«Εχθρό της ανθρωπότητας» χαρακτηρίζει τον κορωνοϊό ο ΠΟΥ

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας χαρακτήρισε σήμερα τον νέο κορωνοϊό "εχθρό της ανθρωπότητας", καθώς έχει σκοτώσει περισσότερους από 8.000 ανθρώπους παγκοσμίως από τότε που εμφανίστηκε στην Κίνα, στα τέλη Δεκεμβρίου.
 
"Ο κορωνοϊός αυτός συνιστά μια πρωτόγνωρη απειλή. Αλλά αυτό είναι και μια πρωτόγνωρη ευκαιρία να συσπειρωθούμε εναντίον ενός κοινού εχθρού, ενός εχθρού της ανθρωπότητας", δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους κατά τη διάρκεια συνέντευξης μέσω Διαδικτύου.
 
"Περισσότερα από 200.000 κρούσματα έχουν αναφερθεί στον ΠΟΥ και περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους", ανάμεσά τους ένα παιδί, ανέφερε, σημειώνοντας ότι πάνω από το 80% των κρουσμάτων έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη και στον δυτικό Ειρηνικό.
 
Αλλά ο επικεφαλής του ΠΟΥ για άλλη μια φορά ζήτησε από όλη τη διεθνή κοινότητα να κινητοποιηθεί, επιμένοντας στο γεγονός ότι η "Αφρική θα πρέπει να αφυπνιστεί, η ήπειρός μου θα πρέπει να αφυπνιστεί".
 
Στις 11 Μαρτίου, ο ΠΟΥ χαρακτήρισε "πανδημία" την επιδημία του Covid-19, ωθώντας πολλές χώρες να λάβουν έκτακτα μέτρα. "Κάθε μέρα, ο ΠΟΥ μιλά σε υπουργούς Υγείας, σε αρχηγούς κρατών, στο ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό, σε διοικητές νοσοκομείων και σε βιομήχανους, για να τους βοηθήσει να προετοιμαστούν και να ορίσουν προτεραιότητες σε συνάρτηση πάντα με την ιδιαίτερη κατάσταση τους", επέμεινε.
 
Οι χώρες σε όλο τον κόσμο πρέπει να υιοθετήσουν μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στην καταπολέμηση της πανδημίας της ασθένειας Covid-19 που προκαλείται από τον νέο κορωνοϊό και να απομονώνουν, να κάνουν ελέγχους και να ανιχνεύουν όσο το δυνατόν περισσότερα κρούσματα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμός Υγείας.
 
"Για την καταστολή και τον έλεγχο της επιδημίας, οι χώρες πρέπει να απομονώνουν, να ελέγχουν, να θεραπεύουν και να ανιχνεύουν", δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.
 
"Εάν δεν το κάνουν, οι αλυσίδες μετάδοσης μπορούν να συνεχιστούν σε χαμηλό επίπεδο και στη συνέχεια να επανεμφανιστούν όταν αρθούν τα μέτρα της αποφυγής επαφής, της αποστασιοποίησης", πρόσθεσε. Η στρατηγική του ελέγχου και της ιχνηλάτησης "πρέπει να είναι η ραχοκοκαλιά της αντίδρασης σε κάθε χώρα", τόνισε.
 
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ είπε επίσης ότι για να επιταχυνθεί η αναζήτηση πιθανών θεραπειών και φαρμάκων για τη μόλυνση από τον Covid-19, ο ΠΟΥ και οι εταίροι του οργανώνουν μια πολυεθνική μελέτη για να αναλύσουν και να συγκρίνουν ορισμένες θεραπείες που δεν έχουν δοκιμαστεί μέχρι σήμερα.
 
"Αυτή η μεγάλη διεθνής μελέτη έχει σχεδιαστεί για να παράξει τα ισχυρά δεδομένα που χρειαζόμαστε προκειμένου να δούμε ποιες θεραπείες είναι οι πιο δραστικές", δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους."Έχουμε ονομάσει αυτή τη μελέτη, δοκιμή αλληλεγγύης".
 
Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν αναφέρει ότι δεν κάνουν ένα γενικευμένο έλεγχο ανίχνευσης των κρουσμάτων. Ο εκτελεστικός διευθυντής του Προγράμματος εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν, δήλωσε ότι δεν θεωρεί ότι πρόκειται για θέμα ποσότητας των διαθέσιμων τεστ αλλά για "στρατηγική".
 
Πηγή: ΑΠΕ
 

Δειτε Επισης

Δεύτερη γκάφα από τον αμερικανό ΥΠΑΜ-Μοιράστηκε ξανά απόρρητες πληροφορίες
Από εφημερία 36 ωρών επέστρεφε η γιατρός που συγκρούστηκε με τον προαστιακό-Το βίντεο ντοκουμέντο
Το Ισραήλ ακύρωσε τις βίζες Γάλλων βουλευτών και ζητούν παρέμβαση του Μακρόν
Ιερέας έριξε πρώτος κροτίδες στην Κεφαλονιά-Λίγο πριν ακουστεί το πρώτο «Χριστός ανέστη»
Οι Χούθι κατηγορούν τις ΗΠΑ για 12 νεκρούς σε βομβαρδισμούς στη Σανάα
Εμπορικός πόλεμος: Η Κίνα μέμφεται χώρες που επιλέγουν τον «κατευνασμό» έναντι των ΗΠΑ
«Καμπανάκι» από τον ΠΟΥ: Οι περικοπές της βοήθειας των ΗΠΑ θα έχουν σοβαρές συνέπειες σε εμπόλεμες ζώνες
Σκόνη στην ατμόσφαιρα και νεφώσεις στο καιρικό μενού-Στους 27 βαθμούς η θερμοκρασία
Τρεις στρατιωτικοί σκοτώθηκαν στον Λίβανο από έκρηξη σε όχημα που μετέφερε πυρομαχικά
Συναγερμός για αεροπορικές επιδρομές στο Κίεβο-Αλληλοκατηγορίες για αθέτηση της πασχαλινής εκεχειρίας