Αύξηση νεκρών και επιπρόσθετα μέτρα από τις Κυβερνήσεις ανά το παγκόσμιο
05:55 - 29 Μαρτίου 2020

Στην ηπειρωτική Κίνα ως τα μεσάνυχτα του Σαββάτου είχαν μολυνθεί από τον ιό 81.439 άνθρωποι, βάσει της καταμέτρησης της Εθνικής Επιτροπής (του υπουργείου) Υγείας.
Ο αριθμός των νεκρών που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού στις ΗΠΑ ξεπέρασε τους 2.000 χθες Σάββατο, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης παρουσίασε αλματώδη αύξηση στα 120.000 και πλέον, σύμφωνα με δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.
Σε ότι αφορά τη Νέα Ζηλανδία, οι υγειονομικές αρχές της χώρας κατέγραψαν τον πρώτο θάνατο που οφείλεται στον κορωνοϊό, ενώ ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μόλυνσης αυξήθηκε κατά 63 για να φθάσει τα 514 συνολικά, ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του τμήματος δημόσιας υγείας στο υπουργείο Υγείας Άσλεϊ Μπλούμφιλντ.
Έκτακτη οικονομική βοήθεια για τρόφιμα και φάρμακα στην Ιταλία
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε, λόγω των συνθηκών που έχει επιβάλλει ο κορωνοϊός, έκτακτη οικονομική βοήθεια για τους πολίτες που δεν έχουν, στη φάση αυτή, αρκετά χρήματα για να αγοράσουν τα αναγκαία τρόφιμα και φάρμακα.
Προβλέπεται η χορήγηση, από την τοπική αυτοδιοίκηση, κουπονιών για αγορές σε σούπερ μάρκετ, αλλά και απευθείας παράδοση τροφίμων στο σπίτι, με τη συνεργασία εθελοντικών οργανώσεων.
«Η ουσιαστική αυτή βοήθεια θα αρχίσει να δίδεται από την αρχή της επόμενης εβδομάδας. Δεν θα μείνει κανείς μόνος, δεν θα εγκαταλείψουμε ούτε έναν», είπε ο Κόντε. Κάλεσε, δε, τους παραγωγούς και διανομείς τροφίμων να κάνουν μια έκπτωση του 10% στους πολίτες που θα χρησιμοποιούν τα κουπόνια αυτά αλληλεγγύης, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
«Τα υπόλοιπα 25 δισεκατομμύρια ευρώ που εγκρίναμε για την βοήθεια των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, θα διατεθούν άμεσα», κατέληξε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
«Aποφασίζουμε και διατάζουμε» σε Τουρκία-Ρωσία
Στην Τουρκία εφαρμόζεται το «αποφασίζουμε και διατάζουμε». Σύμφωνα με έναν νόμο του 1930, σε περίπτωση επιδημίας η κυβέρνηση αποκτά τον πλήρη έλεγχο, χωρίς καμία εξουσιοδότηση από τον εισαγγελέα. Όποιος δεν συμμορφώνεται με τις αποφάσεις του υπουργείου Υγείας, αντιμετωπίζει πρόστιμο έως και φυλάκιση. Παρ’ ότι η χώρα δεν έχει τεθεί σε καθολική καραντίνα, έχουν ήδη οδηγηθεί στη φυλακή άτομα που θεωρήθηκαν ότι «έθεσαν σε κίνδυνο τους συμπολίτες τους». Χαρακτηριστικό παράδειγμα ένας 33χρονος. Παρ’ ότι είχε συμπτώματα διέφυγε της καραντίνας και κατέληξε πίσω από τα κάγκελα.
Στο ίδιο μήκος και η Ρωσία. Οι δημοτικές αρχές της Μόσχας ανακοίνωσαν πως όσοι δεν τίθενται εκούσια σε κατ’ οίκον περιορισμό για δύο εβδομάδες εάν έρχονται από χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τον κορονοϊό, θα αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και πέντε χρόνια.
Στο Ιράκ η αστυνομία απειλεί το πλήθος που παραβιάζει την καραντίνα με όπλα, ενώ στη Νότια Αφρική οι αστυνομικοί το πήγαν ένα βήμα παραπέρα. Άνοιξαν πυρ με πλαστικές σφαίρες για να διαλύσουν ένα πλήθος εκατοντάδων ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί έξω από σουπερμάρκετ στο Γιοχάνεσμπουργκ. Στη συνέχεια σχημάτισαν ξανά την ουρά, εξαναγκάζοντας τους ανθρώπους με χτυπήματα να μην πλησιάζουν ο ένας τον άλλον.
Στη Βρετανία έφιπποι αστυνομικοί απομακρύνουν πολίτες, ενώ περιπολούν ασταμάτητα σε πάρκα και πλατείες. Δεν έχουν, μάλιστα, λείψει και τραγελαφικά περιστατικά όπου αστυνομικοί με τα άλογά τους τρέχουν ξοπίσω πιτσιρικάδων που παραβιάζουν την καραντίνα στα πάρκα, κάνοντας σκέιτ και ποδήλατο.
- Θρίλερ το απόγευμα η ολομέλεια της Βουλής-Σε τεντωμένο σχοινί τα μέτρα στήριξης
- Άλλοι δίνουν μάχη για τη ζωή κι άλλοι μάχη να ξεγελάσουν το σύστημα…
