Απεργίες στα νοσοκομεία του Χονγκ Κονγκ-Ζητούν να κλείσουν τα σύνορα με την Κίνα

Εκατοντάδες εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία του Χονγκ Κονγκ πραγματοποιούν σήμερα απεργία με αίτημα να κλείσουν εντελώς τα σύνορα με την ηπειρωτική Κίνα, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού.
 
Δεκαπέντε κρούσματα μόλυνσης από τον νέο ιό επιβεβαιώθηκαν σήμερα στο Χονγκ Κονγκ, πολλά από τα οποία προέρχονταν από την Κίνα, όπου ο ιός έχει προκαλέσει τον θάνατο 362 ανθρώπων.
 
Η κινητοποίηση αυτή, την οποία πραγματοποιεί το μη αναγκαίο ιατρικό προσωπικό, πραγματοποιείται την ώρα που η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ, η οποία είναι πιστή στο Πεκίνο, αρνείται να κλείσει τελείως τα σύνορα με την ηπειρωτική Κίνα.
 
Οι αρχές του Χονγκ Κονγκ κρίνουν ότι ένα τέτοιο μέτρο θα ήταν μεροληπτικό και επιζήμιο για την οικονομία και αντίθετο με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
 

Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ έκλεισε ωστόσο κάποια μεθοριακά περάσματα με την ηπειρωτική Κίνα και ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των αφίξεων μειώθηκε κατά περίπου 50% την περασμένη εβδομάδα.
 
Ο πληθυσμός του Χονγκ Κονγκ επλήγη βαθειά από την επιδημία SARS (Οξέος Σοβαρού Αναπνευστικού Συνδρόμου), η οποία είχε προκαλέσει τον θάνατο 299 ανθρώπων στην περιοχή αυτή το 2003. Το Πεκίνο είχε τότε καθυστερήσει να σημάνει συναγερμό.
 
Χιλιάδες μέλη της Ένωσης Υπαλλήλων της Νοσοκομειακής Διοίκησης (HAEA), μια νέα συνδικαλιστική συνομοσπονδία, ψήφισαν το Σάββατο υπέρ της κινητοποίησης αυτής.
 
Αυτοί που απεργούν σήμερα δεν είναι μέλη του προσωπικού που καλύπτει τις βασικές υποχρεώσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Η συνομοσπονδία ανακοίνωσε ωστόσο ότι αύριο κι άλλα μέλη του προσωπικού, κυρίως γιατροί και νοσηλευτές, θα μετάσχουν στην κινητοποίηση αυτή αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.
 
Σήμερα το πρωί απεργοί βρίσκονταν μπροστά από διάφορα νοσοκομεία του Χονγκ Κονγκ και διένειμαν λευκές κορδέλες στους συναδέλφους τους καλώντας τους να μετάσχουν και αυτοί στην κινητοποίησή τους.
 
"Αν δεν κλείσουν τελείως τα σύνορα, δεν θα υπάρχει αρκετό προσωπικό, προστατευτικός εξοπλισμός ή δωμάτια απομόνωσης για να καταπολεμήσουμε την επιδημία", εξήγησε σε δημοσιογράφους η Ουίνι Γιου, πρόεδρος της HAEA, η οποία έχει περίπου 9.000 μέλη.
 
Οι συνομιλίες με την κυβέρνηση διεκόπησαν χθες Κυριακή όταν το συνδικάτο αυτό γνωστοποίησε ότι η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ αποφάσισε να μην παρευρεθεί η ίδια στις διαπραγματεύσεις.
 
Η διοίκηση των νοσοκομείων, στην οποία απασχολούνται περίπου 75.000 άνθρωποι, ανακοίνωσε ότι κατανοεί το αίτημα αυτό των απεργών που αποσκοπεί στην μείωση του κινδύνου για την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού στο Χονγκ Κονγκ, αλλά αντιτίθεται σε οποιαδήποτε συνδικαλιστική δράση, η οποία θα είναι επιζήμια για τους ασθενείς.
 
Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ κάλεσε εξάλλου αυτούς που μετέχουν στην κινητοποίηση "να επανεξετάσουν την απόφασή τους, να συνεχίσουν να προστατεύουν το Χονγκ Κονγκ με επαγγελματισμό ώστε να κερδίσουν μαζί την μάχη κατά της ασθένειας".
 
Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

«Είμαι ζωντανός, έτοιμος να θυσιαστώ»-Ανατροπή με στενό σύμβουλο του Χαμενεΐ που είχαν κηρύξει νεκρό οι Ισραηλινοί
«Η κρίση Ισραήλ-Ιράν είναι σύμπτωμα ενός αποτυχημένου, ηγεμονικού και στρατιωτικοποιημένου διπλωματικού πλαισίου»
ΒΙΝΤΕΟ: Φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές προκάλεσαν ζημιές σε πολεμικά αεροπλάνα με προορισμό το Ακρωτήρι
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών θα απευθυνθεί στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ
Πεζεσκιάν: Μόνος τρόπος να τερματιστεί ο πόλεμος είναι να σταματήσουμε άνευ όρων την επιθετικότητα του Ισραήλ
Τι θα συμβεί αν οι ΗΠΑ βομβαρδίσουν το Ιράν-Εμπειρογνώμονες προειδοποιούν για τα πιθανά σενάρια
Συγκλονίζει η ιστορία επτάχρονης-Διαγνώστηκε με σπάνιο καρκίνο, πήγε στο Ισραήλ για θεραπεία και πέθανε σε πυραυλική επίθεση
Χαμενεΐ: Τιμωρούμε το Ισραήλ αυτή τη στιγμή
Εντός δύο εβδομάδων η απόφαση Τραμπ για Ιράν-Δίνει περιθώριο στη διπλωματία, συνάντηση στην Ελβετία
Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον πόλεμο ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν