Έκκληση Πετρίδη για ψήφιση νομοσχεδίων-Παρέμβαση Ηροδότου
16:23 - 29 Μαρτίου 2020
Έκκληση προς τους βουλευτές να προχωρήσουν με ψήφιση των νομοσχεδίων απηύθυνε μέσω Twitter ο Υπουργός Οικονομικών, ενόψει της απογευματινής συνόδου της Ολομέλειας.
Όπως έγραψε ο Κωνσταντίνος Πετρίδης, το νομοσχέδιο για αναστολή δόσεων δανείων και τόκων απαιτείται για να σταματήσει η καταβολή δόσεων στους επόμενους εννέα μήνες. «Η έκκλησή μου να ψηφιστεί, για να μην πρέπει ο κόσμος να συνεχίσει να καταβάλλει δόσεις και να αυξηθούν και επικίνδυνα τα ΜΕΔ», ανέφερε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: LIVE: Πονοκέφαλος τα «ορφανά» κρούσματα-Δραματικές εκκλήσεις για αυτοπεριορισμό
Σε ό,τι αφορά στο δεύτερο νομοσχέδιο, αφορά τις κρατικές εγγυήσεις για χαμηλότοκα δάνεια σε επιχειρήσεις (όχι στις τράπεζες), που δεν θα δίνονταν αυτή την περίοδο, δήλωσε ο Υπουργός. «Για να πληρωθούν προμηθευτές, μισθοί κτλ, χωρίς να γίνουν χρεωκοπίες και μαζικές απολύσεις την ώρα της κρίσης», εξήγησε.
Ο κ. Πετρίδης σημείωσε πως στο νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις μπορούν να γίνουν αλλαγές χωρίς να αλλάζει η φιλοσοφία και αυτό προβλέπεται και από το ίδιο το νομοσχέδιο. Τόνισε ότι «η Κυβέρνηση (όπως όλη η Ε.Ε.) είναι αδύνατον να στηρίξει το παζάρι μόνο με απευθείας δημοσιονομική στήριξη, χωρίς τέτοιο πρόγραμμα ρευστότητας».
Τέλος ο κ. Πετρίδης ανέφερε πως το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις προβλέπει επίσης σημαντικό ποσό, 250 εκατομμυρίων, για εγγύηση τόκων στους μέχρι σήμερα συνεπείς, που στο τέλος της περιόδου θα έχουν πραγματικό πρόβλημα αποπληρωμής των τόκων, λόγω της κρίσης πανδημίας.
Διευκρινίσεις από τον Διοικητή
Σύμφωνα εξάλλου με αναρτήσεις που έκανε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου, αναστέλλεται για τα φυσικά πρόσωπα, αυτοτελώς εργαζομένους και επιχειρήσεις, η υποχρέωση καταβολής των δόσεων περιλαμβανομένων και των τόκων. Νοείται περαιτέρω, αναφέρει, ότι το σύνολο των δόσεων κεφαλαίου και τόκων που θα ανασταλούν, κατά την ημερομηνία λήξεως της ισχύος του διατάγματος, θα προστίθενται στο υπόλοιπο του δανείου και δεν θα καθίστανται άμεσα πληρωτέα.
Αναστέλλεται επίσης η λήψη μέτρων από χρηματοοικονομικούς οργανισμούς για ανάκτηση των πιστωτικών διευκολύνσεων, πρόσθεσε.
Σε σχέση με τον ανατοκισμό ο Διοικητής διευκρίνισε πως το επιβάλουν οι κανόνες για να μην καταχωρηθεί αυτόματα το δάνειο ως ΜΕΔ. Όμως, διευκρινίζει, σε δάνειο €100,000, 10ετές με 3% επιτόκιο, ο ανατοκισμός λόγω της αναστολής θα είναι συνολικά κάτω από €55.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θρίλερ το απόγευμα στην ολομέλεια της Βουλής-Σε τεντωμένο σχοινί τα μέτρα
Ζητά χρόνο το ΑΚΕΛ
Στο μεταξύ, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «μετά από πολλές διαβουλεύσεις έγινε κατορθωτό να εγκριθεί πρώτη δέσμη μέτρων για τους εργαζόμενους, τους αυτοεργοδοτούμενους και τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες. Τα μέτρα που ψηφίστηκαν δεν μας ικανοποιούν πλήρως. Θεωρούμε ότι πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια έτσι ώστε να στηριχθούν ακόμα περισσότερο οι εργαζόμενοι, οι αυτοεργοδοτούμενοι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το ΑΚΕΛ θα εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση».
