Λ. Φουρλάς: Τώρα είναι η ώρα της Ενωμένης Ευρώπης
18:50 - 28 Μαρτίου 2020
Κάλεσμα για ενότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Λουκάς Φουρλάς, μέσα από άρθρο του υπό τον τίτλο «Τώρα είναι η ώρα της Ευρώπης».
Όπως αναφέρει, «μέσα στον κυκεώνα των παγκόσμιων εξελίξεων που προκαλεί ο κορωνοϊός, η Ευρώπη βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας. Βρίσκεται μπροστά σε μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ιστορίας του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Αυτές τις ώρες ακούμε φωνές σφοδρής αντίδρασης από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο και όχι αδικαιολόγητα».
Μέσα από αυτή την αντίδραση, οι ηγεσίες των κρατών μελών της Ένωσης, καλούνται να εξεύρουν κοινές συνιστάμενες, ώστε να δοθούν λύσεις, σημειώνει ο κ. Φουρλάς.
«Μετά το χτύπημα του Brexit και τις φωνές των Ευρωσκεπτικιστών, όλοι ανέμεναν ότι θα έπρεπε να βγούμε πιο ενωμένοι και αλληλέγγυοι.
Η πανδημία όμως και οι απώλειες ανθρώπινων ζωών, καθώς και οι οικονομικές συνέπειες, εντείνουν τις φωνές απογοήτευσης και προβληματισμού για το μέλλον της Ευρώπης».
Όπως λέει, «ακριβώς αυτές, οι οικονομικές συνέπειες δηλαδή, αναδεικνύουν εκ νέου, τις διαφορές της οπτικής ανάμεσα στις χώρες του Βορρά και του Νότου. Ουσιαστικά, μέσα στις επόμενες 15 ημέρες, η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις, οι οποίες είτε θα έχουν τη σφραγίδα του ενιαίου, είτε θα περιχαρακώσει τις στρατηγικές στο στενό όριο του κράτους μέλους.
Το τραγικότερο όλων, είναι αναμφισβήτητα το ότι καθημερινά πλέον χάνονται χιλιάδες ζωές».
Όλες οι χώρες δίνουν τη δική τους άνιση μάχη. Ωστόσο, ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας έχει ήδη αρχίσει να κλυδωνίζει τις αγορές των χωρών. Χάνονται χιλιάδες θέσεις εργασίας, κλείνουν ιδιωτικές επιχειρήσεις, μειώνεται το ΑΕΠ της Ευρωζώνης, αναδεικνύοντας την ανάγκη λήψης γενναίων πρωτοβουλιών, συνέχισε.
«Μετά τη μαραθώνια τηλεδιάσκεψη των 27 ηγετών και του Ευρωκοινοβουλίου, όπου ψηφίσαμε αμέσως τα μέτρα της Κομισιόν και δείξαμε οτι η Ευρώπη είναι εδώ, η προσοχή όλων μας εστιάζεται στις προτάσεις για μία κοινή στρατηγική, η οποία θα στηρίζει τα κράτη μέλη της Ένωσης. Είναι γεγονός και δεν το παραβλέπω, ότι υπάρχει μία αναντιστοιχία ανάμεσα στους όρους που χρησιμοποιούνται για την περιγραφή αυτής της κρίσης και στα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής. Καθήκον μας ως Ευρωβουλευτές, είναι να ζητήσουμε όπως διερευνηθούν όλοι οι εναλλακτικοί τρόποι μίας ενιαίας ευρωπαϊκής απάντησης. Και σίγουρα θα το κάνουμε.
Η προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού θα συνεχίσει, με τους ηγέτες να καλούν την Κομισιόν να επισπεύσει και να επιταχύνει τις προσπάθειές της, ώστε να διασφαλιστεί έκτακτη και επαρκής πρόβλεψη ιατρικού εξοπλισμού σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι χώρες της Ένωσης συνεχίζουν τις έρευνες, με στόχο να βρεθεί το ταχύτερο δυνατό εμβόλιο κατά του ιού. Η αντιμετώπιση των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων, φαίνονται να είναι κοινό μέλημα, ωστόσο υπάρχει δρόμος εβδομάδων, ώστε να υπάρξει πιο ορθολογιστική και ολιστική προσέγγιση».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, καλείται να αποδείξει ότι είναι ένα οικοδόμημα το οποίο στηρίζεται σε γερά θεμέλια, με μέλλον και προοπτική. Είναι παραπάνω από σαφές, ότι προκειμένου οι Βρυξέλλες να καταφέρουν να διατηρήσουν την Ένωση, πρέπει να αντιμετωπίσουν τις καταστροφικές επιπτώσεις που προκύπτουν από την κρίση του ιού, άμεσα, συλλογικά και μεθοδικά. Υπογράμμισε ο κ. Φουρλάς.
«Η ΕΕ δεν σχεδιάστηκε ποτέ για να πολεμήσει κάποιον εχθρό, ούτε να καταπολεμήσει τις μάχες δημόσιας υγείας. Τα κράτη μέλη τα οποία πλήττονται περισσότερο από τον ιό, αναγκάζονται να κάνουν ακριβώς αυτό. Όσο και απροετοίμαστες να είναι οι Βρυξέλλες για την υφιστάμενη κρίση, αντιλαμβάνονται ότι η πανδημία, απαιτεί μια συλλογική αντίδραση.
Τώρα, δεν είναι η ώρα των Βόρειων και των Νότιων. Τώρα, είναι η ώρα της αλήθειας, η ώρα της Ενωμένης Ευρώπης».