Για να κερδίσουμε τη μεγάλη μάχη...

Τις δικές του απόψεις αναφορικά με τη μάχη για αναχαίτιση του κορωνοϊού, καταθέτει με παρέμβαση του ο Υποναύαρχος (ε.α.), Κώνσταντίνος Φυτιρής. 
 
Διαβάστε την ανάλυση του κ. Φυτιρή:
 
Με βάση τις επιστημονικές ανακοινώσεις των ειδικών, η μεγάλη  μάχη που θα κρίνει και τον πόλεμο κατά του κορωνοϊού θα δοθεί τις επόμενες 2-3 εβδομάδες. Στην πρώτη γραμμή σε αυτή την μεγάλη μάχη θα βρεθούν οι επαγγελματίες υγείας και οι υποδομές του συστήματος υγείας. Η κατάσταση είναι πολεμική κατά ενός αόρατου εχθρού  και για αυτό  ταιριάζει πλήρως η χρήση στρατιωτικών όρων για να εκφραστούν οι αναγκαίες προετοιμασίες και ενέργειες από τις κρατικές υπηρεσίες , την κοινωνία και τους μαχητές γιατρούς και νοσηλευτές του Υπουργείου υγείας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΕΔΩ
 
Εάν η αύξηση των ημερήσιων περιστατικών που κατά μέσο όρο τις τελευταίες μέρες είναι στο 12% συνεχιστεί, σημαίνει ότι στο τέλος Μαρτίου θα έχουμε επιβεβαιωμένα 350 περιστατικά και στις 30 Απριλίου  πάνω από 1000. Αυτοί όμως οι αριθμοί είναι πλασματικοί γιατί σύμφωνα με τις διεθνείς ιατρικές ανακοινώσεις μόνο το 15% εντοπίζεται . Συνεπώς πολύ πιθανόν τα κρούσματα στην χώρα μας να είναι 7000 μέχρι τέλος Απριλίου. Εάν απαιτείται να νοσηλευτεί ταυτόχρονα το 5%  σε ΜΕΘ αυτό σημαίνει ότι απαιτούνται 350 ΜΕΘ ενώ συνολικά στην Κύπρο υπάρχουν 126 που σημαίνει ότι το σύστημα υγείας ΔΕΝ θα αντέξει.
 
Σε μεγάλης διάρκειας επιχειρήσεις, οι Ένοπλες Δυνάμεις διατηρούν  εφεδρείες σε προσωπικό, μέσα, υποδομές, τεχνική υποστήριξη, τρόφιμα και ανάλογα με την εξέλιξη των επιχειρήσεων  αναπληρώνονται οι «απώλειες». Αλλιώς ο πόλεμος έστω και εάν κερδίσουν τις πρώτες μάχες πολύ πιθανόν να χαθεί.   Για να επιτευχθεί ο κύριος  στόχος που δεν είναι άλλος από την τελική νίκη, απαραίτητα λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως   συντονιστικό κέντρο με εξειδικευμένους για κάθε τομέα των επιχειρήσεων αξιωματικό ώστε να υπάρχει δυνατότητα διαχείρισης της κατάστασης έχοντας συνολική εικόνα και εκτίμηση της κατάστασης από τον ίδιο χώρο και στον ίδιο χρόνο και όχι διεσπαρμένο σύστημα με μερική εικόνα και γνώση της κατάστασης.
 
Το σύστημα συλλογής πληροφοριών και  συνολικής εκτίμησης της κατάστασης είναι βασικός παράγοντας για ορθές και ρεαλιστικές  εισηγήσεις οπότε και οι αποφάσεις από την ανώτατη ηγεσία θα είναι οι ορθότερες υπό τις περιστάσεις. Επιπλέον σημαντικότατο ρόλο διαδραματίζει η ομάδα σχεδιασμού μελλοντικών επιχειρήσεων η οποία λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα κατάσταση και την τάση της,  ασχολείται μόνο με την κωδικοποίηση όλων των δυσμενών καταστάσεων που πιθανόν να προκύψουν και σχεδιάζει/δοκιμάζει αναλυτικά τις μελλοντικές ενέργειες αντιμετώπισης της με πρακτικές ενέργειες στον ελάχιστο χρόνο με εργονομική κατανομή του διαθέσιμου προσωπικού και μέσων/υποδομών.
 
Προσομοιάζοντας λοιπόν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις με τον πόλεμο κατά της πανδημίας, στην πρώτη γραμμή είναι οι επαγγελματίες υγείας του Δημοσίου και οι εφεδρείες οι ιδιωτικοί γιατροί, τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και εγκαταστάσεις που είναι δυνατόν να μετατραπούν σε νοσηλευτήρια. Πολύ σωστά ο Υπουργός Υγείας επιστράτευσε τους  γιατρούς με ετοιμότητα παροχής υπηρεσιών όπου απαιτείται.
 
