Νέα ηλεκτρονική απάτη με προσωπείο τράπεζες και δημόσιους οργανισμούς της Κύπρου

Το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί μια νέα προσπάθεια καταδολίευσης των πολιτών μέσω ψεύτικων σελίδων που μοιάζουν με τις επίσημες σελίδες γνωστών εμπορικών τραπεζών και άλλων δημόσιων οργανισμών της Κύπρου με σκοπό την απόσπαση των κωδικών πρόσβασης των πελατών τους.
 
Το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για ακόμη μία φορά παροτρύνει το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό στις ιστοσελίδες που επισκέπτεται, ιδιαίτερα όταν έχουν να κάνουν με σελίδες στις οποίες καταχωρεί τα προσωπικά και τραπεζικά του δεδομένα.
 
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην πιστοποίηση ασφάλειας της εκάστοτε ιστοσελίδας την οποία επισκέπτεται, να βεβαιώνεται δηλαδή ότι η διεύθυνση της εκάστοτε σελίδας την οποία επισκέπτεται, ξεκινά με το πρόθεμα https.
 
Το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συμβουλεύει τους πολίτες:
  • Να μην ανοίγουν συνδέσμους από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή αλλού, καθώς επίσης ύποπτα επισυναπτόμενα αρχεία τα οποία αποστέλλονται μέσω εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων μέσων κοινωνικής δικτύωσης και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, χωρίς την προηγούμενη εξακρίβωση του αποστολέα του μηνύματος.
  • Να αποφεύγουν την επίτευξη πρόσβασης στις ιστοσελίδες διαχείρισης των τραπεζικών λογαριασμών τους από ηλεκτρονικούς υπολογιστές αγνώστων ή ηλεκτρονικούς υπολογιστές δημόσιας χρήσης.
  • Να αποσυνδέονται από τους λογαριασμούς κάθε φορά μετά το πέρας της περιήγηση τους και αν αυτό είναι δυνατό να μην απομνημονεύονται από τα λειτουργικά συστήματα τα διαπιστευτήρια εισόδου σε αυτούς.
  • Να βεβαιώνονται ότι κατά την επίσκεψη τους στην ιστοσελίδα της τράπεζας ή του οργανισμού που συνεργάζονται, αυτή έχει διεύθυνση https και όχι http, καθότι η δεύτερη δεν παρέχει καμία απολύτως προστασία κατά την διακίνηση των δεδομένων.

Δειτε Επισης

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Χίος–Αλλεπάλληλα 112, σχεδόν 200 πυροσβέστες στη μάχη με τις φλόγες
Σεισμική δόνηση στην Κύπρο-Έγινε αισθητή στη Λάρνακα
Ώρες αγωνίας για 16χρονη που απουσιάζει από την οικία της στην Πάφο
Η απόφαση των ΗΠΑ να συμμετέχουν στις επιθέσεις ανέβασαν τις τιμές του πετρελαίου
Μονή Σινά και επίθεση σε εκκλησία στη Δαμασκό στο επίκεντρο της Συνόδου-Τρεις ανακοινώσεις, ούτε λέξη για Τυχικό
Προωθεί ποινικές διώξεις για τα €25 εκατομμύρια εταιρείας Αμπράμοβιτς ο Έφορος Φορολογίας
Μειωμένες ποσότητες νερού στη Λευκωσία λόγω εργασιών-«Αποφύγετε τη σπατάλη για να διατηρηθεί η επάρκεια»
Συνεχίζεται ο επαναπατρισμός Ισραηλινών μέσω του λιμανιού Λεμεσού
Επιστολή Τυχικού σε Αρχιεπίσκοπο-«Παραμένω ο κανονικός Μητροπολίτης Πάφου, δεν υπάρχει τελεσίδικη καταδίκη»
Δεν υπάρχουν ενδείξεις για εγκληματική ενέργεια πίσω από τη φωτιά στο σκάφος στη μαρίνα Λάρνακας