας δεν έχει περιθώρια πλέον να δεκτεί ούτε έναν ακόμη παράνομο μετανάστη» ανέφερε.
Σύμφωνα με τον κ. Χρίστου, θα πρέπει η ΚΔ να διακόψει την εξέταση των αιτήσεων πολιτικού ασύλου και τα δικηγορικά γραφεία και οι ΜΚΟ που εμπλέκονται σε αυτά τα κυκλώματα, όπως είπε, να αντιμετωπιστούν κάτω από το καθεστώς του οργανωμένου εγκλήματος.
Για την Αμμόχωστο είπε ότι αν η Άγκυρα υλοποιήσει τις απειλές της και προχωρήσει στον εποικισμό της Αμμοχώστου τότε η ΚΔ θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τα μοναδικά όπλα που διαθέτει δηλαδή η άσκηση πίεσης προς την ΕΕ για λήψη αποφασιστικών μέτρων έναντι της επεκτατικότητας της Τουρκίας. «Ζητούμε όπως εξεταστεί αυτό το οποίο το ΕΛΑΜ πολλές φορές έχει ζητήσει, την εφαρμογή εμπάργκο όπλων από την ΕΕ προς την Τουρκία», κατέληξε.
Στη συνεδρία συμμετείχαν ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γιώργος Βασιλείου, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης, ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου και ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης Μάριος Καρογιάν.
Από κυβερνητικής πλευράς συμμετείχαν επίσης ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παναγιώτης Σεντώνας, και ο Διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κυριάκος Κούρος.