Η Μάν. Σίτυ προσανατολίζεται να ορίσει δικαστή της, τον Σοφοκλή Πιλάβιο στο CAS

Τα πράγματα αρχίζουν και δυσκολεύουν στην Μάντσεστερ Σίτυ μετά την απόφαση της UEFA να τιμωρήσει με αποκλεισμό 2 ετών από κάθε διοργάνωσή της, την Μάντσεστερ Σίτυ για παραποίηση των οικονομικών της αποτελεσμάτων από το 2012 έως το 2016. Μάλιστα τώρα η  αγγλική ομάδα που τα τελευταία χρόνια μονοπωλεί το ενδιαφέρον στην Πρέμιερ Λιγκ με τις συνεχείς επιτυχίες της και το ωραίο θέαμα που προσφέρει, προσανατολίζεται να προτείνει από την πλευρά της ως δικαστή στο CAS τον Σοφοκλή Πιλάβιο.

Πρώην πρόεδρο της Ελληνικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας σε μία απέλπιδα προσπάθεια να την βοηθήσει να βγει από το αδιέξοδο που έχει περιέλθει και το οποίο αν δεν αλλάξει κάτι θα την φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Θα είναι τόσο βαρύ το οικονομικό πλήγμα που θα δεχθεί, ώστε να αναγκασθεί να προχωρήσει σε πωλήσεις σημαντικών της ποδοσφαιριστών αλλά να μην ανανεώσει και υπάρχοντα συμβόλαια, ανάμεσά τους ενδεχομένως και του Πεπ Γκουαρντιόλα, όσο κι αν ο τελευταίος διαρρηγνύει τα ιμάτιά του ότι δεν πρόκειται να αφήσει στα «κρύα του λουτρού» την ομάδα του, έστω κι αν αυτή δεν εμφανισθεί σε ευρωπαική διοργάνωση.

Η ουσία είναι ότι το παιχνίδι έχει αρχίσει και χοντραίνει επικίνδυνα και τείνει να γίνει καθαρά πολιτικό!

Πρόσφατα ο  διευθύνων σύμβουλος της Σίτυ, Φεράν Σοριάνο μία αμφισβητούμενη φιγούρα ,σε δηλώσεις του  αναφέρθηκε ως επί το πλείστον στις προηγούμενες αυταρχικές δηλώσεις του , αλλά το περιεχόμενο ήταν διαφορετικό σε μια συγκεκριμένη περίπτωση.  Όπως αναμενόταν, αρνήθηκε ως απλώς αβάσιμο το συμπέρασμα ότι ο σύλλογός του παραβίασε σοβαρά τους κανόνες της οικονομικής αμεροληψίας, υπερτονίζοντας τις χορηγήσεις της  από το Αμπού Ντάμπι μεταξύ 2012 και 2016, για τις οποίες η αγγλική ομάδα τιμωρήθηκε με 2ετή  αποκλεισμό από κάθε Ευρωπαική διοργάνωση από την σαιζόν 2020 και μετά, ενώ της επεβλήθη και χρηματικό πρόστιμο 30 εκ.ευρώ. (οφείλει ήδη και άλλα 20 εκ. ευρώ). Εδώ ξαφνικά εμφανίσθηκαν ορισμένα λόγια από πλευράς ΟΥΕΦΑ, που φανερώνουν μία νέα διπλωματία και η οποία φαίνεται να έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την  συνεχή άγρια ​​προσέγγιση της Σίτυ  εναντίον της Ευρωπαικής Συνομοσπονδίας , κάτι που δείχνει πως τα πράγματα δεν είναι και τόσο άσχημα για την αγγλική ομάδα. Αφήνει δηλαδή ανοιχτό κάποιο έστω και μικρό παραθυράκι που μπορεί κάποια στιγμή να μεγαλώσει περισσότερο…

