Η Τουρκία να δείξει καλή θέληση για να φθάσουμε σε διαρκή και βιώσιμη λύση

Για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα μιας διαρκούς και βιώσιμης λύσης απαιτείται, πάνω απ’ όλα, η Τουρκία να επιδείξει καλή θέληση, δήλωσε ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, στον επικήδειο λόγο του εκ μέρους της κυβέρνησης στην κηδεία του ταυτοποιηθέντος αγνοουμένου της τουρκικής εισβολής του 1974, Μιχάλη Γρηγορίου, που τελέστηκε σήμερα στον Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέα στον Συνοικισμό Στρόβολος 3.
 
"Με την εφιαλτική γραμμή του Αττίλα να συνεχίζει να μοιράζει την πατρίδα μας, το πιο σημαντικό ζητούμενο παραμένει η επίλυση του μεγάλου εθνικού μας θέματος ο τερματισμός της κατοχής και της επανένωσης της πατρίδας μας. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας. Για να φτάσουμε όμως στο επιθυμητό αποτέλεσμα μιας διαρκούς και βιώσιμης λύσης απαιτείται, πάνω απ’ όλα, η Τουρκία να επιδείξει καλή θέληση", είπε ο κ. Φωτίου.
 
Πρόσθεσε πως "και η ελπίδα μας να το επιτύχουμε αυτό, είναι μέσα από έναν διάλογο, που θα διεξάγεται χωρίς απειλές και εκβιασμούς. Έναν διάλογο, που θα δώσει την ευκαιρία να συζητηθούν προτάσεις, που θα σέβονται τις εύλογες ανησυχίες και των δυο κοινοτήτων, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης".
 
Ανέφερε ότι "ενεργώντας στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Νίκος Αναστασιάδης έχει επανειλημμένα εκφράσει προς  τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών την ετοιμότητά του για την έναρξη ενός νέου διάλογου με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου λειτουργικού κράτους, σύμφωνα με τις παραμέτρους του πλαισίου που έθεσε ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας των ηνωμένων Εθνών".
 
"Το σημερινό στάτους κβο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Τα τετελεσμένα της εισβολής επιβάλλεται να ακυρωθούν. Και να επικρατήσει το διεθνές δίκαιο, όπως προνοείται από τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, τις συμβάσεις των  ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις ετυμηγορίες των διεθνών δικαστηρίων", επεσήμανε ο Επίτροπος Προεδρίας.
 
Αναφερόμενος στο θέμα των αγνοουμένων, ο κ. Φωτίου είπε πως "είναι τραγικό και απάνθρωπο να αναζητούμε απαντήσεις για πέραν των 800 υποθέσεων αγνοουμένων μας.  Η τραγική αυτή κατάσταση οφείλεται στην άρνηση της κατοχικής δύναμης να συνεργαστεί με ειλικρίνεια και ανθρωπιά για επίλυση του δράματος και της αγωνίας που βιώνουν καθημερινά οι οικογένειες των αγνοουμένων μας για σχεδόν μισό αιώνα", σημείωσε.
 
Ανέφερε πως "τα προβλήματα και οι δυσκολίες που προβάλλει καθημερινά η τουρκική πλευρά είναι πολλά και σοβαρά. Δεν πρέπει να αφεθεί η Τουρκία να συνεχίσει τον εμπαιγμό των οικογενειών και να αρνείται να συμμορφωθεί και να εφαρμόσει βασικές αρχές και αξίες της πολιτισμένης ανθρωπότητας".
 
Από πλευράς μας, πρόσθεσε, "σας διαβεβαιώνω ότι όσες και να είναι οι δυσκολίες και τα προβλήματα θα συνεχίσουμε τον ιερό και τίμιο αγώνα μαζί με τις οικογένειες των αγνοουμένων μας για διευκρίνιση της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενου.  Αποτελεί  ανθρώπινο και ιστορικό καθήκον και υποχρέωση όλων μας απέναντι στους ήρωές μας και στις οικογένειές τους".
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Παραιτήθηκε ο Όζτουρκλερ από «προεδρία της βουλής» στα κατεχόμενα
Ουκρανία και αμυντική ετοιμότητα ΕΕ σε συνάντηση των Υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες
Οι πολιτικές Κυβέρνησης για μεταναστευτικό με θετικό πρόσημο και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολίτων
Μαρίνος Σιζόπουλος: Η σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης να τεθεί ως διαδικασία επίλυσης
Κηδεύτηκε 109 χρόνια μετά τη γέννησή του ο ήρωας Σπύρος Χατζηγίαννης-«Δεν φοβήθηκε, δε λύγισε»
Ν. Χριστοδουλίδης: H Κύπρος έπαψε να είναι ελκυστικός προορισμός και τα κέντρα φιλοξενίας αδειάζουν
Ξεκάθαρο μήνυμα ΠτΔ προς την Τουρκία-«Οι πραγματικότητες στο νησί είναι ότι έχουμε μια παράνομη εισβολή»
Μετέφερε τη στήριξη Χριστοδουλίδη στους Μαρωνίτες η Άννα Αριστοτέλους
Η ακτινογραφία του μεταναστευτικού-Στο 6% επί του πληθυσμού οι αιτητές ασύλου στην Κύπρο
Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου καταδίκασε με ψήφισμα προς Στάρμερ την ανακήρυξη ψευδοκράτους