Από τη διχοτόμηση στην επέκταση της ΑΟΖ

Μια μεγάλη συζήτηση ως προς την ορθότητα των πληροφοριών που επιβεβαίωσε ότι έφτασαν στ’ αυτιά του και ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, αναφορικά με εντολή του Προέδρου Αναστασιάδη προς τους συνεργάτες του, να ετοιμαστεί μελέτη για το ενδεχόμενο διχοτόμησης της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, άνοιξε μετά το χθεσινό debate των Αβέρωφ Νεοφύτου και Άντρου Κυπριανού.
 
Η συγκεκριμένη είδηση υπό τη μορφή πρόθεσης του Προέδρου, δεν είναι η πρώτη φορά που απασχολεί τη σφαίρα της επικαιρότητας, αφού και στο παρελθόν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατηγορήθηκε από το ΑΚΕΛ για το συγκεκριμένο θέμα, διαψεύστηκε κατηγορηματικά από την Κυβέρνηση, ενώ χαρακτηρίστηκε και αποκύημα φαντασίας.
 
Κατά τη διάρκεια του debate, ο Άντρος Κυπριανού, κληθείς να απαντήσει αν έφτασαν και στο γραφείο του αυτές οι πληροφορίες που μετέδωσε ο δημοσιογράφος του Alpha, Ανδρέας Κημήτρης, το επιβεβαίωσε, ενώ τόνισε πως ήταν πληροφορίες που έφτασαν από αξιόπιστες πηγές, ωστόσο δεν μπορεί να τις αποδείξει.
 
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στο παρελθόν σε παρόμοιες σκέψεις του και δη δημόσια.
 
Η δήλωση Αναστασιάδη
Η επίμαχη δήλωση Αναστασιάδη, στην οποία αναφέρθηκε ο Άντρος Κυπριακού, έγινε από τον Πρόεδρο στις 2 Ιανουαρίου του 2018. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κληθείς να σχολιάσει τις τότε προκλήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, ανέφερε:
 
«Δοθέντως ότι προχωρεί στην ενάσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και μάλιστα επιτυχώς, δεν έχει να αντιμετωπίσει καμία απειλή η Κυβέρνηση. Ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει σε όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κυπριακής Δημοκρατίας, μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και οι Τουρκοκύπριοι. Συνεπώς οι όποιες απειλές (σ.σ. της Τουρκίας) δεν έχουν θέση και δεν είναι προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού. Θέλω να ελπίζω ότι η Τουρκία θα κατανοήσει ότι οι ερευνητικές γεωτρήσεις που γίνονται αφορούν το μέλλον της Κύπρου, το μέλλον των κατοίκων, του συνόλου του κυπριακού λαού και συνεπώς δεν έχουν θέση οι αμφισβητήσεις γιατί θέλουν (οι Τούρκοι) να θεωρούν ανύπαρκτη την Κυπριακή Δημοκρατία ή υπαρκτή την τ/κ δημοκρατία.

Εάν, επιλέγουν να προστατεύσουν τα δικαιώματα των Τ/κ σε μια ξεχωριστή, ανεξάρτητη οντότητα, τότε θα πρέπει να περιοριστούν εις όσα αναλογούν στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της εν λόγω παρανόμου οντότητας. Και συνεπώς δεν έχουν λόγο να αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλά αυτό είναι μια θεωρία που απασχολεί μόνο τους Τούρκους και όχι εμάς».

Η συγκεκριμένη δήλωση προκάλεσε τότε θύελλα αντιδράσεων, με το Προεδρικό να επανέρχεται με διευκρινιστική δήλωση. Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταξύ άλλων είπε πως το δεύτερο μέρος της απάντησης του, ήταν για να ανάδειξη την τουρκική αντιφατικότητα και υποκρισία και για αυτό είχε προσθέσει δεικτικά, «εάν επιλέγουν να προστατεύσουν τα δικαιώματα των Τ/κ σε μια ‘ανεξάρτητη οντότητα’ τότε θα πρέπει να περιοριστούν εις όσα αναλογούν στην ‘αποκλειστική οικονομική ζώνη’ της εν λόγω παρανόμου οντότητας. Και συνεπώς δεν έχουν λόγο να αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως από τα πιο πάνω σαφέστατα συνάγεται πως κάποιοι «ηθελημένα παρέλειψαν αναφορά στις δικές μας θέσεις όπως και εσκεμμένα απομόνωσαν τη δεικτική μου αναφορά στις τουρκικές θέσεις».
 
Οι συντεταγμένες της βόρειας ΑΟΖ
Ό,τι και να ισχύει, πάντως, τόσο για τις προθέσεις ή σκέψεις ή δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, δεν παύει να αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός πως, έστω και με καθυστέρηση, η Κυβέρνηση του προχώρησε στην ανακήρυξη ή καλύτερα σε οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας και για το βόρειο τμήμα του νησιού.
 
Ειδικότερα, τον περασμένο Μάιο, μετά από την άνευ προηγουμένου πρόκληση της Άγκυρας, να προχωρήσει σε ερευνητική γεώτρηση εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας (σ.σ. ακολούθησε και η γεώτρηση του Yavuz και εντός της ΑΟΖ), το Υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε κατάθεση συντεταγμένων στα Ηνωμένα Έθνη για τις θαλάσσιες περιοχές βόρεια και δυτικά της Κύπρου.
 
Οι συγκεκριμένες συντεταγμένες αφορούν την περιοχή από το οικόπεδο τέσσερα δυτικά και φτάνουν μέχρι το Ακρωτήρι του Αποστόλου Ανδρέα στη χερσόνησο της Καρπασίας.
 
Η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε εσπευσμένα σε αυτή την ενέργεια μετά από την λήψη πληροφορίας για τις προθέσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο. Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι η απόφαση για την οριοθέτηση του βορείου τμήματος της ΑΟΖ ψηφίστηκε από τη Βουλή από το 2014.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: 

Σέρβιραν κρύα σούπα για μεσημεριανό-Έμειναν στις προκλήσεις Αβέρωφ και Άντρος

Δειτε Επισης

Παραιτήθηκε ο Όζτουρκλερ από «προεδρία της βουλής» στα κατεχόμενα
Ουκρανία και αμυντική ετοιμότητα ΕΕ σε συνάντηση των Υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες
Οι πολιτικές Κυβέρνησης για μεταναστευτικό με θετικό πρόσημο και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολίτων
Μαρίνος Σιζόπουλος: Η σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης να τεθεί ως διαδικασία επίλυσης
Κηδεύτηκε 109 χρόνια μετά τη γέννησή του ο ήρωας Σπύρος Χατζηγίαννης-«Δεν φοβήθηκε, δε λύγισε»
Ν. Χριστοδουλίδης: H Κύπρος έπαψε να είναι ελκυστικός προορισμός και τα κέντρα φιλοξενίας αδειάζουν
Ξεκάθαρο μήνυμα ΠτΔ προς την Τουρκία-«Οι πραγματικότητες στο νησί είναι ότι έχουμε μια παράνομη εισβολή»
Μετέφερε τη στήριξη Χριστοδουλίδη στους Μαρωνίτες η Άννα Αριστοτέλους
Η ακτινογραφία του μεταναστευτικού-Στο 6% επί του πληθυσμού οι αιτητές ασύλου στην Κύπρο
Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου καταδίκασε με ψήφισμα προς Στάρμερ την ανακήρυξη ψευδοκράτους