Κι εδώ υπεισέρχεται ο παράγων που αποτελεί μία  πολύ σημαντική λεπτομέρεια, όπου η Σίτυ  απευθύνεται στο διαιτητικό δικαστήριο για τον αθλητισμό (Cas) με στόχο να περισώσει ότι μπορεί. Ή ακόμη και να σώσει όλη την παρτίδα.  Για την προηγούμενη ρητορική των ανθρώπων της Μάντσεστερ Σίτυ που έβαλαν ευθέως  κατά της ΟΥΕΦΑ,  το εύρημα που δείχνει την ενοχή της αγγλικής ομάδας και τις κυρώσεις που ακολούθησαν  δεν επιτεύχθησαν στην πραγματικότητα από την ίδια την ΟΥΕΦΑ, , αλλά από τον φορέα ελέγχου του σωματείου (CFCB), ο οποίος διαχειρίζεται τη συμμόρφωση με το FFP (Δημοσιονομικό κανονισμό) .

Σύμφωνα με την πρακτική της χρηστής διακυβέρνησης για την ενθάρρυνση της ανεξάρτητης εφαρμογής των κανόνων, το CFCB (Ανεξάρτητο όργανο επιβολής κυρώσεων)  και τα μέλη του,  δεν έχουν καμία σχέση με κανένα άλλο ρόλο στην ΟΥΕΦΑ. Αν και εξ  ορισμού πρέπει να διοριστούν από την ίδια την Ανωτέρα Αρχή του Ευρωπαικού ποδοσφαίρου η οποία τους ενισχύει με ορισμένους υπαλλήλους της για την καλύτερη και πιο γρήγορη εξυπηρέτησή τους.  Η δομή ακολουθεί μοντέλα ευρωπαϊκής διακυβέρνησης, με δύο ξεχωριστά πάνελ για την εξέταση των περιπτώσεων.

Το ένα είναι ο  ελεγκτικός μηχανισμός  (IC) ο οποίος  εξετάζει τα οικονομικά στοιχεία των συλλόγων και εισηγείται  κατηγορίες εάν τις  κρίνει αναγκαίες . Αυτές οι κατηγορίες βαρύνουν το δικαστήριο (AC), το οποίο απαρτίζεται από ανώτερους ευρωπαίους δικηγόρους, το οποίο ενεργεί ως πρωτοβάθμιο δικαιοδοτικό όργανο. Ακούγοντας την υπόθεση της  IC και την  υπεράσπιση των νομικών της Μάντσεστερ Σίτυ, και μετά καταλήγει στην απόφαση. Το δικαίωμα προσφυγής στο CAS (Tριμελές Διαιτητικό Δικαστήριο)  είναι ενσωματωμένο, έτσι,  ώστε όλα τα μέλη του CFCB να γνωρίζουν ότι το έργο τους μπορεί τελικά να αναθεωρηθεί ανεξάρτητα και να δημοσιοποιηθεί παράλληλα . Αλλά σε αυτό το σημείο η ΟΥΕΦΑ,  η ίδια η οργάνωση, δηλαδή  με τον πρόεδρό της Αλεκσάντερ Τσεφερίν , υπερασπίζεται τις αποφάσεις του CFCB ( Διοικητικό Συμβούλιο του Δικαστικού Επιμελητηρίου του Δημοσιονομικού Ελέγχου)   στο CAS.

Η Μάντσεστερ Σίτυ αγνόησε αυτή τη διάκριση μεταξύ της ΟΥΕΦΑ  και της CFCB εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή τους, όταν η απόφαση του AC αναγγέλθηκε την περασμένη Παρασκευή. Η ιεραρχία του συλλόγου  καταδίκασε την ίδια την ΟΥΕΦΑ: η διαδικασία ήταν «λανθασμένη» και «ζημιογόνος», και ήταν όλα λάθη της ΟΥΕΦΑ.
 "Με απλά λόγια, πρόκειται για υπόθεση που ξεκίνησε η ΟΥΕΦΑ,  δίκασε η  Uefa και κρίνεται από την ΟΥΕΦΑ."Ετσι υποδέχθηκαν οι παράγοντες του αγγλικού συλλόγου την απόφαση της Ευρωπαικής Συνομοσπονδίας.

