Φουρλάς: Στις Βρυξέλλες ξεχείλισε η αποφασιστικότητα όλων να νικήσουμε τον καρκίνο

Στο Ευρωκοινοβούλιο, σ` ένα χώρο όπου κυρίως επικρατούν οι αντιπαραθέσεις και οι έντονες συζητήσεις, ξεχείλισε την Τρίτη η αποφασιστικότητα όλων να δράσουμε από κοινού για ένα φιλόδοξο στόχο, να νικήσουμε τον καρκίνο, δήλωσε ο Ευρωβουλευτής Λουκάς Φουρλάς, αναφερόμενος στην εξαγγελία της ευρωπαϊκής στρατηγικής για τον Καρκίνο από τον Επίτροπο Στέλλα Κυριακίδη.
 
Ο κ. Φουρλάς, που είναι και Πρόεδρος της Ομάδας των Ευρωβουλευτών κατά του Καρκίνου (MEPs against Cancer)  και με αυτή του την ιδιότητα απευθύνθηκε στην εκδήλωση για την εξαγγελία της στρατηγικής, τόνισε ότι ο στόχος να νικηθεί ο καρκίνος είναι πολύ φιλόδοξος στόχος μεν, απόλυτα εφικτός δε, αν δράσουμε συλλογικά, ΕΕ και επιστημονική κοινότητα.
 
“Το ότι η μικρή Κύπρος συμμετέχει σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια με δύο αξιωματούχους μας τιμά όλους. Σε αυτή την προσπάθεια έχουμε ως ηγέτη τη δική μας Στέλλα Κυριακίδη και θα είμαστε όλοι δίπλα της”, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο κ. Φουρλάς.

Ανέφερε ότι η εκδήλωση της περασμένης Τρίτη ήταν πραγματικά μεγαλειώδης και σε αυτήν μετείχαν περίπου 900 άτομα.

“Η αίθουσα ήταν ασφυκτικά γεμάτη και παρόντες ήταν όλη η ηγεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Κομισιόν, υποδεικνύοντας τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται το όλο ζήτημα της κατάρτισης του Πλάνου Στρατηγικής κατά του καρκίνου και τη δέσμευση όλων για την επιτυχία των στόχων του”, ανέφερε.
 
Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει πολλά και προς το καλύτερο και πλέον οι  πολίτες της ΕΕ έχουν το δικαίωμα πρόσβασης σε υγειονομική περίθαλψη σε άλλη χώρα της Ένωσης και επιστροφής των σχετικών εξόδων για περίθαλψη στο εξωτερικό από τη χώρα καταγωγής τους.

Υπενθύμισε πως η οδηγία 2011/24/EΕ για τα δικαιώματα των ασθενών σε διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη, θέτει τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες ο ασθενής μπορεί να ταξιδέψει σε άλλη χώρα της ΕΕ για να λάβει ιατρική περίθαλψη και να του επιστραφούν τα σχετικά έξοδα.
 
“Καλύπτει τις δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και τη συνταγογράφηση και τη διανομή φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Παρόλα αυτά, δεν εφησυχάζουμε σε καμία περίπτωση. Κι αυτό, γιατί ο καρκίνος, ως το 2030 θα ξεπεράσει τα καρδιαγγειακά νοσήματα διεθνώς και για τον λόγο αυτό είναι ανάγκη να γίνει ανακατανομή των πόρων του συστήματος υγείας, προκειμένου να αρθούν οι ανισότητες στην πρόσβαση των ασθενών στις υπηρεσίες υγείας”, τόνισε.
 
Σύμφωνα με τον κ. Φουρλά, οι  νέοι κανονισμοί ευθυγραμμίζουν την ενωσιακή νομοθεσία με την τεχνική πρόοδο, τις εξελίξεις στην ιατρική επιστήμη και την πρόοδο στη θέσπιση νομοθεσίας. Επίσης διαμορφώνουν ένα ανθεκτικό, διαφανές και βιώσιμο κανονιστικό πλαίσιο, διεθνώς αναγνωρισμένο, που βελτιώνει την κλινική ασφάλεια και δημιουργεί συνθήκες δίκαιης πρόσβασης των κατασκευαστών στην αγορά.
 
“Να μη ξεχνάμε, ότι σε αντίθεση με τις οδηγίες, οι κανονισμοί είναι άμεσα εφαρμοστέοι και δεν χρειάζεται να μεταφερθούν στο εθνικό δίκαιο. Ως εκ τούτου, ο κανονισμός για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και ο κανονισμός για διαγνωστικά ιατροτεχνολογικά προϊόντα, περιορίζουν τους κινδύνους ασυμφωνιών ως προς την ερμηνεία στην αγορά της ΕΕ”, εξήγησε.
 
Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής τόνισε ιδιαίτερα πως οι ασθενείς θέλουν να αντιμετωπίζονται ως άτομα, ολιστικά και όχι ως συμπτώματα. Πρόσθεσε πως η συμμετοχική λήψη απόφασης προϋποθέτει ότι οι ασθενείς έχουν όλες τις πληροφορίες, που απαιτούνται, ώστε να κατανοήσουν την εξέταση ή τη θεραπεία, στην οποία θα πρέπει να υποβληθούν.
 
