Εγκλωβισμένοι Κύπριοι και στις ΗΠΑ-Κινητοποιούνται οι διπλωμάτες και ομογενείς

Μιλώντας σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), ο πρέσβης της Δημοκρατίας στις ΗΠΑ, Μάριος Λυσιώτης,  ανέφερε ότι τόσο η Πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, όσο και το Γενικό Προξενείο στη Νέα Υόρκη, εργάζονται για να προσφέρουν κάθε δυνατή βοήθεια σε άτομα που δεν κατόρθωσαν να επιστρέψουν στην Κύπρο κι όπως διαβεβαίωσε στο πρόσφατο διάγγελμά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μόλις  συνθήκες το επιτρέψουν θα επαναξιολογηθεί η απόφαση για σταδιακό επαναπατρισμό τους.
 
«Εργαζόμαστςε για να τους κρατούμε ενήμερους και να προσφέρουμε βοήθεια σ’ ό,τι πρόβλημα αντιμετωπίζουν», είπε.
 
Ο Κύπριος πρέσβης ανέφερε ότι υπάρχουν δυνατότητες να βοηθήσει και η κυπριακή παροικία.
«Είναι  ζήτημα αλληλεγγύης. Δεν έχει ακόμη παρουσιαστεί σε έκταση, όμως υπάρχουν άτομα που θα πρέπει εγκαταλείψουν τις φοιτητές εστίες, οι οποίες κλείνουν και θα πρέπει να τους βοηθήσουμε να βρουν στέγη. Τα μηνύματα αλληλεγγύης που έχουν λάβει από την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα και την κυπριακή παροικία είναι ενθαρρυντικά».
 
Ο κ. Λυσιώτης είπε ότι η κυπριακή πρεσβεία έχει λίγο προσωπικό και προσπαθούν να αντιμετωπίσουν προβλήματα από την Αλαμπάμα και το Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, μέχρι το Γουαϊόμινγκ.
 
«Έχω την πεποίθηση πως αν κινητοποιηθεί η διασπορά θα μπορούν να βοηθηθούν τα άτομα αυτά στις δύσκολες ώρες», πρόσθεσε.
 
Σε δηλώσεις του που φιλοξενούνται στην ομογενειακή εφημερίδα Greek News, o γενικός πρόξενος στη Νέα Υόρκη, Αλέξης Φαίδωνος – Βαλντέ, ανέφερε ότι το Γενικό Προξενείο φρόντισε για την παραχώρηση πιστοποιητικών σε 12 Κυπρίους που ήταν στη Νέα Υόρκη για λόγους τουριστικούς, ή υγείας, ή εργασίας και ήδη ταξίδεψαν στην Κύπρο.
 
Παράλληλα το Προξενείο έχει ετοιμάσει επικαιροποιημένο κατάλογο, με περισσότερα από 20 άτομα, που ανήκουν στις ίδιες κατηγορίες και έχουν εγκλωβιστεί στη Νέα Υόρκη.
«Έχουμε τα στοιχεία τους και αν βρεθεί τρόπος να αναχωρήσουν θα τους βοηθήσουμε», είπε ο κ. Φαίδωνος.
 
Ένας τρίτος κατάλογος που έχει ετοιμαστεί αφορά στους φοιτητές, οι οποίοι δικαιούνται να λάβουν χορηγία, για να μην επιστρέψουν. Σ’ αυτούς δίδονται πληροφορίες για το πώς θα υποβάλλουν τις αιτήσεις.
 
Σε σχέση με φοιτητές που δεν έχουν δωμάτιο γιατί έκλεισαν οι φοιτητικές εστίες, ο κ. Φαίδωνος είπε πως είναι σε επαφή με ομογενείς, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν βρίσκοντας δωμάτια με χαμηλό ενοίκιο. Ήδη κάποιος φοιτητής εξυπηρετήθηκε στην περιοχή της Φιλαδέλφειας, μέσω του τοπικού κυπριακού σωματείου.

Δειτε Επισης

Κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες και χαλάζι
Νοσηλευτής άφησε ασθενή για επτά ώρες σε αποθήκη νοσοκομείου-Έρευνα από ΟΚΥπΥ
Στο επίπεδο ρεκόρ ο αριθμός των εργαζομένων το γ΄ τρίμηνο του 2023
Συνολικά 4.263 άτομα πήραν «υπηκοότητα» ψευδοκράτους σε 11 μήνες
Το χαλίτζι Τυλληρίας στις Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις της ΕΕ
Παρουσιάστηκαν οι κοινοί κανόνες της ΕΕ για ευημερία κατοικίδιων και ζώων
Στο 44% η βροχόπτωση-Χαμηλή η πληρότητα στα φράγματα
Ενημερώνουν τα κοινοβουλευτικά κόμματα για χαμηλόμισθους οι συντεχνίες-Έκαναν αρχή με το ΑΚΕΛ
Μικρός o κίνδυνος εκτεταμένης επιδημίας Δάγκειου πυρετού στην Κύπρο-«Θα επηρεάσει λιγότερα από δέκα άτομα»
Ενέκρινε την καταβολή χριστουγεννιάτικου δώρου το Υπουργικό-Ποιοι οι δικαιούχοι