Η Κομισιόν επιβεβαιώνει ότι η Γερμανία ζήτησε ενεργοποίηση της ρήτρας αλληλεγγύης στο χθεσινό ΣΕΥ

H εκπρόσωπος της Κομισιόν και της ΕΥΕΔ Βιρζινί Μπαττού Χέντρικσον, επιβεβαίωσε σήμερα ότι ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, ζήτησε χθες κατά την τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων την ενεργοποίηση της "ρήτρας αλληλεγγύης" , δηλαδή του άρθρου 222  της Συνθήκης για τη Λειτουργία της ΕΕ (ΣΛΕΕ) για το συντονισμό της απόκρισης των Κρατών Μελών στην εξάπλωση και τις συνέπειες του κορονοϊού COVID19.
 
Η αρμόδια εκπρόσωπος της Κομισιόν, δήλωσε κατά την καθημερινή ενημέρωση των συντακτών στις Βρυξέλλες (τηλεδιάσκεψη) ότι το άρθρο 222 υποχρεώνει τα Κ-Μ να συνδράμουν με αλληλεγγύη και να παρέχουν μέσα, περιλαμβανομένων και στρατιωτικών, το ένα το άλλο υπό το συντονισμό του Συμβουλίου.
 
Όπως επεσήμανε, βάσει της εφαρμοστικής ερμηνείας του 2014, η Προεδρία του Συμβουλίου έχει την αρμοδιότητα του συντονισμού και της ενεργοποίησης του μηχανισμού IPCR (integrated political crisis response) της ΕΕ (ο οποίος έχει βεβαίως ήδη ενεργοποιηθεί στη συγκεκριμένη περίπτωση) και η Κομισιόν  αναμένει τις σχετικές συζητήσεις.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Βρήκε κρυμένο κλειδί, μπήκε σε σπίτι και άρπαξε τρία κινητά-Δύο συλλήψεις νεαρών στην Πάφο
Από φωτοβολταϊκά καλύπτεται το 50% της ζήτησης ρεύματος-Αποσυνδέθηκαν τρεις φορές τον Ιούνιο λόγω μη ζήτησης
Τραβούν τέρμα το σχοινί οι Τούρκοι-Ανακοινώνει χάρτη Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού το ψευδοκράτος
Εξαφανίστηκε 86χρονος από την οικία του στην Πάφο-Αγνοείται για τρεις μέρες
Διεθνής κατακραυγή για την ανακοπή του Madleen-«Παραβιάστηκε το διεθνές δίκαιο»
Συναντήθηκε με Γκουτέρες ο Πρόεδρος-Ενημερώθηκε για τις επαφές Ολγκίν στην Τουρκία
Έδωσε σημεία ζωής ο νοσηλευτής που χορήγησε λάθος αίμα σε 62χρονη-Εκτιμήσεις ότι παρουσιαστεί στις Αρχές
Συνομίλησαν για το Κυπριακό και για τις εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή Πρόεδρος και Αμπντάλλα
Έτοιμη για την επιστροφή των εκδρομέων η Αστυνομία-Συστάσεις στους οδηγούς
Άνδρας άνοιξε πυρ μέσα στο πλήθος στο Λας Βέγκας-Πληροφορίες για έναν νεκρό