«Υψηλό» το επίπεδο κινδύνου για τους Ευρωπαίους λόγω κορωνοϊού-Επεκτείνεται η επιδημία στην Ιταλία

Το επίπεδο του κινδύνου από τον νέο κορωνοϊό για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναβαθμίστηκε από «μέτριο» σε «υψηλό», ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
 
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC) έκανε γνωστό σήμερα ότι το επίπεδο κινδύνου για τους κατοίκους των χωρών της ΕΕ είναι «υψηλό». Με άλλα λόγια, ο ιός «εξακολουθεί να εξαπλώνεται», είπε η φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες.
 
Η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδη ανέφερε ότι έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα 2.100 κρούσματα του Covid-19 σε 18 από τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ και ότι 38 Ευρωπαίοι πολίτες πέθαναν από την ασθένεια, οι περισσότεροι εκ των οποίων (35) στην Ιταλία. Υπάρχουν επίσης δύο νεκροί στη Γαλλία και ένας στο Σαν Μαρίνο.
 
«Οι χώρες μέλη αντιμετωπίζουν διαφορετικές προκλήσεις σε ό,τι αφορά την επιδημία του Covid-19. Η Ιταλία αντιμετωπίζει μια κατάσταση που δεν είναι ίδια με τις άλλες», τόνισε. Με βάση τον πιο πρόσφατο απολογισμό, τα κρούσματα στην Ιταλία ανέρχονται σε περίπου 1.700.
 
Σύμφωνα με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι οι χώρες της ΕΕ θέλουν να εισάγουν ελέγχους στα σύνορά τους με αφορμή την επιδημία αυτήν.
 
Όσον αφορά τις οικονομικές συνέπειες, ο Επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι τόνισε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθούν με ακρίβεια. Πρόσθεσε όμως ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί ως δεδομένη μια ταχεία ανάκαμψη μετά το πέρας της επιδημίας. «Θα εξετάσουμε τα αιτήματα για δημοσιονομική ευελιξία», συνέχισε, τονίζοντας ότι οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να χρησιμοποιήσουν όλα τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους για να διασφαλίσουν την ανάπτυξη απέναντι στους κινδύνους που θέτει ο Covid-19.
 
Σχολιάζοντας τις βραχυπρόθεσμες συνέπειες που ενδέχεται να έχει η επιδημία στην κινεζική οικονομία, είπε ότι ίσως να είναι «σημαντικές» και παραδέχτηκε ότι οι εισαγωγές πρώτων υλών από την Κίνα στην Ευρώπη έχουν μειωθεί.
 
Θετικός στον ιό ο περιφερειάρχης Λομβαρδίας - Πρώτα κρούσμαστα σε Σαρδηνία και Ρώμη
Ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας αρμόδιος για την βιώσιμη ανάπτυξη προέκυψε θετικός στον κορωνοϊό. Αυτή την ώρα πραγματοποιούνται τεστ σε όλα τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου της ευρύτερης περιοχής του Μιλάνου. Παράλληλα, διαγνώσθηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Σαρδηνία και στην ιταλική πρωτεύουσα. Στην Ρώμη είναι θετικός στον ιό ένας άνδρας που εργάζεται στην αστυνομική διεύθυνση της Αιώνιας Πόλης.
 
Σε ότι αφορά την έλλειψη νοσοκόμων και γιατρών στις περιοχές που βρίσκονται σε απομόνωση, έως τώρα τριάντα γιατροί που έχουν βγει στην σύνταξη προσέφεραν εθελοντικά το επαγγελματικό τους έργο. Επίσης, αναμένεται να επισπευσθεί κατά δυο μήνες η υποστήριξη της πτυχιακής εργασίας περίπου πενήντα νέων νοσοκόμων, ώστε να μπορέσουν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης.
 
Στο Μιλάνο σήμερα άνοιξε και πάλι τις πύλες του ο καθεδρικός ναός του Ντουόμο, αλλά η προσέλευση των επισκεπτών και πιστών είναι σαφώς περιορισμένη, σε σχέση με το παρελθόν. Η δε περιφέρεια της Λομβαρδίας, συμβούλεψε τους πολίτες της άνω των 65 ετών, να αποφύγουν, τις επόμενες τρεις εβδομάδες, να βγαίνουν από το σπίτι.
 
Ακυρώθηκε η ετήσια έκτακτη έκθεση βιβλίου του Παρισιού
Η ετήσια έκθεση βιβλίου του Παρισιού, που επρόκειτο να διεξαχθεί αυτόν τον μήνα, ακυρώθηκε λόγω των μέτρων που λαμβάνει η γαλλική κυβέρνηση για να περιορίσει την εξάπλωση του νέου κοροναϊού, ανακοίνωσε η Ένωση Γάλλων Εκδοτών.
 
«Μετά την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τις συναθροίσεις άνω των 5.000 ανθρώπων σε κλειστούς χώρους, με λύπη μας ανακοινώνουμε ότι αποφασίσαμε να ματαιώσουμε την έκθεση βιβλίου για το 2020», ανέφερε.
 
Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Στους 11 οι τραυματίες από την τρελή πορεία του ηλικιωμένου στην Κοπεγχάγη
Εισβολή κουκουλοφόρων σε ελληνικό πανεπιστήμιο Στον νοσοκομείο φοιτητής που χτυπήθηκε με πυροσβεστήρα
Χειροπέδες σε τρεις ανήλικους για το χάος του Μεγάλου Σαββάτου στα Λειβάδια
Η Ινδία κλείνει τον εναέριο χώρο της για τις πακιστανικές αερογραμμές
Απειλές για τη ζωή της δέχεται Τ/κ δημοσιογράφος που έγραφε για τον Φαλγιαλί
ΒΙΝΤΕΟ: Βοήθεια από την Κύπρο ζήτησε το Ισραήλ για την αντιμετώπιση των τρομακτικών πυρκαγιών
Το Ισραήλ απειλεί να πλήξει κυβερνητικούς στόχους στη Συρία αν συνεχιστούν οι επιθέσεις εναντίον Δρούζων
«Σήμερα είχαμε παραλαβή»-Πώς ο 59χρονος έστελνε φωτογραφίες και βίντεο στον «στρατολογητή»
Ο ράφτης του Πάπα ετοιμάζει άμφια σε όλα τα νούμερα για να μην πέσει έξω
Διέκοψε τη στατική φρούρηση συναγωγών ο Αρναούτης, έντονη αντίδραση Αρχιραβίνου-«Λανθασμένη απόφαση, ο κίνδυνος είναι εκεί»