Λ. Χριστοφόρου: Ο βρετανικός λαός ο μεγάλος χαμένος από το Brexit

Η μετά Brexit εποχή αναμφίβολα έρχεται με μεγάλες αλλαγές για την ΕΕ και την Βρετανία, ωστόσο ο μεγάλος χαμένος θα είναι ο βρετανικός λαός εκτιμά ο Ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου. Το Ευρωκοινοβούλιο θα συζητήσει την ερχόμενη Τρίτη το Brexit και αναμένεται να υιοθετήσει ψήφισμα την Τετάρτη με τις θέσεις του για τη σύναψη μιας φιλόδοξης εταιρικής σχέσης μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου.
 
Ο κ. Χριστοφόρου σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ αναφέρει ότι παρά το ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν έτοιμη από καιρό για το Brexit, ο προβληματισμός, οι ανησυχίες και η έγνοια για τη μετά- Brexit εποχή υφίστανται και μέχρι το τέλος του 2020 το ΗΒ θα βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο, στη διάρκεια της οποίας θα επιχειρηθεί Συμφωνία με την ΕΕ.
 
«Πιστεύω ότι αυτοί που πρέπει να ανησυχούν περισσότερο από όλους είναι οι Βρετανοί πολίτες, οι οποίοι επί 47 χρόνια θεωρούσαν αυτονόητη την Ενιαία Αγορά, την ελεύθερη διακίνηση, εγκατάσταση κι εργασία στην ΕΕ, την άντληση σημαντικών κονδυλίων από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία καθώς και πολλά άλλα σημαντικά ωφελήματα, δυνατότητες και ευκαιρίες που παρείχε η ΕΕ. Όλοι θα χάσουν από το Brexit αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι ο μεγάλος χαμένος είναι ο Βρετανικός λαός», ανέφερε ο κ. Χριστοφόρου.
 
Μιλώντας συγκεκριμένα για τη συζήτηση στην Επιτροπή Προϋπολογισμού, στην οποία μετέχει, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής ανέφερε ότι αυτή επικεντρώνεται στην απώλεια της Βρετανικής συνεισφοράς καθώς ο Προϋπολογισμός θεωρείται κομβικό ζήτημα κι επαφίεται στα κράτη μέλη να το επιλύσουν.
 
«Η ΕΕ θα διαχειριστεί επιτυχώς το Brexit και τις νέες προκλήσεις εάν αυξήσει τη συνεισφορά των χωρών μελών της, από το 1% του ΑΕΠ, στο 1.3% του ΑΕΠ. Εάν δεν καταστεί τούτο δυνατόν, όντως θα προκύψουν προβλήματα στην ΕΕ. Συμπερασματικά, πιστεύω ότι εάν η ΕΕ αυξήσει τα έσοδα της και ταυτόχρονα υπογράψει μία καλή συμφωνία με τη Βρετανία, θα ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις», αναφέρει στο ΚΥΠΕ.
 
Αναφερόμενος ειδικότερα στη σχέση της Κύπρου με τη Βρετανία και τους διαχρονικούς δεσμούς, ο κ. Χριστοφόρου μίλησε για την παρουσία μιας ακόμη Κύπρου στην Μεγάλη Βρετανία με την μεγάλη κοινότητα των ομογενών, στην πλειονότητα των φοιτητών, στα σημαντικά εξαγωγικά προϊόντα που έχουν σημαντική αγορά στην Αγγλία, στο 40% των τουριστών που προέρχεται από την Μεγάλη Βρετανία, στους πολλούς Βρετανούς που ζουν και δραστηριοποιούνται στη Κύπρο αλλά και στο θέμα της παρουσίας των Βρετανικών Βάσεων και το καθεστώς των Κυπρίων πολιτών που ευτυχώς διασφαλίστηκε πλήρως και δεν θα επέλθει καμία αλλαγή.
 
«Όλα αυτά θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό και από τη συμφωνία που θα υπογραφεί μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας. Πέραν τούτων δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι η Κύπρος είναι μέλος της Κοινοπολιτείας και εκ των πραγμάτων πιστεύω ότι θα επηρεαστούμε λιγότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ», ανέφερε.
 