Μάλλον πρέπει όμως να επιταχθούν από τώρα και  ιδιωτικά νοσηλευτήρια ή και ξενοδοχεία  με ετοιμότητα διάθεσης τους ως εναλλακτικοί χώροι  λειτουργίας  των νοσοκομείων πρώτης γραμμής σε περίπτωση που θα πρέπει να κλείσουν λόγω εμφάνισης κρουσμάτων κορωνοϊού.
 
Είναι προφανές ότι το δόγμα και η πρακτική που πρέπει να εφαρμόζεται κατά της πανδημίας του κορωνοϊού δεν διαφέρει σε τίποτα από το δόγμα των στρατιωτικών επιχειρήσεων μεγάλης διάρκειας.
 
Οπότε αντίστοιχα το σύστημα χειρισμού κρίσεων του οποίου η ραχοκοκκαλιά  είναι οι συντονιστές των εμπλεκομένων υπουργείων και υπηρεσιών πρέπει να εφαρμοστεί πριν την μεγάλη μάχη. Χωρισμένο σε 3 βάρδιες και με μια επιπλέον εφεδρική για αναπλήρωση ασθενών που τυχόν κτυπηθούν απο τον κωρονοϊό, θα πρέπει να εκτιμά την κατάσταση ανά 6ωρο και να εισηγείται προς την Υπουργική Ομάδα Χειρισμού Κρίσεων.
 
Είναι πολύ παράδοξο γιατί δεν εφαρμόζεται αυτή η διαδικασία που είναι ίδια σε όλες τις σοβαρές χώρες. Έχει μετατραπεί το Υπουργικό Συμβούλιο σε συντονιστική  Ομάδα σε πρωτογενές επίπεδο. Εάν υπάρξει κρούσμα στο Υπουργικό τι θα γίνει? Ο ΠτΔ και οι Υπουργοί θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα οπότε το σύστημα λήψης αποφάσεων  θα βγει εκτός !Ποιός θα τους αντικαταστήσει??  
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η κυβέρνηση κινείται σωστά μέχρι τώρα αλλά έχει χρέος  με θάρρος και παρρησία μακριά από πολιτικές πιέσεις  να λάβει ακόμα πιο  ουσιαστικές και ξεκάθαρες αποφάσεις και να εφαρμόσει σύστημα αυτόματης αναπλήρωσης απωλειών σε όλα τα επίπεδα πολιτικό-επιχειρησιακό-τακτικό στο πεδίο που συντονισμένα  θα μας δώσουν την νίκη σε αυτό τον ασύμμετρο πόλεμο. Στη φαρέτρα των όπλων της συμπεριλαμβανομένης και της διακοπής λειτουργίας όλων των επιχειρήσεων και δραστηριοτήτων εκτός των ουσιωδών υπηρεσιών και των επιχειρήσεων βασικών αγαθών. (Φούρνων - υπεραγορών – φαρμακείων - ΑΤΜ) 
Το μεγάλο  όμως όπλο υποστήριξης της πρώτης γραμμής των γιατρών και νοσηλευτών που αποτελούν την αιχμή του δόρατος σε αυτό τον πόλεμο  είναι  η παθητική αντίσταση της κοινωνίας:
 «ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ». Αυτό είναι το άμεσο «εμβόλιο» κατά της επίθεσης του κορωνοϊού και θα νικήσουμε!!
 
ΚΑΜΠΥΛΗ ΑΥΞΗΣΗΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ (πηγή: Παγκόσμιος οργανισμός Υγείας)


ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ (πηγή: Παγκόσμιος οργανισμός υγείας)
9/3/20                   ​                2(n.a.)
10/3/20                                2(+0%)
11/3/20                ​                6(+200%)
12/3/20                ​                10(+67%)
13/3/20                ​                21(+110%)
14/3/20                ​                26(+24%)
15/3/20                ​                33(+27%)
16/3/20                ​                46(+39%)
17/3/20                ​                49(+7%)
18/3/20                ​                58(+18%)
19/3/20                ​                67(+16%)
20/3/20                ​                75(+12%)
21/3/20                ​​​                84(+12%)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Νομικό τμήμα Αστυνομίας. Μια έτσι, μια γιουβέτσι
Αρχηγό Αστυνομίας αλλάξαμε. Νοοτροπία αλλάξαμε;
Ας μην βάζουμε το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν πάνω από ανθρώπινες ζωές
Πολιτική επιχειρηματολογία έναντι ευχολογίων
Αυτισμός και η ποικιλομορφία του
Συμβασιούχοι Οπλίτες: Άμεση ανάγκη για στήριξη και αναβάθμιση τους στην Εθνική Φρουρά
Η νομιμότητα αποστολής προσκλητηρίων γάμου με φακέλους της Αστυνομίας και η άγνοια του Αρχηγού
Η έκθεση Ντράγκι και η επιβίωση της ΕΕ
Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε ομαλά, με δεκάδες νέες δράσεις και καινοτομίες, στον δρόμο για ένα σύγχρονο, δημοκρατικό και συμπεριληπτικό σχολείο
Καιρός να πάρουμε τη μοίρα μας στα χέρια μας