Απέρριψε την ευθυγράμμιση με τους κανόνες της ΕΕ ο Τζόνσον

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον είπε σε ομιλία του αναφορικά με τη μελλοντική εμπορική σχέση με την ΕΕ ότι το Λονδίνο θα επιδιώξει μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου στα πρότυπα της συμφωνίας Βρυξελλών-Καναδά.
 
Τόνισε, ωστόσο, πως «δεν υπάρχει ανάγκη μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου να περιλαμβάνει αποδοχή των κανόνων της ΕΕ επί της πολιτικής ανταγωνισμού, των επιδοτήσεων, της κοινωνικής προστασίας, του περιβάλλοντος ή ο,τιδήποτε άλλου παρόμοιου, περισσότερο από όσο θα έπρεπε η ΕΕ να είναι υποχρεωμένη να αποδεχθεί τους βρετανικούς κανόνες».
 
Με τον τρόπο αυτό ο κ. Τζόνσον απέρριψε την απαίτηση των Βρυξελλών για ευθυγράμμιση κανόνων ως τρόπο εξασφάλισης ενός «ισότιμου πεδίου ανταγωνισμού». Ο «ανοιχτός και θεμιτός» ανταγωνισμός μέσω του ισότιμου πεδίου ανταγωνισμού είχε τεθεί λίγο νωρίτερα από τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Κομισιόν Μισέλ Μπαρνιέ ως ένας από τους όρους για τη σύναψη της εμπορικής συμφωνίας που θα ισχύει από το 2021.
 
Ο Μπόρις Τζόνσον συμπλήρωσε ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο θα διατηρήσει τα υψηλά στάνταρ σε αυτούς τους τομείς -που είναι καλύτερα σε πολλές περιπτώσεις από εκείνα της ΕΕ- χωρίς τον καταναγκασμό μίας συνθήκης».
 
Στην «απίθανη» περίπτωση που μια συμφωνία σαν του Καναδά δεν επιτευχθεί, συνέχισε ο Βρετανός πρωθυπουργός, «τότε η εμπορική μας σχέση θα πρέπει να βασίζεται στην υπάρχουσα Συμφωνία Αποχώρησης με την ΕΕ.
 
»Η επιλογή εμφατικά δεν είναι ‘συμφωνία ή μη συμφωνία’. Το ζητούμενο είναι κατά πόσο θα συμφωνήσουμε σε μια εμπορική σχέση με την ΕΕ συγκρίσιμη με εκείνη του Καναδά ή μία σχέση περισσότερη σαν εκείνη της Αυστραλίας».
 
Αναλυτές επισημαίνουν ότι η εμπορική συμφωνία ΕΕ-Αυστραλίας είναι υποτυπώδης και απαρτίζεται από μικρές επιμέρους συμφωνίες ανά τομέα συνεργασίας, αλλά ότι στην περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου θα θεωρείτο ένα ‘no deal’.
 
«Σε οποιαδήποτε από τις δύο περιπτώσεις», σημείωσε ο κ. Τζόνσον, «δεν έχω αμφιβολία ότι η Βρετανία θα ευημερήσει. Και ασφαλώς η νέα μας σχέση με τους στενότερους γείτονές μας θα καλύπτει πολλά περισσότερα από το εμπόριο. Θα επιδιώξουμε μία πραγματιστική συμφωνία επί της ασφάλειας, προστατεύοντας τους πολίτες μας χωρίς να παραβιάζουμε την αυτονομία των αντίστοιχων νομικών συστημάτων μας».
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Γαστρεντερίτιδα σε κρουαζιερόπλοιο εν πλω-Πάνω από 140 κρούσματα
Nέες συγκρούσεις στη Συρία-Βεδουίνοι και Δρούζοι πολεμούν στην Σουέιντα, ανησυχία για νέο γύρο κλιμάκωσης
Αμερικανικά ΜΜΕ: Το Ιράν επανεξοπλίζει τους συμμάχους Χεζμπολάχ και Χούθι
ΒΙΝΤΕΟ: Αναστάτωση σε πτήση στις ΗΠΑ-Επιβάτης επιχείρησε να ανοίξει την έξοδο κινδύνου
Αφού βομβάρδισε την καθολική εκκλησία στη Γάζα ο Νετανιάχου τηλεφώνησε στον Πάπα
Απαντά ο Πεσκόφ για το νέο πακέτο κυρώσεων-«Η Ρωσία έχει αναπτύξει κάποια ανοσία σε τέτοια μέτρα»
Έξι νεκροί από νέα νυκτερινά ρωσικά πλήγματα στην Ουκρανία
Νέες αποκαλύψεις με τον διάλογο του πιλότου της Air India και του συγκυβερνήτη του-«Το αεροπλάνο είναι στα χέρια σου»
Τα Ηνωμένα Έθνη απαιτούν διεξαγωγή ταχείας έρευνας για τη βία στη νότια πλευρά της χώρας
Σε λεπτή κλωστή η εύθραυστη εκεχειρία-Συριακές δυνάμεις ασφαλείας εκ νέου στη Σουέιντα