Ο Έβρος σφραγίζεται, ο Ερντογάν προκαλεί-Νέα σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ υπό τον Μητσοτάκη

Νέα σύσκεψη κορυφής για το μεταναστευτικό θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Κυριακής στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη σκιά των εξελίξεων στον Έβρο και της συνεχιζόμενης μαζικής απόπειρας παράνομων μεταναστών και προσφύγων να περάσουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα και να βρεθούν σε ελληνικό έδαφος.
 
Η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΚΥΣΕΑ) υπό τον πρωθυπουργό θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα και στην ατζέντα θα βρεθούν κατά πληροφορίες νέα μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας των συνορων.
 
Εντωμεταξύ ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά την Κυριακή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον ενημέρωσε για τα μέτρα που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση για την προστασία των συνόρων.
 
Είχε προηγηθεί το πρωί του Σαββάτου κυβερνητική σύσκεψη με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου και εκπροσώπων του Λιμενικού Σώματος.
 
Μετά τη σύσκεψη του Σαββάτου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είχε διαμηνύσει ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι χρειαστεί για να φυλάξουμε τα σύνορά μας» κάνοντας λόγο για «οργανωμένη μαζική παράνομη απόπειρα παραβίασης συνόρων» στην περιοχή του Έβρου.
 
Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί ενώ στα ελληνοτουρκικά σύνορα συνεχίζουν να βρίσκονται χιλιάδες μετανάστες. Μετά τα όσα υπέστη ο τουρκικός στρατός στο Ιντλίμπ, ο Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να παίξει χοντρά το χαρτί των μεταναστών, σε μία προσπάθεια να ξεφύγει από τον εγκλωβισμό, στο οποίο έχει περιέλθει με δική του ευθύνη και λόγω της δικής του αμετροέπειας στο μέτωπο της Συρίας.
 
Στέλνει ενισχύσεις η Frontex
Σε αναθεώρηση του επιπέδου συναγερμού για τα ελληνοτουρκικά σύνορα σε «υψηλό» προχώρησε η Frontex, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής.
 
Η ανακοίνωση έγινε την Κυριακή ενώ χιλιάδες μετανάστες προσπαθούν να περάσουν στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον Έβρο.
 
«Αναθεωρήσαμε (…) το επίπεδο συναγερμού για όλα τα σύνορα με την Τουρκία σε υψηλό», ανέφερε μια εκπρόσωπος της υπηρεσίας αυτής σε ανακοίνωση που εξέδωσε στις Βρυξέλλες.
 
Παράλληλα η Frontex ανακοίνωσε την αποστολή βοήθειας στην Ελλάδα χωρίς, ωστόσο, να ανακοινώνει συγκεκριμένο αριθμό ενισχύσεων ή χρονοδιάγραμμα για την αποστολή των ενισχύσεων.
 
«Λάβαμε αίτημα επιπρόσθετης βοηθειας από την Ελλάδα. Έχουμε ήδη λάβει μέτρα για να αναπτύξουμε τεχνικό εξοπλισμό και επιπρόσθετες δυνάμεις στην Ελλάδα» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.
 
Η Frontex εξηγεί στην ανακοίνωσή της ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση στα ελληνικά και τα βουλγαρικά σύνορα με την Τουρκία. «Εξετάζουμε άλλους τρόπους για να στηρίξουμε τις χώρες της ΕΕ που συνορεύουν με την Τουρκία», πρόσθεσε. «Είμαστε σε στενή επαφή με τις ελληνικές αρχές όσον αφορά την επιπρόσθετη στήριξη που θα μπορούμε να παράσχουμε σε αυτήν την κατάσταση που μεταβάλλεται γρήγορα», συνεχίζει η ανακοίνωση, τονίζοντας ότι η υπηρεσία είναι στη διαδικασία ενίσχυσης των επιχειρήσεών της, με προσωπικό, στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία.
 
Σημειώνεται ότι η μεγαλύτερη αποστολή της Frontex, αποτελούμενη από 400 άτομα, βρίσκεται στα ελληνικά νησιά. Υπάρχει επίσης μια μικρή δύναμη στην περιοχή του Έβρου, στα σύνορα με την Τουρκία καθώς και μια δύναμη 60 ατόμων στη Βουλγαρία.
 
Την βοήθεια είχε προαναγγείλει το Σάββατο η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με ανάρτησή της στο Twitter στην οποία έγραφε «ύψιστη προτεραιότητά μας, σε αυτό το στάδιο, είναι να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα και η Βουλγαρία θα λάβουν την πλήρη στήριξή μας. Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε επιπλέον στήριξη, ιδίως μέσω της Frontex στα χερσαία σύνορα».
 
Σε μια παράλληλη εξέλιξη ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησε την έκτακτη σύγκληση των υπουργών Εσωτερικών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης .
 
