Σε εμπόλεμη ζώνη η ΕΔΕΚ-Στα άκρα η αντιπαράθεση Σιζόπουλου και Παπαδάκη

Σε κύκλο βαθιάς εσωστρέφειας έχει μπει η ΕΔΕΚ, καθώς διευρύνεται η αντιπαράθεση της ηγεσίας με τον ευρωβουλευτή του κόμματος Δημήτρη Παπαδάκη. Με τις ακροάσεις ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου να είναι σε εξέλιξη, από Σάββατο σε Σάββατο, το ζήτημα έχει προσλάβει μεγάλες διαστάσεις στη δημόσια σφαίρα.
 
Την ίδια στιγμή, το εσωτερικό της ΕΔΕΚ βράζει, καθώς στο παρασκήνιο στελέχη και μέλη του κόμματος φαίνεται πως διαλέγουν πλευρές, με το ζήτημα να μονοπωλεί τις συζητήσεις, ενώ παρακολουθούν την κατάσταση να φτάνει στα άκρα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτό είναι το κατηγορητήριο που προσάπτει το Πειθαρχικό της ΕΔΕΚ στον Παπαδάκη
 
Ο τρόπος που έχει εξελιχθεί η διαδικασία φθείρει τους Σοσιαλδημοκράτες και πολιτικά, πέραν από επικοινωνιακά, καθώς –όπως συμβαίνει συνήθως σε περιόδους κομματικής εσωστρέφειας- όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην αντιπαράθεση και όχι στην πολιτική δράση του κόμματος.
 
Είναι άγνωστο, σε αυτή τη φάση, πόσο λαβωμένη θα βγει η ΕΔΕΚ από αυτή τη διαδικασία και ποιες επιπτώσεις θα έχει στο κόμμα η έκβαση της, ιδιαίτερα από τη στιγμή που φαίνεται πως υπάρχουν ισχυρές απόψεις, υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς και πάρα πολλά στελέχη που πιστεύουν πως, όποιος κι αν έχει δίκαιο σε αυτή τη διαμάχη, ποτέ δεν θα έπρεπε τα πράγματα να αφεθούν να φτάσουν μέχρι αυτό το σημείο.
 
Μόνο ζημιά προκαλεί
Την άποψη ότι ο τρόπος που εξελίχθηκαν τα πράγματα είναι επιζήμιος για την ΕΔΕΚ εξέφρασε και δημοσίως τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο βουλευτής Πάφου των Σοσιαλδημοκρατών Ηλίας Μυριάνθους.
 
Κληθείς από τον REPORTER να σχολιάσει τα τεκταινόμενα στο κόμμα του,  ο κ. Μυριάνθους δήλωσε πως θεωρεί ότι, μετά την επιτυχία που είχε διαγράψει το κόμμα στις Ευρωεκλογές και μετά από μία παρατεταμένη εσωστρέφεια, περίπου τριών με τεσσάρων χρόνων, «ο κόσμος μας είχε οδηγηθεί σε μία αισιόδοξη πορεία. Όμως το γεγονός ότι έχουμε προχωρήσει σε μία διαδικασία πειθαρχική για τον συναγωνιστή τον Δημήτρη Παπαδάκη, αυτόματα μας ξαναβάζει σε περιπέτειες και εσωστρέφεια και το μόνο που μπορεί να κάνει αυτή η διαδικασία είναι ζημιά», τόνισε.
 
Όπως επεσήμανε ο κ. Μυριάνθους, ήδη ιστορικά και ιδρυτικά στελέχη και μέλη από όλες τις επαρχίες εκφράζουν την ανησυχία τους και την απογοήτευσή τους και υπάρχει συνεχής αντίδραση γι' αυτό που έχει συμβεί.
 
«Δεν θα πω ποια πλευρά έχει παραπάνω δίκαιο ή παραπάνω άδικο αλλά αυτό το ζήτημα δεν ήταν ανάγκη να βγει στη δημοσιότητα, έπρεπε να μείνει εντός του κόμματος. Και δεν έπρεπε να κινηθεί πειθαρχική διαδικασία. Έπρεπε να συνεχιστεί η συζήτηση που είχε ανοίξει, να βρεθεί ένας τρόπος επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές, που φαίνεται ότι δεν είχαν κάποιο κανάλι επικοινωνίας, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στο σημείο αυτό, που δημιουργεί τεράστια ζημιά», πρόσθεσε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βγήκαν μαχαίρια στο πειθαρχικό της ΕΔΕΚ-«Δίκη παρωδία και εκβιασμός»
 
«Δεν μας παίρνει»
Σύμφωνα με τον κ. Μυριάνθους, στα τόσα χρόνια πορείας της ΕΔΕΚ, είναι η πρώτη φορά που συστήνεται Πειθαρχικό Συμβούλιο για να διαγραφεί ή να επιβληθεί ποινή σε στέλεχος. Είχε γίνει μία διαδικασία τη δεκαετία του 1970, εξήγησε, αλλά ήταν καθαρά για ιδεολογικούς λόγους, κάτι που διαφέρει από την σημερινή.
 