Ο κ. Χριστοφόρου εξέφρασε την ελπίδα ότι ούτε οι Κύπριοι της Αγγλίας θα επηρεαστούν σημαντικά και ούτε και οι Βρετανοί στη Κύπρο, γιατί αυτό απαιτεί το κοινό όφελος και το κοινό συμφέρον των δύο χωρών καθώς και οι μακροχρόνιοι, ισχυροί δεσμοί που υφίστανται επί μακρόν.

Όσον αφορά τους φοιτητές, ανέφερε πως οι διαβεβαιώσεις μέχρι σήμερα από το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι ότι δεν θα υπάρξουν  αλλαγές και ευχόμεθα, είπε, τούτο να ισχύσει μέχρι τέλους.
 
«Όμως πρέπει να πούμε ξεκάθαρα ότι από αυτή την μεγάλη απόφαση των Βρετανών να εξέλθουν της ΕΕ, οπωσδήποτε επιπτώσεις θα υπάρξουν. Δεν πρέπει να τρέφουμε ψευδαισθήσεις ότι όλα θα μείνουν το ίδιο. Αλλαγές θα υπάρξουν και το εύρος αυτών των αλλαγών θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη συμφωνία που θα επιτευχθεί μεταξύ ΕΕ και Μεγάλης Βρετανίας» ανέφερε ο Κύπριος Ευρωβουλευτής.
 
Ο κ. Χριστοφόρου αναφέρθηκε σε απλά παραδείγματα που ενδεχομένως θα αλλάξουν στην μετά Brexit εποχή και συγκεκριμένα στο προνόμιο που σήμερα έχουν οι Ευρωπαίοι πολίτες να τηλεφωνούν οπουδήποτε στην ΕΕ, χωρίς επιπρόσθετη επιβάρυνση.
 
«Σε ερώτηση μου που απηύθυνα στην ΕΕ  εάν θα συνεχίσει να υφίσταται το ίδιο καθεστώς και στη Μ.Βρετανία , η απάντηση της ΕΕ, είναι ξεκάθαρη: Ανεξαρτήτως των μελλοντικών σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, οι κανόνες της ΕΕ στον τομέα των Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, δεν θα ισχύουν πλέον ως προς το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την αποχώρηση του από την ΕΕ ή μετά τη μεταβατική περίοδο που προβλέπεται στη συμφωνία αποχώρησης, εάν αυτή τεθεί σε ισχύ», ανέφερε.
 
Εν ολίγοις, είπε ο κ. Χριστοφόρου, ακόμη και αυτό το απλό ζήτημα των χρεώσεων στη κινητή τηλεφωνία αλλάζει και οφείλουμε όλοι μας να είμαστε πανέτοιμοι να διαχειριστούμε το Brexit μετά την 01/01/2021.

Δειτε Επισης

Παραιτήθηκε ο Όζτουρκλερ από «προεδρία της βουλής» στα κατεχόμενα
Ουκρανία και αμυντική ετοιμότητα ΕΕ σε συνάντηση των Υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες
Οι πολιτικές Κυβέρνησης για μεταναστευτικό με θετικό πρόσημο και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολίτων
Μαρίνος Σιζόπουλος: Η σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης να τεθεί ως διαδικασία επίλυσης
Κηδεύτηκε 109 χρόνια μετά τη γέννησή του ο ήρωας Σπύρος Χατζηγίαννης-«Δεν φοβήθηκε, δε λύγισε»
Ν. Χριστοδουλίδης: H Κύπρος έπαψε να είναι ελκυστικός προορισμός και τα κέντρα φιλοξενίας αδειάζουν
Ξεκάθαρο μήνυμα ΠτΔ προς την Τουρκία-«Οι πραγματικότητες στο νησί είναι ότι έχουμε μια παράνομη εισβολή»
Μετέφερε τη στήριξη Χριστοδουλίδη στους Μαρωνίτες η Άννα Αριστοτέλους
Η ακτινογραφία του μεταναστευτικού-Στο 6% επί του πληθυσμού οι αιτητές ασύλου στην Κύπρο
Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου καταδίκασε με ψήφισμα προς Στάρμερ την ανακήρυξη ψευδοκράτους