Ο ΠΟΥ προειδοποιεί κατά της αλόγιστης, χωρίς συνταγογράφηση, λήψης ιμπουπροφένης κατά του κορωνοϊού

Οι παγκόσμιες αρχές των υπηρεσιών υγείας συμβούλευσαν σήμερα τους ανθρώπους που παρουσιάζουν συμπτώματα παραπλήσια με αυτά του κορωνοϊού Covid-19 να μην σπεύδουν να λαμβάνουν ιμπουπροφένη χωρίς συνταγή γιατρού.
 
Η έκκληση τούτη κατέστη αναγκαία, μετά την παρόμοια έκκληση το Σάββατο του Γάλλου υπουργού Υγείας Ολιβιέ Βεράν κατά της λήψης αντιφλεγμονωδών σκευασμάτων, όπως η ιμπουπροφένη, ή η κορτιζόνη, από ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό.
 
Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet υποδεικνύει την πιθανή συμβολή ενός ενζύμου στον μηχανισμό της προσβολής του οργανισμού από τον κορωνοϊό, όμως η παραγωγή του ενζύμου αυτού αυξάνεται από τη λήψη της ιμπουπροφένης.
 
Ερωτηθείς σχετικά με την μελέτη, ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Κρίστιαν Λιντμάγερ υπογράμμισε στους δημοσιογράφους στη Γενεύη πως οι ειδικοί του οργανισμού "αξιολογούν τη μελέτη" προτού αποφανθούν για ο,τιδήποτε. "Εν τω μεταξύ, τους συμβουλεύουμε να λαμβάνουν περισσότερο παρακεταμόλη, παρά να χρησιμοποιούν αυτοχορηγούμενη ιμπουπροφένη. Είναι πολύ σημαντικό αυτο", τόνισε.
 
Μολαταύτα και η παρακεταμόλη θα πρέπει να λαμβάνεται με προσοχή και σε συγκεκριμένες δόσεις, διότι μία ενισχυμένη ποσολογία μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη για το συκώτι.
 
Όπως επισημαίνει ο ΠΟΥ το 80%των πασχόντων από κορωνοϊό θεραπεύονται χωρίς τη λήψη κάποιας συγκεκριμένης φαρμακευτικής αγωγής, υπογραμμίζοντας πως κάθε άνθρωπος "που έχει πυρετό, που βήχει κι έχει αναπνευστικές δυσκολίες" θα πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευθεί έναν γιατρό.
 
Πηγή: ΑΠΕ
 

Δειτε Επισης

Φωτιά μετά από χρήση σμυριλίου στην Κακοπετριά-Καταγγέλλει τους εμπλεκομένους το Τμήμα Δασών
Δεκάδες νεκροί από σφοδρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες στο Πακιστάν
Συνολικά 53 Κύπριοι έφυγαν από Ιράν και Ισραήλ-Πάνω από 3000 ταξιδιώτες στην Κύπρο λόγω εκτροπής
Πατέρας ξυλοκόπησε με βέργα τα παιδιά του στην Αχαΐα-Συνελήφθη μετά από καταγγελία της μητέρας
Δεκαενιάχρονη TikToker βρέθηκε διαμελισμένη σε σακούλες στο Περού-Τι κρύβεται πίσω από το άγριο έγκλημα
Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για τη ρίψη πυραύλου στο Ισραήλ-«Απάντηση για τα εγκλήματα στη Γάζα»
Μ. Μενελάου: Στόχος να οδηγηθούμε στο σημείο επανέναρξης μιας πολιτικής διαδικασίας στο Κυπριακό
Προανήγγειλε νέα μοντέλα έξυπνων στάσεων λεωφορείων ο Βαφεάδης-Η εκτίμηση για το νέο σχέδιο ηλεκτροκίνησης
Την Τρίτη στο Λονδίνο και την Τετάρτη στις Βρυξέλλες η Ολγκίν-Θα συναντηθεί με Ντάουτι και Χαν
Συνελήφθησαν από τις Βάσεις οι τρεις ανήλικοι μετά την καταδίωξη-Είχαν στην κατοχή τους ναρκωτικά