Θερμό κλίμα για τον Μητσοτάκη στο Βερολίνο, παγωμάρα για τον Ερντογάν στις Βρυξέλλες

Ακόμα και η δύσπιστη Μέρκελ, φαίνεται πως κατάλαβε έστω και αργά τις εκβιαστικές πρακτικές και τα παζάρια του Ερντογάν. Για πρώτη φορά η Γερμανίδα Καγκελάριος μίλησε με σκληρή γλώσσα εναντίον της Τουρκίας.

Αν και το Βερολίνο από τις Βρυξέλλες απέχει μόλις 650 χιλιόμετρα το κλίμα που επικρατούσε χθες στις δύο πόλεις όπου πραγματοποιήθηκαν οι συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν με την Άνγκελα Μέρκελ και την ηγεσία της Ε.Ε. αντίστοιχα ήταν τελείως διαφορετικό.

Θερμά λόγια για τον πρωθυπουργό και κριτική στην Τουρκία από την Γερμανίδα Καγκελάριο, πολικές θερμοκρασίες επικράτησε στις επαφές του Ταγίπ Ερντογάν με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Σαρλ Μισέλ.

Στήριξη από την Μέρκελ έστω και αργά

Ακόμα και η δύσπιστη Μέρκελ, φαίνεται πως κατάλαβε έστω και αργά τις εκβιαστικές πρακτικές και τα παζάρια του Ερντογάν. Για πρώτη φορά η Γερμανίδα Καγκελάριος μίλησε με σκληρή γλώσσα εναντίον της Τουρκίας για τα όσα συμβαίνουν στα ελληνικά σύνορα.

"Η Τουρκία δεν μπορεί να φορτώνει τα προβλήματά της στους μετανάστες" είπε η Γερμανίδα Καγκελάριος και χαρακτήρισε "απαράδεκτη" την στάση της Άγκυρας. Εξέφρασε την αμέριστη αλληλεγγύη και υποστήριξή της προς την Ελλάδα που αναλαμβάνει την ευθύνη της φύλαξης των συνόρων για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρώπης.

Σκληρή γλώσσα από Μητσοτάκη σε Ερντογάν

Τόσο στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ, όσο και κατά τις δημόσιες τοποθετήσεις του στο Βερολίνο, ο πρωθυπουργός ανέδειξε το επικίνδυνο παιχνίδι που παίζει η Άγκυρα σε βάρος των μεταναστών καταπατώντας τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και την συμφωνία με την Ε.Ε. "Δεν δέχομαι μαθήματα από την Τουρκία" είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε μια από τις μεγαλύτερες Δεξαμενές Σκέψης της Γερμανίας, το German Council on Foreign Relations.

Νωρίτερα κατά την ομιλία του στο ελληνογερμανικό οικονομικό φόρουμ είχε καλέσει τον Ταγίπ Ερντογάν να πάρει πίσω τους μετανάστες. "Δείξαμε τις τελευταίες 10 ημέρες ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε εθνική και ευρωπαϊκή κυριαρχία. Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν εκβιάζονται από κανέναν".

Την ίδια σκληρή στάση κράτησε ο πρωθυπουργός για τον Ταγίπ Ερντογάν και στην συνάντηση που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την άμεση και έμμεση εμπλοκή τουρκικών αρχών στη δημιουργία και συνέχιση της μαζικής αυτής απόπειρας παραβίασης των ευρωπαϊκών συνόρων, αλλά και την επιβάρυνση της κατάστασης από την επίσης οργανωμένη επιχείρηση διασποράς ψευδών ειδήσεων. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τις εικόνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας με στρατιωτικό όχημα της Τουρκίας που έχει χρηματοδοτηθεί από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιχειρεί να κατεδαφίσει τον φράχτη που προστατεύει τα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά σύνορα στην περιοχή του Έβρου.

Σηκώθηκε και έφυγε ο Ερντογάν από τις Βρυξέλλες

Το κλίμα για τον Τούρκο πρόεδρο ήταν βαρύ από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι του στην έδρα της Ε.Ε. Ο Ταγίπ Ερντογάν στην συνάντηση που είχε με την πρόεδρο της Κομισιόν και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ξεκίνησε τα "παζάρια" προκειμένου να αποσύρει τους μετανάστες από την περιοχή του Έβρου ζητώντας αύξηση της κοινοτικής χρηματοδότησης.

Οι δύο πλευρές δεν κατέληξαν σε κάποια συμφωνία με τον Τούρκο Πρόεδρο να αποχωρεί εσπευσμένα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μετά το τέλος της συνάντησής. Προβλεπόταν να συμμετάσχει σε συνέντευξη Τύπου, άλλα τελικά μίλησαν στους δημοσιογράφους μόνο ο Σαρλ Μισέλ και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ωστόσο ο Ταγίπ Ερντογάν δεν ξεκαθάρισε αν θα σταματήσει τις ροές προσφύγων και μεταναστών προς τα ελληνικά σύνορα, με τον Σαρλ Μισέλ να τονίζει πως η ευρωπαϊκή πλευρά επέμεινε ότι πρέπει να το κάνει.

Ε.Ε: Έγινε ένα πρώτο βήμα

Οι πρόεδροι της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Τουρκίας συμφώνησαν στις Βρυξέλλες, στη δημιουργία μιας ομάδας τεχνικού πολιτικού διαλόγου υπό τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ και τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μ. Τσαβούσογλου, με αντικείμενο να εξηγήσει τις διαφορετικές ερμηνείες επί της εφαρμογής της δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας για το μεταναστευτικό του 2016, και να εντοπίσει σημεία που δεν έχουν εφαρμοστεί, αποκλίσεις και παραλείψεις σε όλες τις σχετικές πρόνοιες.

Ο Σαρλ Μισέλ χαρακτήρισε τη συνάντηση εποικοδομητική και πρώτο βήμα στενών επαφών, που θα συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες και στο επίπεδο του Προέδρου Ερντογάν, με στόχο την επίλυση των προβλημάτων που ανακύπτουν από το μεταναστευτικό και την διασφάλιση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Η πλευρά της ΕΕ επικαιροποίησε τα ποσά που έχουν εκταμιευθεί και δεσμευθεί σε προγράμματα για τους πρόσφυγες.

Δειτε Επισης

Πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία στην Κ.Ε ΣΥΡΙΖΑ η πρόταση για τον αποκλεισμό Κασσελάκη
Ολόκληρο οπλοστάσιο εντπίστηκε σε σπίτι στο κέντρο της Αθήνας
Θρίλερ στη Θεσσαλονίκη-Ζευγάρι ηλικιωμένων εντοπίστηκε νεκρό στην οικία του
Συνεδριάζει η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-Αποκλεισμό Κασσελάκη θέλουν οι «87»
Ξυλοκόπησαν 10χρονη μέσα στο σχολείο στη Νίκαια
Τι έδειξαν οι κάμερες ασφαλείας για τις τελευταίες στιγμές του Τζορτζ Μπάλντοκ
Πέθανε η Αθηνά Μαρτίνου σε ηλικία 97 ετών-Η ισχυρή γυναίκα της ελληνικής ναυτιλίας
Ώρα μηδέν στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-Αποφασισμένοι οι 87 να θέσουν τον Κασσελάκη εκτός κούρσας
Η δράση της σπείρας εφοριακών στην Κέρκυρα-Οι περιπτώσεις εκβιασμού, ζήτησε μέχρι 50.000 ευρώ
Διασώθηκαν 34 μετανάστες νότια της Κρήτης