Σε ό,τι αφορά στα νομοσχέδια που τίθενται σήμερα ενώπιον της Βουλής, ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι για το θέμα της αναστολής των δόσεων και των τόκων έγινε πάρα πολλή συζήτηση. «Επιφέραμε αρκετές βελτιώσεις, ωστόσο εξακολουθεί να παραμένει ανοικτό ένα θέμα το οποίο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από εμάς. Με τις ρυθμίσεις που προτείνονται, οι τράπεζες όχι απλά και μόνο δεν θα συνεισφέρουν στο ξεπέρασμα της κρίσης, αλλά θα βγουν και κερδισμένες με τον επανατοκισμό των τόκων που δεν θα πληρωθούν κατά το διάστημα των 9 μηνών. Υπενθυμίζουμε ότι οι τράπεζες στηρίχτηκαν από το κράτος και την κοινωνία το 2013 για να επιβιώσουν. Το γεγονός ότι σήμερα μπροστά σε μια τέτοια κρίση δεν φαίνονται διατεθειμένες να συνεισφέρουν τίποτε, είναι απαράδεκτο».
Η θέση μας, είπε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, είναι ότι θα πρέπει ο τόκος για το διάστημα των 9 μηνών να είναι μηδενικός. «Οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί απορρίπτουν αυτό το ενδεχόμενο. Εμείς απευθύνουμε έκκληση στις πολιτικές δυνάμεις να υιοθετήσουν την πρόταση μας ο τόκος που δεν θα πληρωθεί τους επόμενους 9 μήνες να μην επανατοκιστεί και να μεταφερθεί στο τέλος της αποπληρωμής του δανείου. Με αυτό τον τρόπο οι συνέπειες σε βάρος των δανειοληπτών θα είναι οι μικρότερες δυνατές. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να γίνει αποδεκτό από την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα», τόνισε.
Σε ότι αφορά το δεύτερο νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις έγιναν πολλές συζητήσεις και επήλθαν πολλές βελτιώσεις. Εξακολουθεί να απέχει όμως πολύ από εκείνο το οποίο εμείς θα στηρίζαμε. Ζητούμε να δοθεί περισσότερος χρόνος για να μελετηθούν σε βάθος άλλες, καλύτερες, επιλογές. Πιο συγκεκριμένα εισηγούμαστε να μελετηθούν τα ακόλουθα, είπε ο κ. Κυπριανού:
- Έκδοση δεκαετούς ομολόγου από την Κυβέρνηση για εσωτερικό δανεισμό. Τα χρήματα αυτά μπορούν να διοχετευτούν στην κοινωνία με διάφορους τρόπους. Είτε απευθείας από το κράτος με την προϋπόθεση ότι θα διασφαλιστεί η λειτουργία του Σχεδίου και αποτελεσματικός έλεγχος για εξασφάλιση της αποπληρωμής των δανείων, είτε σε συνεργασία με εμπορική τράπεζα ή τράπεζες στη βάση όμως κριτηρίων και όρων που θα ετοιμαστούν από την Κυβέρνηση και που θα τύχουν της έγκρισης της Βουλής.
- Αξιοποίηση του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης De Minimis, το οποίο προνοεί παροχή ενίσχυσης για κάθε εταιρεία μέχρι 200,000 ευρώ ανά τριετία ή παροχή του ποσού εφάπαξ από τον πρώτο χρόνο. Σε αυτό το πρόγραμμα συμμετέχει και η Κύπρος, η δε Ισπανία ήδη πήρε έγκριση για το πρόγραμμα αυτό.
«Οι στιγμές είναι πολύ κρίσιμες για την κοινωνία και την οικονομία. Απευθύνουμε έκκληση στην Κυβέρνηση και στις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις να συνεργαστούμε βάζοντας πάνω από όλα αυτούς που έχουν ανάγκη να προστατευτούν σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία. Τους εργαζόμενους, τους αυτοεργοδοτούμενους, τους μικρομεσαίους, αυτούς που παράγουν για την κοινωνία και την οικονομία και όχι τις τράπεζες», κατέληξε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καταγράφονται οι δικαιολογίες διακίνησης και εξετάζονται αυστηρότερα μέτρα