Ο Φεράν Σοριάνο τώρα,  αντέστρεψε αυτό στις παρατηρήσεις του πέντε ημέρες αργότερα, επισημαίνοντας αισθητά τη διαφορά, λέγοντας ότι το CFCB "δεν είναι ΟΥΕΦΑ". Τώρα κατηγορούσε την  "Ανεξάρτητη ομάδα του  Financial Fair Play" - παρόλο που αναφέρθηκε μόνο στο IC (ερευνητική ομάδα), όχι στην AC (εισηγητική ομάδα)  - υποστηρίζοντας ότι ήταν "λιγότερο για τη δικαιοσύνη και περισσότερο για την πολιτική".
Για την ίδια την ΟΥΕΦΑ, υπήρξε απροσδόκητος έπαινος. "Η εμπειρία με αυτό το FFP IC ήταν αρνητική για εμάς, κάτι περισσότερο από αυτό που θα φανταστώ", είπε. "Αλλά αυτό δεν είναι ΟΥΕΦΑ.

"Δεν μιλάμε για όλη την UΟΥΕΦΑ, η οποία είναι μια ένωση ομοσπονδιών.  Γνωρίζω προσωπικά πολλούς ανθρώπους που εργάζονται στην ΟΥΕΦΑ. Πολύ  σκληροί προς όφελος της ΟΥΕΦΑ, αλλά και προς όφελος των συλλόγων της,  όπως και της δικής μας, αλλά και προς όφελος του ποδοσφαίρου. Αν η αρνητική εμπειρία που είχαμε και ο τρόπος που η διαδικασία αυτή ήταν αρνητική, είναι αρνητική και για αυτούς. Η ΟΥΕΦΑ είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή την αίθουσα που υπάρχει το FFP "επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Σοριάνο.

Σύμφωνα με ειδικούς αναλυτές πρόκειται  για μια σημαντική μεταστροφή, από την παραδοχή ότι η ΟΥΕΦΑ, ήταν ένας «προκατειλημμένος Εισαγγελέας», δικαστής και κριτική επιτροπή, κατηγορώντας το τμήμα FFP και επισημαίνοντας τους πολλούς καλούς ανθρώπους που ξέρει στην ΟΥΕΦΑ - κάτι που βέβαια δίδει τη μακρά συμμετοχή του στην Μάντσεστερ Σίτυ , αλλά και στο παρελθόν του στην Μπαρσελόνα. ‘Αλλωστε αυτός ήταν ο βασικός άνθρωπος που μπόρεσε και έπεισε τον Γκουαρντιόλα να αναλάβει τις τύχες του αγγλικού συλλόγου και μάλιστα φέρεται να έχει πλησιάσει πριν 2 χρόνια και τον Λιονέλ Μέσι με σκοπό να αφήσει τους «μπλαουγκράνα»και να συνεχίσει την σταδιοδρομία τους στους «πολίτες».

Η πραγματικότητα είναι ότι η διαδικασία, όπως συμβαίνει στην έκκληση προς το CAS, έχει γίνει πολιτική για πρώτη φορά. Ο Τσεφερίν  και οι υπάλληλοί του είναι υπεύθυνοι για την υπόθεση. Όταν η IC (ερευνητική ομάδα)  αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις στην Μάντσεστερ Σίτυ,  στο πλαίσιο του συστήματος CFCB, η AC (εισηγητική ομάδα)  δεν μπορούσε να προβεί σε διευθέτηση του σοβαρότατου θέματος. Έπρεπε να ακούσει τις κατηγορίες και να αποφασίσει εάν αποδείχθησαν . Τα μέλη της  AC (Εισηγητική ομάδα)  που έβρισκαν την Αγγλική ομάδα  ως ένοχη για "σοβαρές παραβιάσεις" και επέβαλαν την αυστηρή τιμωρία , αν μη τι άλλο είναι πολύ έμπειροι,  ευρωπαίοι δικηγόροι με παρόμοια εμπειρία  με όποιον αναλάβει να  καθίσει απέναντι στην ΟΥΕΦΑ,  στο CAS.

