Τα μέτρα σε αεροδρόμια και οδοφράγματα και η μάχη κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού

Στη λήψη πιο δραστικών μέτρων προχώρησε η Κυβέρνηση, στην προσπάθεια να ανακόψει την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Κύπρο.
 
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η πλειοψηφία των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ήταν «εισαγόμενα» από χώρες του εξωτερικού, η Κυβέρνηση αποφάσισε όπως, για δέκα πέντε μέρες, από τις 15 Μαρτίου, μπλοκάρει την είσοδο τουριστών στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: LIVE: Δραστικά μέτρα, οικονομική στήριξη και μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση από Αναστασιάδη
 
Με βάση τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δικαιούνται να ταξιδέψουν Κύπριοι πολίτες, οι νόμιμα διαμένοντες στην Κυπριακή Δημοκρατία, οι Ευρωπαίοι υπήκοοι και οι υπήκοοι που εργάζονται στην Κύπρο. Παράλληλα, θα επιτρέπεται η είσοδος στους ξένους που έρχονται αναπόφευκτα για επαγγελματικές υποχρεώσεις, νοουμένου ότι θα παρουσιάζουν σχετική άδεια από αρμόδιο Υπουργείο, όπως επίσης και στους ξένους φοιτητές, που επίσης θα προσκομίζουν σχετικά αποδεικτικά.
 
Σημειώνεται ότι, σε διευκρινιστική ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, αναφέρεται ότι στην περίπτωση που πολίτες που εμπίπτουν στις πιο πάνω κατηγορίες ταξιδεύουν στην Κύπρο από την Επαρχία Hubei της Κίνας, την Ιταλία, το Ιράν και την Δημοκρατία της Κορέας, θα παραμένουν σε περιορισμό υπό ιατρική παρακολούθηση για περίοδο 14 ημερών.
 
Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, θα παραμένουν απαραίτητα σε αυτό-περιορισμό και αυτό-παρακολούθηση για περίοδο 14 ημερών και να επικοινωνούν με τις αρμόδιες Αρχές της Δημοκρατίας εάν εκδηλώσουν συμπτωματολογία.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Aυτά είναι τα τρία μέτρα της Κυβέρνησης για να σπάσει την αλυσίδα της εξάπλωσης του κορωνοϊού

Σε ό,τι αφορά στα οδοφράγματα, η διέλευση θα συνεχιστεί από τα τρία που παραμένουν ανοιχτά αλλά θα περιοριστεί στους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους και όσους διαμένουν νόμιμα στις ελεύθερες περιοχές, καθώς και ξένους διπλωμάτες. Ο Πρόεδρος, μάλιστα, κάλεσε τους Κύπριους να περιορίσουν τις διελεύσεις τους σε απολύτως αναγκαίες περιπτώσεις.
 
Με βάση τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, δεν επηρεάζονται το σύνολο των τομέων της οικονομίας. Φαίνεται, ωστόσο, ότι θα υπάρξει πλήγμα για τον τουριστικό τομέα. Ο Νίκος Αναστασιάδης εμφανίστηκε καθησυχαστικός, λέγοντας ότι τα μέτρα αυτά δεν επηρεάζουν την απρόσκοπτη εμπορική δραστηριότητα της χώρας, καθώς δεν εφαρμόζονται περιορισμοί στις εισαγωγές και εξαγωγές και τόνισε πως «δεν δικαιολογείται αχρείαστη αναστάτωση».
 
«Όπως έχω επισημάνει, πέραν της προστασίας της υγείας του λαού, σημαντική είναι και η διασφάλιση των εισοδημάτων και της εργασίας με τη στήριξη των  εργαζομένων και των επιχειρήσεων, αλλά και των οικονομικά ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Οι οικονομικές επιδόσεις των τελευταίων χρόνων, μας επιτρέπουν με αποφασιστικότητα να λάβουμε μέτρα στήριξης εργοδοτουμένων και εργοδοτών και όσων θα επηρεαστούν από την κρίση που η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει», πρόσθεσε ο Πρόεδρος.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βράζουν μαθητές και γονείς-Επιστρέφουν μετά το Πάσχα στα σχολεία
 
Η Κυβέρνηση, προανήγγειλε ότι, τις αμέσως επόμενες ημέρες, θα παρουσιάσει ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας, στη βάση του διαλόγου που  ήδη έλαβε χώρα με τα κοινοβουλευτικά κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους.

Δειτε Επισης

Παραγωγική χαρακτήρισε τη συνάντηση του με Ολγκίν ο Γεραπετρίτης-«Μόνη οδός για πρόοδο στο Κυπριακό ο διάλογος»
Αντιδρά το Άλμα για την έρευνα σε βάρος του Οδυσσέα-«Πρακτικές που θυμίζουν Ερντογάν και Όρμπαν»
Οι δαίμονες της ΕΔΕΚ, η επιβολή ατζέντας στον Αναστασίου και η απομάκρυνση του στόχου επανένταξης
ΥΠΕΞ: Η Κύπρος επαναβεβαιώνει ισχυρή υποστήριξη προς FAO για εξάλειψη της πείνας
Αυστηρό μήνυμα Αννίτας-«Όσοι ονειρεύονται να φτιάξουν κόμματα για να πλήξουν τον ΔΗΣΥ θα μας βρουν απέναντι»
Παραμένει ο προγραμματισμός για νέα πολυμερή στα τέλη Ιουλίου-Ανασκόπησαν την πρόοδο Γεραπετρίτης και Ολγκίν
Άνοιξαν όλες οι πληγές στην ΕΔΕΚ-Αντιπαράθεση Παπαδάκη και Σιζόπουλου, εκνευρισμένος ο Αναστασίου
Τσαλαπατά το Κυπριακό για να κάνει «προεκλογική» ο Τατάρ-Ανεβάζει την ένταση της μουρμούρας συνεχώς
Με Μορφάκη Σολομωνίδη, Πάμπο Χριστοδούλου και Ανδρέα Σιήκκη ολοκληρώθηκε η ηγετική πυραμίδα της ΕΔΕΚ
Στις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας ΕΕ αναφέρθηκε ο ΠτΔ σε γεύμα Πολωνού Πρέσβη