Το... χτύπημα εκ των έσω, ο αχρείαστος πανικός και ο μύθος για τη μάσκα

Μακριά από πανικό, όμως συνεχή ενημέρωση και λήψη μέτρων από τους ίδιους τους πολίτες, συστήνει η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κύπρου Μαρία Κολιού, μετά τα δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ακυρώσεις, αναβολές και περιορισμοί-Η κυπριακή λίστα απαγορεύσεων

Μιλώντας στον REPORTER, η κ. Κολιού σημείωσε ότι, «δεν πρέπει να υπάρχει πανικός. Αυτή την κατάσταση την περιμέναμε και δεν είναι κάτι που συνέβη απρόβλεπτα. Περιμέναμε ότι κάποια στιγμή θα μας συνέβαιναν τα πρώτα κρούσματα και θα είχαμε και συνέχεια. Το θέμα είναι ότι ξεκινήσαμε με ένα κακό σενάριο. Ειδικά το περιστατικό στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας είναι ένα πολύ πολύπλοκο και δύσκολο θέμα που καλείται το Υπουργείο Υγείας να αντιμετωπίσει».
 
Παρόλα αυτά, η κ. Κολιού εξέφρασε την πίστη ότι θα καταφέρουμε να αντεπεξέλθουμε στη δύσκολη κατάσταση.
 
«Υπάρχει και η εμπειρογνωμοσύνη, υπάρχει και η επάρκεια, νομίζω ότι θα αντιμετωπιστεί σωστά το θέμα. Απ’ εκεί και πέρα ο κόσμος πρέπει να διατηρήσει την ψυχραιμία του, να μην τελεί υπό πανικό, να ενημερώνεται και να συνεχίσει τη ζωή του κανονικά. Δεν νομίζω ότι θα αλλάξει πολύ η ζωή του. Το να καθυστερήσουμε την είσοδο, τα καταφέραμε νομίζω, γιατί είμαστε από τις τελευταίες, αν όχι η τελευταία χώρα στην Ευρώπη, στις οποίες είχαμε περιστατικά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτά είναι τα σχολεία που κλείνουν-Στη δημοσιότητα η λίστα του Υπουργείου

«Αν δεν ξεκινούσε από το νοσοκομείο…»
Παράλληλα, η η. Κολιού παραδέχθηκε ότι η κατάσταση στη χώρα μας θα ήταν πολύ πιο ήπια, αν δεν ξεκινούσε από επαγγελματία υγείας ο ιός, αφού ο βασικός κίνδυνος είναι να κολλήσουν πολλά περιστατικά.
 
«Επειδή τα περιστατικά είναι άνθρωποι με βεβαρημένη την υγεία τους, εννοώ τα δευτερογενή, γιατί δεν έχουμε αποδείξει κάτι ακόμη, υπάρχει περίπτωση να έχεις μεγάλο αριθμό δευτερογενούς κρουσμάτων, που δεν θα το θέλαμε.  Ωστόσο, αυτό που στοχεύει το Υπουργείο, είναι να εντοπίσει όλους όσους ήρθαν σε επαφή, για να μπορέσει να τους απομονώσει, να τους ελέγξει, να τους αυτοπεριορίσει και να μην έχουμε αυτή την έκρηξη των κρουσμάτων. Το επικίνδυνο πρότυπο να συμβεί σε μια άλλη χώρα, είναι αυτό της Ιταλίας, που ξαφνικά βρέθηκε με χιλιάδες κρούσματα γιατί έχασαν τα πρώτα. Αν καταφέρεις να εντοπίσεις τα πρώτα, τα απομονώσεις και παρακολουθήσεις τα άτομα που έχουν έρθει σε επαφή και τα αντιμετωπίσεις κατάλληλα, καταφέρνεις να επιβραδύνεις την επιδημία».
 
Σημείωσε εξάλλου, πως πλέον σημασία έχει να επιβραδυνθεί η καμπύλη μας στην επιδημία, δηλαδή να μην υπάρξει έκρηξη περιστατικού.
 
«Αυτό θα συμβεί όταν εφαρμοστούν τα κατάλληλα μέτρα και υπακούσουμε τα κατάλληλα μέτρα. Το στοίχημα είναι να εντοπιστούν αυτοί που ήρθε σε επαφή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αναστέλλει λειτουργίες του και το Νοσοκομείο Λεμεσού-Τα μέτρα που αποφασίστηκαν

Οι μάσκες δεν βοηθούν τους υγιείς
Από το πρωί, ο κόσμος έχει κατακλύσει τα φαρμακεία και αγοράζει από αντισηπτικά μέχρι και μάσκες, τις οποίες ωστόσο η κ. Κολιού θεωρεί αχρείαστες για τους υγιής.
 