Η επιτροπή CFCB (Διοικητικό συμβούλιο του Δικαστικού Επιμελητηρίου του Δημοσιονομικού Ελέγχου) περιλαμβάνει: Τον  επικεφαλής δικηγόρο του Λονδίνου, Τσάρλς Φλίντ,  ένα QC για 25 χρόνια. Τον Κρίστιαν Τίμερμανς,  πρώην αναπληρωτή γενικό διευθυντή της νομικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και μετέπειτα  για 10 χρόνια δικαστή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ενώ πρόεδρος της επιτροπής είναι ο Πορτογάλος, πρώην Γενικός Εισαγγελέας, Ζοσέ Ναρσίκο ντα Κούνια Ροντρίγκες .

Η αγγλική ομάδα  δεν κατέστησε σαφές σε ποια βάση ισχυρίζεται ότι αυτά τα διακεκριμένα νομικά στοιχεία προδικάζουν την υπόθεση για λόγους «πολιτικής» και όχι πραγματικής εξέτασης των αποδεικτικών στοιχείων.

Η επιλογή των λέξεων του Σοριάνο  ήταν ενδιαφέρουσα όταν έθεσε την αθωότητα της Μάντσεστερ Σίτυ.  Σε απάντηση στην ερώτηση του δικαστή , είπε: "Ο ιδιοκτήτης (Σείχης Μανσούρ του Αμπού Ντάμπι )  δεν έχει βάλει καθόλου χρήματα σε αυτό το σύλλογο που δεν έχουν δηλωθεί με τον σωστό τρόπο ".

Τώρα τον λόγο έχει η ΟΥΕΦΑ η οποία μπορεί να επιβάλει μία τόσο μεγάλη ποινή (έως τώρα εκείνη που έχει μείνει εκτός ήταν η Ιταλική Μίλαν πριν μερικά χρόνια λόγω υπερβολικών δαπανών που δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει) ή να επιδιώξει ελαφρύτερη τιμωρία…

Οι προσεχείς μήνες θα είναι ιδιαίτερα θερμοί και θα ανεβάσουν το θερμόμετρο. Θα δούμε πόσο ισχυρή θέληση διαθέτει και έχει η ΟΥΕΦΑ, και πόσο διπλωματικά ή όχι θα δει το επίμαχο θέμα, που σίγουρα μόνο εύκολο δεν είναι…
 

Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo
 

Δειτε Επισης

Πώς τοποθετείται η Εισαγγελία μετά την αποτυχία της στην υπόθεση πολιτογραφήσεων και στα πυρά περί προκατασκευασμένης μαρτυρίας
Γράφει ιστορία η Ταϊλάνδη-Αναγνώρισε το γάμο ομόφυλων ζευγαριών με πλήρη δικαιώματα
Αγωγή στο LinkedIn για τη χρήση προσωπικών δεδομένων στην εκπαίδευση της ΑΙ
Σοκ στη Γλυφάδα με απόπειρα αρπαγής ανηλίκου-Πώς επιχείρησε να παρασύρει το παιδί
«Heil Tesla»: Η δράση ακτιβιστών για τον ναζιστικό χαιρετισμό του Έλον Μασκ
Ξεκίνησαν οι συλλήψεις μεταναστών στις ΗΠΑ-Μέλος συμμορίας φώναζε στις κάμερες «γ... τον Τραμπ»
Χειροπέδες σε 14χρονο-Σχεδίαζε επίθεση σε τζαμί των Βρυξελλών
Ισόβια στον 18χρονο που σκότωσε τρία κοριτσάκια - «Η πιο συγκλονιστική υπόθεση»
Ο Τραμπ απένειμε χάρη σε δύο αστυνομικούς που καταδικάστηκαν για το θάνατο Αφροαμερικάνου
Μπήκε σε εστιατόριο στη Λήδρας και έκλεψε tablet-Συνελήφθη 30χρονος