Η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης για το επεισόδιο στη Λήδρας

Λύπη για την επίθεση εναντίον εθνοφρουρού, αλλά και τον τρόπο που αντέδρασε μερίδα πολιτών το Σάββατο, εξέφρασε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, λέγοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει καμιά απολύτως πολιτική πρόθεση στην απόφαση της Κυβέρνησης για το κλείσιμο κάποιων οδοφραγμάτων. Διαβεβαίωσε ότι η απόφαση αφορά αποκλειστικά την προστασία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων από τον κορωνοϊό, ενώ είπε ότι θα επαναλειτουργήσουν τα σημεία διέλευσης που είχαν κλείσει το ταχύτερο δυνατόν.

Μιλώντας μετά την τέλεση του μνημοσύνου του ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου, στον Μαχαιρά, ο Εκπρόσωπος ρωτήθηκε για τη συνομιλία που είχε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί και είπε ότι η επικοινωνία έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας του κ. Ακιντζί. Συνέχισε, λέγοντας ότι τον ενημέρωσε για τις συνθήκες που επικρατούν στα σημεία διέλευσης.
 
«Δεν υπάρχει καμιά πρόθεση από μέρους της Κυβέρνησης να δημιουργεί οποιοδήποτε πρόβλημα στη διέλευση από τα σημεία εισόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ο μόνος λόγος  για τον οποίον λήφθηκαν αυτά τα προληπτικά μέτρα αφορά το πρόβλημα με τον κορωνοϊό» είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Κούσιο, γίνονται όλες οι απαραίτητες προσπάθειες από την Κυβέρνηση για την επαναλειτουργία των σημείων διέλευσης το ταχύτερο δυνατόν «και εξ ου και είχαμε δηλώσει ότι η κατάσταση αξιολογείται καθημερινά. Καμιά απολύτως άλλη πρόθεση παρά για την πρόληψη για τον κορωνοϊό».

Σε άλλη ερώτηση, είπε ότι «γίνονται προσπάθειες για να διευκολυνθεί η διέλευση όχι μόνο των Τουρκοκυπρίων, αλλά και των Ελληνοκυπρίων προς τις κατεχόμενες μας περιοχές γιατί δεν είναι πρόθεση να εμποδίσουμε ή να δυσκολέψουμε την πρόσβαση στις δύο πλευρές του νησιού μας, τις ελεύθερες περιοχές και τις κατεχόμενες».

«Εάν η Κυβέρνηση είναι σε θέση να τα επαναλειτουργήσει, δεν υπήρχε καμία πρόθεση να μην να επαναλειτουργήσει. Μόλις είμαστε έτοιμοι, ναι, θα τα επαναλειτουργήσουμε» συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια, ο κ. Κούσιος εξέφρασε τη λύπη του για τα όσα έχουν συμβεί το Σάββατο «ιδιαίτερα για την επίθεση εναντίον του εθνοφρουρού μας, αλλά και για τον τρόπο που αντέδρασαν κάποιοι συμπολίτες μας, διότι δεν υπάρχει καμιά απολύτως πολιτική πρόθεση στην απόφαση της Κυβέρνησης». Αφορούσε μόνο και αποκλειστικά την προστασία των συμπολιτών μας τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων, συμπλήρωσε.
 
Αναφερόμενος στον ήρωα της ΕΟΚΑ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι σήμερα είναι ημέρα μνήμης, τιμής και δόξας για τον Σταυραετό του Μαχαιρά, τον Υπαρχηγό της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου και έκανε λόγο για «ημέρα ιστορικής μνήμης, προβληματισμού, ημέρα που μας αναβαπτίζει στα ανάμματα και τις ιδέες της φυλής».

«Όταν η φυλή ήταν ενωμένη πέτυχε θαύματα, όταν η φιλονικία επικράτησε θρηνήσαμε. Καλούμε, λοιπόν, όλους να ενώσουμε δυνάμεις για τη σωτηρία του τόπου μας, για την επιβίωση του Ελληνισμού στο νησί μας, με πλήρη σεβασμό στους Τουρκοκύπριους συμπολίτες μας. Σήμερα οι ιστορικές μνήμες να μας καθοδηγήσουν» κατέληξε ο Εκπρόσωπος.
 

Δειτε Επισης

Επανέρχεται ο Φειδίας, δικαιολογείται ξανά για το podcast με τον Τατάρ ανήμερα της μαύρης επετείου της εισβολής
Α. Δημητρίου: Θετικό ότι μετά την πενταμερή μένει ζωντανή η διαδικασία
«TAM PARTİ»-Το νέο κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς
Πυρά ΑΚΕΛ κατά Κυβέρνησης μετά την απόφαση για τις κάμερες-«Δεν έκανε τίποτα για να διορθωθούν οι στρεβλώσεις»
«Ο ρόλος του ΗΒ στην προκειμένη φάση είναι υποστηρικτικός»-Τι αναφέρει το ΥΠΕΞ της Βρετανίας
Δέσμευση ΠτΔ ότι θα θέσει το θέμα αγνοουμένων στην Τουρκία στο πλαίσιο των ΜΟΕ προς τους συγγενείς
To κόβει στον Χριστοδουλίδη ο Ερντογάν-«Δεν έχω οποιαδήποτε πρόθεση να επισκεφθώ τη νότια Κύπρο»
Τελετή επαναπατρισμού οστών 16 Ελλαδιτών ηρώων της ΕΛΔΥΚ που έπεσαν στην εισβολή-«Η Κύπρος σας ευγνωμονεί»
Καταδικάζει την παράνομη επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα το Υπουργείο Εξωτερικών
Αναμένει πιο σαφή εικόνα για τους πέντε Ε/κ η Κυβέρνηση-Επικοινώνησαν για να τους επισκεφθούν οι οικογένειες τους