Ψηφίστηκε η αλλαγή του εκλογικού νόμου στη Σερβία

Η Βουλή της Σερβίας υπερψήφισε με 156 ψήφους τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο που πρότεινε το κυβερνών Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) του οποίου ηγείται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
 
Με τον νέο εκλογικό νόμο απαιτείται ποσοστό 3% για την είσοδο κάποιου κόμματος στην βουλή ενώ μέχρι σήμερα το ποσοστό αυτό ήταν 5%. Επίσης, έγινε αποδεκτή η πρόταση της Ένωσης Μαγυάρων Βοϊβοντίνας (SVM) να μην υπάρχει όριο στην κατανομή εδρών για τα κόμματα που εκπροσωπούν αναγνωρισμένες εθνικές μειονότητες.
 
Σημαντική καινοτομία αποτελεί ο καθορισμός ποσοστού στην εκπροσώπηση των γυναικών στις λίστες υποψηφίων των κομμάτων. Ο νέος νόμος ορίζει ότι το 40% των υποψηφίων πρέπει να είναι γυναίκες και να βρίσκονται σε εκλόγιμη θέση. Δηλαδή σε κάθε πεντάδα στην λίστα υποψηφίων κάποιου κόμματος τουλάχιστον οι δύο υποψήφιοι θα πρέπει να είναι γυναίκες.
 
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι την πρόταση για το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών την κατέθεσε η Γκόρντανα Τσόμιτς, αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος το οποίο μποϊκοτάρει τις εργασίες της Βουλής. Στο κόμμα αυτό κινήθηκαν οι διαδικασίες διαγραφής της Τσόμιτς διότι παραβίασε την κομματική πειθαρχία και συμμετείχε στην συνεδρίαση.
 
Η πρόεδρος της Βουλής Μάγια Γκόικοβιτς χαιρέτισε την αλλαγή του εκλογικού νόμου επισημαίνοντας ότι αποτελεί μεγάλη κατάκτηση για τις γυναίκες διότι διασφαλίζεται και δια νόμου η ισότιμη εκπροσώπηση των δύο φίλων στον δημόσιο βίο.
 
Πηγή: ΑΠΕ
 

Δειτε Επισης

Πώς επιλέγει ένας Πάπας το όνομά του-Ποια είναι τα «ανεπιθύμητα»
Τα συγχαρητήρια του Ντόναλντ Τραμπ στον νέο Πάπα-«Μεγάλη τιμή που είναι Αμερικανός»
Ποιος είναι ο Λέων ΙΔ΄, o πρώτος Πάπας από τις ΗΠΑ-Θεωρείται συνεχιστής του Φραγκίσκου
Νέος Πάπας ο Αμερικανός Ρόμπερτ Πρέβοστ-Πήρε το όνομα Λέων 14ος
Νέοι βομβαρδισμοί από την Ινδία στο Κασμίρ-Εκρήξεις στο αεροδρόμιο της Τζαμού
Λευκός καπνός στην Καπέλα Σιξτίνα-Εξελέγη νέος Πάπας στην τέταρτη ψηφοφορία
Ο Τραμπ ανακοίνωσε εμπορική συμφωνία ΗΠΑ με Βρετανία-Ποια προϊόντα εξαιρούνται από τους δασμούς
Σε εξέλιξη η νέα ψηφοφορία για την εκλογή του Πάπα-Live εικόνα από το Βατικανό
Η ΕΕ ετοιμάζει αντίμετρα 95 δισ. αν ο Τραμπ δεν κάνει συμφωνία για τους δασμούς
Η πολυετής σύγκρουση Ινδίας με Πακιστάν για το Κασμίρ-Οι σύμμαχοι της κάθε πλευράς και οι ισορροπίες