«Σήμερα, με τα ποσοστά που έχουμε καταγράψει στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές και με την προσπάθεια που έγινε για ανάκαμψη στις ευρωεκλογές, νομίζω ότι δεν μας παίρνει να έχουμε τέτοιες κινήσεις και αντίδραση από τα όργανα του κόμματος», τόνισε.
 
Ο κ. Μυριάνθους άφησε αιχμές και για τον τρόπο που διαχειρίστηκε το ζήτημα ο Μαρίνος Σιζόπουλος. «Θεωρώ ότι ο ρόλος του Προέδρου είναι να λειτουργεί συναινετικά μέσα σε ένα κεντρώο, σοσιαλιστικό κόμμα. Αναμφίβολα υπάρχουν οι διαφωνίες αλλά ο ρόλος του Προέδρου είναι να συγκρατεί τις συνιστώσες, για να μπορεί να προχωρεί το κόμμα με συντεταγμένο τρόπο και να εφαρμόζει την πολιτική που διακηρύττει».
 
«Ασχολούμαστε περισσότερο με τα επουσιώδη αντί με τα σημαντικά ζητήματα», είτε αυτά αφορούν το εθνικό θέμα, είτε τα κοινωνικοοικονομικά είτε οτιδήποτε απασχολεί την κοινωνία, δήλωσε. «Ανοίξαμε ένα τέτοιο κεφάλαιο και είναι το μόνο ζήτημα που απασχολεί τα μέλη μας αυτή τη στιγμή, ενώ έπρεπε να μας απασχολούν πολύ πιο σοβαρά ζητήματα», υπέδειξε ο βουλευτής της ΕΔΕΚ.
 
Καταλήγοντας, ο Ηλίας Μυριάνθους επανέλαβε ότι το γεγονός πως υπάρχει ένα Πειθαρχικό Συμβούλιο και, όπως έχει φανεί και το περασμένο Σάββατο, υπάρχουν δύο στρατόπεδα, με εγκλήσεις και αντεγκλήσεις, προκαλεί ζημιά.
 
Συνέχεια το Σάββατο
Υπενθυμίζεται ότι, προ της έναρξης της διαδικασίας το περασμένο Σάββατο, η υπεράσπιση του Δημήτρη Παπαδάκη είχε υποβάλει μία σειρά προδικαστικών ενστάσεων, οι οποίες απορρίφθηκαν στο σύνολό τους από το Πειθαρχικό Συμβούλιο.
 
Ανακοινώνοντας χθες την απόφασή του, το Πειθαρχικό έδωσε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα και τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο κ. Παπαδάκης. Η επιλογή της χρονικής στιγμής κρίνεται ενδιαφέρουσα, δεδομένου ότι αποφάσισαν να το πράξουν ενώ η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.
 
Σημειώνεται ότι το πόρισμα του ερευνώντος λειτουργού, που είχε διοριστεί για να διερευνήσει τις καταγγελίες, δεν έχει, μέχρι στιγμής, δημοσιοποιηθεί, παρόλο που ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου το παρέδωσε στο Πολιτικό Γραφείο από τον Δεκέμβριο.
 
Μεσολαβεί, βεβαίως, αρκετός χρόνος μέχρι το Σάββατο, που είναι προγραμματισμένη η συνέχιση της υπόθεσης ενώπιον του Πειθαρχικού. Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας αναμένεται ο δικηγόρος του κ. Παπαδάκη, Φάνος Ανδρέου, να αντεξετάσει τον Μαρίνο Σιζόπουλο, ο οποίος είναι ο μοναδικός μάρτυρας κατηγορίας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα πυρά της υπεράσπισης Παπαδάκη, ο ρόλος Σιζόπουλου και οι σκιές πίσω από τη δίκη
 

Δειτε Επισης

Οι πολιτικές Κυβέρνησης για μεταναστευτικό με θετικό πρόσημο και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολίτων
Μαρίνος Σιζόπουλος: Η σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης να τεθεί ως διαδικασία επίλυσης
Ν. Χριστοδουλίδης: H Κύπρος έπαψε να είναι ελκυστικός προορισμός και τα κέντρα φιλοξενίας αδειάζουν
Ξεκάθαρο μήνυμα ΠτΔ προς την Τουρκία-«Οι πραγματικότητες στο νησί είναι ότι έχουμε μια παράνομη εισβολή»
Μετέφερε τη στήριξη Χριστοδουλίδη στους Μαρωνίτες η Άννα Αριστοτέλους
Η ακτινογραφία του μεταναστευτικού-Στο 6% επί του πληθυσμού οι αιτητές ασύλου στην Κύπρο
Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου καταδίκασε με ψήφισμα προς Στάρμερ την ανακήρυξη ψευδοκράτους
H ανάγνωση Λευκωσίας στις αναφορές Γέντζια για το Κυπριακό-«Απόδειξη προσήλωσης για επανέναρξη διαπραγματεύσεων»
Επιμονή Φιντάν για δύο κράτη-«Ευρωπαίοι και Αμερικανοί συμφωνούν ότι οι δύο κοινότητες χάραξαν το δρόμο τους»
Διαβεβαίωση ΠτΔ πως θα εξαντλήσει κάθε διαπραγματευτικό περιθώριο στο Κυπριακό