Για τον σκοπό αυτό ο Επίτροπος έχει διαβουλεύσεις με την Κροατία –η οποία ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο. Βρίσκεται επίσης σε επαφή με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον και τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη.
 
Όπως ανακοίνωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς μέσω Twitter, τη Δευτέρα θα βρίσκεται στο Βερολίνο.
 
Πόλεμο» στα fake news με μαζική αποστολή SMS
 
Μηνύματα σε ξένα κινητά τηλέφωνα που αναφέρουν πως «η προστασία στα ελληνικά σύνορα είναι αυξημένη τις τελευταίες ώρες» και καλούν πρόσφυγες και μετανάστες να αποφύγουν να επιχειρήσουν να περάσουν παράνομα από αυτά, έχουν σταλεί κατά χιλιάδες τις τελευταίες ώρες.
 
Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να καταπολεμήσει τα fake news που διακινούνται, με τους κυβερνητικούς κύκλους να αναφέρουν πως «η ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποιεί όλα τα πρόσφορα μέσα για την ενημέρωση των ανθρώπων που, παρακινούμενοι από fake news, κινούνται ή συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένα σημεία των ανατολικών μας συνόρων. Σε αυτό το πλαίσιο αξιοποιούμε τη δυνατότητα αποστολής μηνυμάτων στα σύνορα ώστε να ενημερωθούν οι συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες».
 
Ξένα κινητά που βρίσκονται κοντά στην περιοχή λαμβάνουν τα παρακάτω μηνύματα καθώς πλησιάζουν τα σύνορα...
 
Με ντουντούκες ενημερώνουν τους μετανάστες
Το πλήρωμα ενός τέτοιου οχήματος συνάντησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος
Κάθε πρόσφορο μέσο χρησιμοποιούν οι ελληνικές αρχές προκειμένου να ενημερώσουν τους χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που έχουν συγκεντρωθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο στην περιοχή των Καστανεών ότι τα σύνορα είναι κλειστά.

 
Εκτός από τη μαζική αποστολή SMS σε ξένα κινητά τηλέφωνα με στόχο να καταπολεμηθούν τα fake news που διακινούνται κυρίως από την Τουρκία, κατά μήκος του φράχτη στον Έβρο βρίσκονται οχήματα του Στρατού με ντουντούκες στην οροφή τους τα οποία μεταδίδουν παρόμοια μηνύματα προς τους μετανάστες και πρόσφυγες.
 
Το πλήρωμα ενός εξ αυτών επισκέφθηκε, μάλιστα, και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή
 
 
Με ιαχές «ο Αλλάχ είναι μεγάλος» οι μετανάστες προσπαθούν να εισβάλουν στην Ελλάδα
 
Αποφασισμένοι για όλα είναι οι παράτυποι μετανάστες που έχουν ξεκινήσει από την Τουρκία με στόχο να περάσουν τα ελληνικά σύνορα.
 
Σε ένα νέο βίντεο που έχει κυκλοφορήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μετανάστες με κουκούλες και διάφορα πολεμοφόδια, διακρίνονται να έχουν βάλει φωτιές και να έχουν κόψει κορμούς δέντρων, προκειμένου να τους χρησιμοποιήσουν για να εισβάλουν στα ελληνικά εδάφη.
 
Μάλιστα, σε κάποιο σημείο ακούγονται και πυροβολισμοί, ενώ αρκετοί εξ αυτών, επικαλούνται τον Αλάχ με το γνωστό, πλέον, «Αλλάχ Ακμπάρ», που σημαίνει «ο Αλλάχ είναι μεγάλος».
 

Δειτε Επισης

Σοκ στη Θεσσαλονίκη-Συνελήφθη ιδιοκτήτης γυμναστηρίου για σεξουαλική παρενόχληση ανήλικης
Νέες ισορροπίες στο ΣΥΡΙΖΑ μετά την απόφαση για αποκλεισμό Κασσελάκη-«Ντροπή σας, το ξεφτιλίσατε»
Πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία στην Κ.Ε ΣΥΡΙΖΑ η πρόταση για τον αποκλεισμό Κασσελάκη
Ολόκληρο οπλοστάσιο εντπίστηκε σε σπίτι στο κέντρο της Αθήνας
Θρίλερ στη Θεσσαλονίκη-Ζευγάρι ηλικιωμένων εντοπίστηκε νεκρό στην οικία του
Συνεδριάζει η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-Αποκλεισμό Κασσελάκη θέλουν οι «87»
Ξυλοκόπησαν 10χρονη μέσα στο σχολείο στη Νίκαια
Τι έδειξαν οι κάμερες ασφαλείας για τις τελευταίες στιγμές του Τζορτζ Μπάλντοκ
Πέθανε η Αθηνά Μαρτίνου σε ηλικία 97 ετών-Η ισχυρή γυναίκα της ελληνικής ναυτιλίας
Ώρα μηδέν στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-Αποφασισμένοι οι 87 να θέσουν τον Κασσελάκη εκτός κούρσας