Ελλάδα και Κύπρος στέκονται η μία δίπλα στην άλλη σε αυτή τη δύσκολη στιγμή

Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, Κύπρος και Ελλάδα στέκονται η μια δίπλα στην άλλη, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά τους αδερφικούς τους δεσμούς, ανέφερε σε διάγγελμά του για την επέτειο της 25ης Μαρτίου ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Θεοχάρης Λαλάκος, σημειώνοντας πως "η έγκαιρη και αποφασιστική κινητοποίηση των δύο μας κυβερνήσεων σε σχέση με τον κορωνοϊό κατέδειξε τη σημασία της πειθαρχίας, της ατομικής υπευθυνότητας, της σοβαρότητας, της συνεργασίας και της αλληλεγγύης για την υπέρβαση κοινών απειλών".
 
Αναφερόμενος στην επιθετική πολιτική της Τουρκίας, που επιδιώκει, όπως επεσήμανε, την υπονόμευση της διεθνούς έννομης τάξης, ο Πρέσβης της Ελλάδας σημείωσε πως η συνέχιση της στενής συνεργασίας, του διαρκούς συντονισμού και της συνεπούς συμπόρευσης της Ελληνικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η πρώτη, κεφαλαιώδους σημασίας, προϋπόθεση για αποτελεσματική αντιμετώπισή της.
 
Είπε ακόμη πως η θεσμοθετημένη συνεργασία μας με σειρά γειτονικών μας χωρών συμβάλλει επίσης καθοριστικά στην εμπέδωση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας, μέσω της ανάληψης πρωτοβουλιών σε πεδία αμοιβαίου συμφέροντος, όπως της ασφάλειας και της ενέργειας".
 
Πρόσθεσε πως η αξιοποίηση του πλαισίου της ΕΕ και των δυνατοτήτων που μας παρέχει η άσκηση μιας ενεργητικής διπλωματίας ενισχύει τα διεθνή μας ερείσματα και επιτρέπει την οικοδόμηση μιας πραγματιστικής αρχιτεκτονικής ασφαλείας στη νοτιοανατολική Ευρώπη και την ανατολική Μεσόγειο.
 
Ο κ. Λαλάκος επεσήμανε ακόμη πως "στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, η Ελλάδα και η Κύπρος αποτελούν πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο και εργάζονται εποικοδομητικά υπέρ της ειρηνικής συνύπαρξης και της εμβάθυνσης της συνεργασίας των λαών της περιοχής".
 
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, σημείωσε πως αποτελεί πρωτίστως ζήτημα εισβολής και  συνεχιζόμενης κατοχής εδάφους ενός κράτους-μέλους των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πάνω από 45 έτη και πως η μη επίλυσή του οφείλεται στην απροθυμία της Τουρκίας να εμπλακεί ειλικρινώς σε ένα ουσιαστικό διάλογο για την επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης.
 
"Μιας λύσης που θα βασίζεται στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και θα εξασφαλίζει ειρήνη και ευημερία για το σύνολο των νομίμων κατοίκων της νήσου. Μιας λύσης που θα προβλέπει την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων, καθώς και την αποχώρηση του κατοχικού στρατού από ένα ανεξάρτητο, κυρίαρχο ευρωπαϊκό κράτος", ανέφερε.
 
Πρόσθεσε πως "για την επίτευξή της, η Ελλάδα είναι έτοιμη να πράξει τα δέοντα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και να συμβάλει παραγωγικά στην αποκατάσταση της διεθνούς και ευρωπαϊκής έννομης τάξης στην Κύπρο".
 
Ο κ. Λαλάκος ανέφερε ακόμη πως η δεύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε στην ανατολική Μεσόγειο είναι η επιθετική αμφισβήτηση του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία
 
"Η γειτονική χώρα οργανώνει μαζική μετακίνηση πληθυσμών στον Έβρο για την εξυπηρέτηση πολιτικών στόχων, κατά σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας. Υπογράφει με τη Λιβύη ένα άκυρο Μνημόνιο για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών, παραβιάζοντας προκλητικά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και άλλων χωρών, όπως αυτά ορίζονται από το δίκαιο της θάλασσας", επεσήμανε.
 
Σημείωσε πως με τις παράνομες γεωτρήσεις της η Τουρκία, αμφισβητεί εμπράκτως και κατ’ εξακολούθηση το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών της πηγών.
 
"Η Ελλάδα πιστεύει στο διάλογο εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου και αντιμετωπίζει με την ενδεδειγμένη σοβαρότητα και ψυχραιμία τις προκλήσεις αυτές. Η στάση μας αυτή, ωστόσο, θα ήταν λανθασμένο να ερμηνευθεί ως έλλειψη ετοιμότητας ή ικανότητας να προασπίσουμε αποτελεσματικά τα δικαιώματά μας, εάν αυτό απαιτηθεί", υπογράμμισε.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Ενημέρωσε τους ομολόγους του για συμμετοχή Τατάρ στον ΟΤΚ ο Κόμπος
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανάδειξης της νέας «προεδρίας» της «βουλής»
Ενοχλημένη η Κυβέρνηση από τις δηλώσεις Σαμαρά-«Δεν ήταν χαριεντίσματα, ήταν συζήτηση»
Το Ανώτατο Συνταγματικό έκρινε πως ορθά το Υπουργικό αποστέρησε ιδιότητα πολίτη ΚΔ
Παραιτήθηκε ο Όζτουρκλερ από «προεδρία της βουλής» στα κατεχόμενα
Ουκρανία και αμυντική ετοιμότητα ΕΕ σε συνάντηση των Υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες
Οι πολιτικές Κυβέρνησης για μεταναστευτικό με θετικό πρόσημο και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολίτων
Μαρίνος Σιζόπουλος: Η σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης να τεθεί ως διαδικασία επίλυσης
Κηδεύτηκε 109 χρόνια μετά τη γέννησή του ο ήρωας Σπύρος Χατζηγίαννης-«Δεν φοβήθηκε, δε λύγισε»
Ν. Χριστοδουλίδης: H Κύπρος έπαψε να είναι ελκυστικός προορισμός και τα κέντρα φιλοξενίας αδειάζουν