Αμφισβητείται ο νέος νόμος για την αποφυλάκιση τρομοκρατών στην Βρετανία

Εντός ημερών σκοπεύει η βρετανική κυβέρνηση να φέρει στο κοινοβούλιο την κατεπείγουσα νομοθεσία που θα καθιστά πιο δύσκολη την αποφυλάκιση καταδικασθέντων τρομοκρατών.

Βρετανοί νομικοί επισημαίνουν, ωστόσο, ότι η πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει αναδρομική ισχύ στο νόμο κινδυνεύει να κριθεί παράνομη.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ρόμπερτ Μπάκλαντ ανακοίνωσε τη Δευτέρα στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι ο νέος νόμος θα επιτρέπει την αποφυλάκιση τρομοκρατών μόνο αφού θα έχουν εκτίσει τα 2/3 της ποινής τους και εφόσον υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Απολύσεων. Για την ώρα η αποφυλάκιση είναι αυτόματη στο μισό της ποινής.

Όπως είπε ο κ. Μπάκλαντ, το νέο μέτρο θα ισχύσει και για περίπου 200 καταδικασθέντες τρομοκράτες που έχουν ήδη αρχίσει να εκτίουν την ποινή τους.

Ο πρώην ανεξάρτητος επιθεωρητής αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας στη Βρετανία λόρδος Καρλάιλ επισήμανε ότι η αναδρομική εφαρμογή νόμων παραβιάζει τη βρετανική νομοθεσία. «Σίγουρα θα προσβληθεί στο δικαστήριο και δεν είμαι σίγουρος ότι η κυβέρνηση καλύπτεται πλήρως ως προς τη νομική πρόκληση», σημείωσε.

Ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας και πρώην βουλευτής των Συντηρητικών Ντόμινικ Γκριβ σχολίασε: «Δε νομίζω ότι μπορείς εκ των υστέρων να αλλάξεις το νόμο για τροφίμους που είναι ήδη στη φυλακή».

Πάντως κυβερνητικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η κυβέρνηση είναι «πολιτικά πρόθυμη» να δώσει αυτή τη νομική μάχη, θεωρώντας ότι οι πολίτες θέλουν άμεση αυστηροποίηση των ποινών για τρομοκράτες.

Προσθέτουν ότι ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης της Κυριακής στο νότιο Λονδίνο Σουντές Αμάν είχε κριθεί επικίνδυνος τη στιγμή της αποφυλάκισής του, αλλά ο νόμος απαγόρευε τη συνέχιση της κράτησής του.

Η εφημερίδα Times φιλοξενεί δήλωση πρώην συγκρατούμενου του Σουντές Αμάν, ο οποίος αποκάλυπτε πως ο 20χρονος «ήταν σίγουρα παρανοϊκός και ποτέ δεν έκρυψε τις προθέσεις του, επομένως είναι τρελό πώς αφέθηκε να βγει από τη φυλακή». Ο ίδιος προσθέτει πως ο Αμάν δήλωνε ότι ήθελε να σκοτώσει έναν βουλευτή.

Δειτε Επισης

Ο Τραμπ ανακοίνωσε εκεχειρία Ινδίας και Πακιστάν-«Αποφάσισαν πλήρη και άμεση κατάπαυση του πυρός»
Αντίποινα και 13 νεκροί από επιθέσεις ανάμεσα σε Ινδία και Πακιστάν-Στα θύματα και ένα παιδί
Απόπειρα δολοφονίας του με αρσενικό αποκάλυψε ο Τούρκος ΥΠΕΞ
Μακρόν και Μερτς προειδοποιούν τη Ρωσία από το Κίεβο-«Θα υπάρξουν σκληρές κυρώσεις»
ΒΙΝΤΕΟ: Τοξικό νέφος χλωρίου στην Καταλονία–Έκκληση σε πάνω από 160.000 κατοίκους να μείνουν στο σπίτι
Ο Μακρόν ζήτησε τη διεξαγωγή άμεσων συνομιλιών μεταξύ Κιέβου και Μόσχας
Δασκάλα στις ΗΠΑ κακοποίησε σεξουαλικά ανήλικα αγόρια και καταδικάστηκε σε 30 χρόνια φυλάκιση
Συνελήφθη ο δήμαρχος του Νιούαρκ-Διαμαρτυρόταν για τη λειτουργία κέντρου κράτησης μεταναστών
Τριμερής Μακρόν, Μερτς και Στάρμερ στο τρένο προς το Κίεβο
«Βάλτε τέλος σε αυτόν τον πόλεμο», το μήνυμα του Τραμπ σε Πούτιν και Ζελένσκι