“H συμμετοχή στη λήψη απόφασης είναι η διαδικασία, κατά την οποία παρέχονται οι καλύτερα διαθέσιμες τεκμηριωμένες πληροφορίες στους ασθενείς, σχετικά με τις διαγνωστικές και θεραπευτικές επιλογές, τους πιθανούς κινδύνους και τα οφέλη τους. Η διαδικασία αυτή παρέχει στους ασθενείς την υποστήριξη που χρειάζονται, ώστε να λαμβάνουν τις καλύτερες αποφάσεις, που αφορούν στην αυτοφροντίδα και στην αποτελεσματικότερη διαχείριση της νόσου τους, ενώ παράλληλα επιτρέπει στους γιατρούς να αισθάνονται περισσότερο σίγουροι πως οι ασθενείς θα ακολουθήσουν τη θεραπεία, την οποία προτείνουν”, ανέφερε.
 
Σε σχέση με τις προτεραιότητες της Ομάδας των Ευρωβουλευτών κατά του Καρκίνου ο κ. Φουρλάς τόνισε πως κεντρικός στόχος είναι η μεγιστοποίηση του επιστημονικού, οικονομικού και κοινωνικού αντίκτυπου των επενδύσεων της Ένωσης στην έρευνα και την καινοτομία.
 
“Προς την κατεύθυνση αυτή θα επιδιωχθεί, μεταξύ άλλων, η προσέλκυση  πρόσθετων επενδύσεων από τη βιομηχανία και τα κράτη μέλη, η εμβάθυνση της σχέσης μεταξύ επιστήμης και κοινωνίας και η μεγιστοποίηση των οφελών από την αλληλεπίδρασή τους μέσω δράσεων. Αυτές να σημειώσω, θα διασφαλίζουν τη δέσμευση και τη συμμετοχή των πολιτών και των οργανώσεων τους σε όλα τα στάδια και επίπεδα. Όλα γίνονται και έτσι πρέπει, με τάχιστες διαδικασίες. Επειδή οι ασθενείς δεν μπορούν να περιμένουν και αυτό είναι κάτι το οποίο έχουμε στο μυαλό και τη συνείδησή μας”, ανέφερε.
 
Ποια είναι όμως η κατάσταση στη Κύπρο και βελτιώνονται πράγματα με την εισαγωγή του ΓεΣΥ;

Σύμφωνα με τον Κύπριο Ευρωβουλευτή, παρατηρείται μια σειρά ελλείψεων από πλευράς φροντίδας του ασθενούς που συνήθως αναλαμβάνουν οι οικείοι του. Όσο λιγότερα χρήματα υπάρχουν διαθέσιμα, τόσο λιγότερο ζουν οι ασθενείς με καρκίνο.
 
Συνεπώς, τονίζει στο ΚΥΠΕ, είναι ανάγκη η πολιτεία να θεσπίσει εναλλακτικούς τρόπους κάλυψης των αναγκών, ξεκινώντας από την αγωγή υγείας στο σχολείο, με την πρόληψη του καπνίσματος και την προαγωγή ενός καλύτερου τρόπου ζωής. Εξίσου σημαντική, αναφέρει , είναι η σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ως προς την εξεύρεση πόρων για την εφεύρεση και χρήση καινοτόμων θεραπειών.
 
“Φυσικά κανένας δεν θα πρέπει να παραγνωρίζει το μεγάλο κόστος των νέων θεραπειών και για αυτό όλοι οι εμπλεκόμενοι στο σύστημα υγείας θα πρέπει να εξετάζουν προσεκτικά. Όλες οι χώρες της ΕΕ διαθέτουν γενικό σύστημα υγείας και εμείς δημιουργούμε το δικό μας. Μπορεί να υπάρχουν λάθη και παραλείψεις, όμως εδώ είμαστε για να υιοθετούνται οι καλύτερες και αποτελεσματικότερες πρακτικές. Χρειάζεται χρόνος και σκληρή δουλειά ώστε να καλυφθούν οι ατέλειες του παρελθόντος. Είμαστε έτοιμοι. Τώρα, είναι η ώρα των αποφάσεων, τώρα είναι η ώρα της δουλειάς”, δηλώνει. 

Δειτε Επισης

Παραιτήθηκε ο Όζτουρκλερ από «προεδρία της βουλής» στα κατεχόμενα
Ουκρανία και αμυντική ετοιμότητα ΕΕ σε συνάντηση των Υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες
Οι πολιτικές Κυβέρνησης για μεταναστευτικό με θετικό πρόσημο και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολίτων
Μαρίνος Σιζόπουλος: Η σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης να τεθεί ως διαδικασία επίλυσης
Κηδεύτηκε 109 χρόνια μετά τη γέννησή του ο ήρωας Σπύρος Χατζηγίαννης-«Δεν φοβήθηκε, δε λύγισε»
Ν. Χριστοδουλίδης: H Κύπρος έπαψε να είναι ελκυστικός προορισμός και τα κέντρα φιλοξενίας αδειάζουν
Ξεκάθαρο μήνυμα ΠτΔ προς την Τουρκία-«Οι πραγματικότητες στο νησί είναι ότι έχουμε μια παράνομη εισβολή»
Μετέφερε τη στήριξη Χριστοδουλίδη στους Μαρωνίτες η Άννα Αριστοτέλους
Η ακτινογραφία του μεταναστευτικού-Στο 6% επί του πληθυσμού οι αιτητές ασύλου στην Κύπρο
Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου καταδίκασε με ψήφισμα προς Στάρμερ την ανακήρυξη ψευδοκράτους