Δένδιας: Πάρτε πίσω τους μετανάστες, δεν μπορούμε να τους κρατήσουμε απαντά ο Τσαβούσογλου

Την έντονη ενόχληση της Ελλάδας για όσα συμβαίνουν στον Έβρο και τα νησιά μετά την απόφαση της Τουρκίας να επιτρέψει την πρόσβαση στα σύνορα με τη χώρα μας σε παράνομους μετανάστες διατύπωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο υπουργοί είχαν μακρά τηλεφωνική επικοινωνία το βράδυ της Παρασκευής, μετά και την ελληνική άρνηση στο τουρκικό αίτημα για επίκληση του άρθρου 4 του ΝΑΤΟ μετά τον θάνατο δεκάδων Τούρκων στρατιωτικών στην Ιντλίμπ.

Κατά πληροφορίες, στις αιτιάσεις του Νίκου Δένδια ότι η Τουρκία πρέπει να ανακαλέσει την απόφασή της για τους παράνομους μετανάστες, ο Τσαβούσογλου έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι η Αγκυρα δεν μετακινεί οργανωμένα, ούτε τους παροτρύνει να φτάσουν στην Ελλάδα. «Απλα ειναι μεγάλο το μεταναστευτικό πρόβλημα και δεν μπορούμε να τους ελέγξουμε» επιχειρηματολόγησε κατά τις ίδιες πληροφορίες ο Τσαβούσογλου μιλώντας στον Δένδια.

Επιπρόσθετα, ο Ελληνας υπουργός αιτιολόγησε το βέτο στην επίκληση του άρθρου 4 του ΝΑΤΟ με βάση την άρνηση της Τουρκίας να δεχτεί τη συμπερίληψη στη δήλωση του ΝΑΤΟ των υποχρεώσεών της για το μεταναστευτικό όπως απορρέουν από τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας το 2016.

Για τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό ο κ. Δένδιας επικοινώνησε επίσης με τους ομολόγους του, της Αυστρίας κ. Τσαλενμπεργκ, Βουλγαρίας κ. Ζαχαρίεβα και των Σκοπίων κ. Ντιμιτρόφ.

Δηλώσεις για την κατάσταση στη Συρία και το μεταναστευτικό έκανε το πρωί του Σαββάτου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αναφορικά με την αλλαγή στάσης της Τουρκίας σχετικά με τη συμφωνία της με την ΕΕ για το μεταναστευτικό, ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μετακινηθεί στα σύνορά μας, χάρη στις αιματηρές επιθέσεις του καθεστώτος στη Συρία. Αυτή τη στιγμή, 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες βρίσκονται στα σύνορα. Εμείς δεν μπορούμε να σηκώσουμε άλλο ένα κύμα μετανάστευσης. Κάναμε ειδικές προσπάθειες για να τους κρατήσουμε μακριά από εκεί και ακόμα σχεδιάζουμε πράγματα. Υπάρχει μαζική συσσώρευση σε στρατόπεδα και θέλαμε να τους κρατήσουμε εκεί με την κατασκευή νέων καταφυγίων. Είπα στη Μέρκελ πως μας παρουσίασε σχέδια και μας είπε μεγάλα λόγια. Συμφωνήσαμε να μας υποστηρίξουν. Μας είπε πως θα μας ενίσχυε με 25 εκατομμύρια ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα πήγαιναν στο αρχηγείο του ΟΗΕ και από εκεί στον Ερυθρό Σταυρό. Τελικά, τα χρήματα αυτά δεν ήρθαν ποτέ σε εμάς. Τους είπα πως αν δεν θέλετε, σας δίνουμε εμείς 100 εκατομμύρια ευρώ και σας στέλνουμε τους πρόσφυγες. Μας είπατε πως ξοδεύετε 1 δισεκατομμύριο ευρώ για τους πρόσφυγες. Που είναι αυτά τα χρήματα; Μονάχα εμείς, φιλοξενούμε 3,7 εκατομμύρια Σύριους στα εδάφη μας».

Για το άνοιγμα των συνόρων: «Τι είπαμε μερικούς μήνες πριν; Αν το πράγμα συνεχιστεί έτσι, θα ανοίξουμε τα σύνορα. Αισθάνθηκαν άβολα. Δεν μας πίστεψαν. Τι κάναμε χθες; Ανοίξαμε τα σύνορα. Μέχρι σήμερα το πρωί, περίπου 18.000 άτομα κινήθηκαν για να περάσουν απέναντι και πιστεύω πως σήμερα ο αριθμός αυτός μπορεί να φτάσει στις 30.000. Δεν θα κλείσουμε τα σύνορα στο μέλλον». 

Για το θέμα της Συρίας, είπε: «Λυπούμαστε που υπάρχουν ακόμα κάποιοι, οι οποίοι δεν αναγνωρίζουν το νόημα του αγώνα που δίνουμε στη Συρία. Μας ρώτησαν τι κάνουμε εκεί. Δεν πήγαμε εκεί σαν καλεσμένοι του Άσαντ, αλλά μας προσκάλεσε ο συριακός λαός. Η Τουρκία δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για τα πετρέλαια στη Συρία. Αυτό που θέλουμε είναι να διασφαλίσουμε τα σύνορά μας, με τη δημιουργία ασφαλούς ζώνης».

Δειτε Επισης

Σοκ στη Θεσσαλονίκη-Συνελήφθη ιδιοκτήτης γυμναστηρίου για σεξουαλική παρενόχληση ανήλικης
Νέες ισορροπίες στο ΣΥΡΙΖΑ μετά την απόφαση για αποκλεισμό Κασσελάκη-«Ντροπή σας, το ξεφτιλίσατε»
Πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία στην Κ.Ε ΣΥΡΙΖΑ η πρόταση για τον αποκλεισμό Κασσελάκη
Ολόκληρο οπλοστάσιο εντπίστηκε σε σπίτι στο κέντρο της Αθήνας
Θρίλερ στη Θεσσαλονίκη-Ζευγάρι ηλικιωμένων εντοπίστηκε νεκρό στην οικία του
Συνεδριάζει η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-Αποκλεισμό Κασσελάκη θέλουν οι «87»
Ξυλοκόπησαν 10χρονη μέσα στο σχολείο στη Νίκαια
Τι έδειξαν οι κάμερες ασφαλείας για τις τελευταίες στιγμές του Τζορτζ Μπάλντοκ
Πέθανε η Αθηνά Μαρτίνου σε ηλικία 97 ετών-Η ισχυρή γυναίκα της ελληνικής ναυτιλίας
Ώρα μηδέν στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-Αποφασισμένοι οι 87 να θέσουν τον Κασσελάκη εκτός κούρσας