Επαναπατρίζει τους υπηκόους της χώρας του από την Κίνα ο Καναδάς

Η κυβέρνηση του Καναδά ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής ότι έχει μισθώσει αεροσκάφος «έτοιμο να αναχωρήσει» για να παραλάβει υπηκόους της χώρας που βρίσκονται στην περιοχή της πόλης Ουχάν της Κίνας και ζήτησαν να επαναπατριστούν εσπευσμένα εξαιτίας της επιδημίας που προκαλεί ο κορωνοϊός.
 
Το αεροσκάφος θα προσγειωθεί στο Ανόι του Βιετνάμ και από εκεί θα πετάξει «στην Ουχάν, όπου ο εναέριος χώρος είναι αυτή τη στιγμή κλειστός, μόλις λάβουμε έγκριση από την κινεζική κυβέρνηση» για την προσγείωσή του, εξήγησε το καναδικό υπουργείο Εξωτερικών.
 
325 καναδοί υπήκοοι ζήτησαν να επαναπατριστούν από την επαρχία Χουμπέι, εστία της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο 2019-nCoV, σύμφωνα με τις καναδικές αρχές.
 
Οι Καναδοί που θα επαναπατριστούν θα υποβληθούν σε «εκτενείς ιατρικές εξετάσεις πριν από την επιβίβασή τους, κατά τη διάρκεια της πτήσης και κατά την άφιξή τους» στη στρατιωτική βάση του Τρέντον, στο Οντάριο.
 
Οι επαναπατρισθέντες και οι συνοδοί τους καθώς και τα μέλη του πληρώματος θα παραμείνουν στη βάση υπό επιτήρηση για 14 ημέρες, την περίοδο επώασης του ιού.
 
Προσωπικό του ιατρικού σώματος των καναδικών ενόπλων δυνάμεων και αντιπρόσωποι της κυβέρνησης βρίσκονται ήδη καθ’ οδόν προς το Ανόι και έχουν αρχίσει τη διαδικασία έκδοσης θεωρήσεων διαβατηρίου από την κινεζική κυβέρνηση «για να εισέλθουν στην Ουχάν», διευκρίνισε το καναδικό ΥΠΕΞ.
 
Πολλές άλλες χώρες, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ και η Γαλλία, έχουν ήδη προχωρήσει στον επαναπατρισμό των υπηκόων τους από την επαρχία Χουμπέι.
 
Ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό απέρριψε την Παρασκευή τις επικρίσεις κατά τις οποίες η κυβέρνησή του καθυστέρησε να αντιδράσει στο ζήτημα αυτό. Οι τεταμένες το τελευταίο διάστημα σχέσεις ανάμεσα στην Οτάβα και το Πεκίνο ίσως είχαν κάποια σχέση με αυτή την αργοπορία.
 
Η σχέση ανάμεσα στον Καναδά και το Πεκίνο βρίσκονται σε κρίση μετά τη σύλληψη, τον Δεκέμβριο του 2018 στο Βανκούβερ, της Μενγκ Ουάνγκζου, οικονομικής διευθύντριας και κόρης του ιδρυτή της κινεζικής εταιρείας τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Huawei, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ.
 
Σε εορταστική εκδήλωση για το κινεζικό σεληνιακό νέο έτος με Καναδούς κινεζικής καταγωγής το Σάββατο, ο Τριντό προέτρεψε τους συμπολίτες του να ενωθούν και να απορρίψουν τις διακρίσεις και τον ρατσισμό, φαινόμενα που έχουν επιδεινωθεί, όπως διαμαρτύρεται η κοινότητα αυτή, αφότου η επιδημία του κορωνοϊός πήρε τεράστια έκταση.
 
Μέχρι στιγμής καταμετρώνται τέσσερα επιβεβαιωμένα κρούσματα του 2019-nCoV στον Καναδά, όπου οι αρχές χαρακτηρίζουν τον κίνδυνο για τους πολίτες μάλλον περιορισμένο.
 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Επεισόδια έξω από ξενοδοχείο του Έσεξ που φιλοξενεί αιτούντες άσυλο-Τραυματίστηκαν οκτώ αστυνομικοί
ΒΙΝΤΕΟ: Ξέσπασε πυρκαγιά σε διαμέρισμα στον πρώτο όροφο πολυκατοικίας στην Αραδίππου
Χάθηκαν από την Πέμπτη τα ίχνη της 20χρονης Λιάνας στη Λεμεσό (pic)
Γαστρεντερίτιδα σε κρουαζιερόπλοιο εν πλω-Πάνω από 140 κρούσματα
Τρεις νεκροί από έκρηξη στο κέντρο εκπαίδευσης του σερίφη του Λος Άντζελες
Τυχαίος έλεγχος σε φορτίο στη Λεμεσό οδήγησε σε κατάσχεση χιλιάδων πυροτεχνημάτων και Labubu (pics)
Ως οικιακή βοηθός εργαζόταν η άτυχη 58χρονη-Τέσσερις οι επιβαίνοντες του οχήματος που την παρέσυρε στη Λεμεσό
Εκκενώθηκε πολυκατοικία στην Παλουριώτισσα μετά από πυρκαγιά-Στο νοσοκομείο ένοικος που εισέπνευσε καπνό
Nέες συγκρούσεις στη Συρία-Βεδουίνοι και Δρούζοι πολεμούν στην Σουέιντα, ανησυχία για νέο γύρο κλιμάκωσης
Αμερικανικά ΜΜΕ: Το Ιράν επανεξοπλίζει τους συμμάχους Χεζμπολάχ και Χούθι