«Η μάσκα και ειδικά αυτές οι χειρουργικές, δεν έχουν βρεθεί ότι βοηθούν τον υγιή να μην κολλήσει. Εκεί που βοηθούν είναι όταν εφαρμοστούν στον ασθενή. Τότε μόνο προστατεύουν τον υγιή. Όταν την φορέσει ο ασθενής. Απ’ εκεί και πέρα όλα τα άλλα είναι κακή εφαρμογή ιστοριών και εικόνων που μιμούνται από τις άλλες χώρες. Αυτό που πρέπει κάποιος να βασιστεί, είναι οι έρευνες που έγιναν και δεν αποδεικνύουν κανένα όφελος προς τους υγιής που εφαρμόζουν τη μάσκα.
 
Όπως εξήγησε τα σημαντικότερα που πρέπει να προσέξουμε είναι οι βασικοί κανόνες υγιεινής, όπως για παράδειγμα να ανοίγουμε τα παράθυρα, να πλένουμε τα χέρια μας πολύ καλά και συχνά, ιδιαίτερα πριν φάμε, αλλά και μετά την τουαλέτα.
 
«Επίσης όταν αγγίξουμε σε ακάθαρτες επιφάνειες πρέπει να πλενόμαστε, γιατί ο ιός ζει στις επιφάνειες. Επιπρόσθετα, δεν πρέπει να αγγίζουμε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα μας, όταν τα χέρια μας είναι ακάθαρτα. Να αποφεύγουμε ασθενείς που νοσούν με πρόβλημα στο αναπνευστικό και βήχουν ή φταρνίζονται. Να κρατάμε τουλάχιστον δύο μέτρα απόσταση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βλέπει με μισό μάτι το μέτρο που επηρεάζει τον εκκλησιασμό η Ιερά Σύνοδος

«Με παίρνουν μέχρι και συγγενείς των συγγενών ασθενών»
Κληθείσα να σχολιάσει το κατά πόσον μετά την επιβεβαίωση των δύο κρουσμάτων κορωνοϊού, ασθενείς επικοινωνούν συνεχώς μαζί της για συμβουλές, ανέφερε πώς, «ναι πάρα πολλοί και όχι μόνο ασθενείς. Συγγενείς ασθενών, συγγενείς των συγγενών των ασθενών. Η κατάσταση πήρε πολύ μεγάλη έκταση και πολύ πανικό, πολλές φορές αδικαιολόγητο. Νομίζω ότι ο κόσμος πρέπει να είναι ψύχραιμος και αν νομίζει ότι ήρθε σε επαφή, απλά να το πει εκεί που πρέπει για να ξεκαθαριστεί αν υπάρχει ή όχι θέμα.
 
Πολλές φορές έχουμε κάποιο που ήρθε σε επαφή με κάποιο που ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν νομίζω ότι είναι τόσο απλό να μεταδοθεί. Επομένως χρειάζεται να ρωτάμε, αλλά να μην πανικοβαλλόμαστε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτά είναι τα μέτρα της Κυβέρνησης για τον κορωνοϊό-Κλείνουν σχολεία

Δειτε Επισης

Ελλείπει από τον τόπο διαμονής του στη Λευκωσία 57χρονος από το πρωί της Παρασκευής
Επίθεση με μαχαίρι στο Αμβούργο με τουλάχιστον 12 τραυματίες-Συνελήφθη μία γυναίκα
Έβαλε στόχο την εξουσία το ΕΛΑΜ-Τέσσερα βήματα ενόψει Βουλευτικών υπέδειξε ο Χρίστου
Μπλόφα ή πραγματική απειλή;-Η Ευρώπη «ζυγίζει» τη δασμολογική πολιτική Τραμπ
Μαρτυρίες γυναικών για το τραύμα της εισβολής στην Κύπρο θα ακούσει επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στην κατεχόμενη Καρπασία
Δικαστικό χαστούκι στον Τραμπ για την απαγόρευση των εγγραφών ξένων φοιτητών στο Χάρβαρντ
Στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ κρατών μελών στην έρευνα και καινοτομία εστίασε ο Ν.Δαμιανού
Προφυλακιστέα η 33χρονη που πέταξε το μωρό της στα σκουπίδια-«Δεν ήξερα τι έκανα»
Ανησυχίες λόγω μείωσης του πληθυσμού της κυπριακής μέλισσας