Κυπριακό, ενέργεια και διμερή συνεργασία συζήτησε ο Νίκος Αναστασιάδης με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας

Τις εξαίρετες σχέσεις σε όλους τους τομείς διμερούς συνεργασίας ανάμεσα σε Κύπρο και  Βουλγαρία εξήραν σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεβ, σημειώνοντας τις προοπτικές για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών αυτών σχέσεων στους τομείς της Οικονομίας και της Ενέργειας.
 
Σε συνάντηση που είχαν σήμερα, στο Προεδρικό Γραφείο, στη Σόφια, όπου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο Πρόεδρος Ράντεβ είπε, μεταξύ άλλων, μιλώντας μέσω διερμηνέα, ότι ανάμεσα στις δύο χώρες υπάρχει εντατικός διάλογος για την περαιτέρω προώθηση των σχέσεων των δύο χωρών σε όλους τους τομείς, όπως στην οικονομία, στο εμπόριο, στην ενέργεια, ενώ σημείωσε τις ήδη εξαίρετες σχέσεις στους τομείς του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, του τουρισμού και των επαφών ανάμεσα στους δύο λαούς.
 
Όπως είπε, μετά την τουρκική εισβολή το ΄74, χιλιάδες Κύπριοι μετέβησαν στη Βουλγαρία, ενώ τόνισε ότι στη χώρα του φοίτησαν σε Πανεπιστήμια χιλιάδες Κύπριοι.
 
Ευχαρίστησε παράλληλα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας ώστε να υπάρξει πλήρης κοινωνική ενσωμάτωση της βουλγαρικής κοινότητας στην Κύπρο που αριθμεί 65 χιλιάδες άτομα.
 
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Ράντεβ επανέλαβε τη σταθερή θέση αρχών της χώρας του.
 
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μεταξύ άλλων, ενημέρωσε τον Πρόεδρο Ράντεβ για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την παρούσα κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ με τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας, ενώ παράλληλα εξέφρασε ευγνώμονες ευχαριστίες για τη στάση της Βουλγαρίας στο Κυπριακό, αλλά και τη συμβολή της στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
 
Σε δηλώσεις τους μετά τις διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, ο Πρόεδρος Ράντεβ είπε, μεταξύ άλλων, μιλώντας μέσω διερμηνέα, ότι Κύπρος και Βουλγαρία απολαμβάνουν στενές σχέσεις στους τομείς των επενδύσεων, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, του τουρισμού, προσθέτοντας ότι «φιλοδοξούμε να αναπτύξουμε και να αξιοποιήσουμε τη δυναμική που υπάρχει για τους τομείς του τουρισμού, των επενδύσεων» και άλλους.
 
Επεσήμανε ότι η χώρα του επιθυμεί τη συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας, προσθέτοντας ότι η Βουλγαρία αποτελεί τη φυσική συνέχεια της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ, και υπογράμμισε τον διάλογο που υπάρχει ανάμεσα σε Κύπρο και Βουλγαρία για τους σκοπούς μιας ενεργειακής συνεργασίας.
 
Τέλος, ο Πρόεδρος Ράντεβ υπογράμμισε τις στενές σχέσεις των δύο χωρών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σημειώνοντας τις κοινές θέσεις που μοιράζονται Κύπρος και Βουλγαρία σε πολλά θέματα, όπως το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και την κοινή αγροτική πολιτική.
 
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στις δηλώσεις του στα ΜΜΕ είπε, μεταξύ άλλων, ότι η επίσκεψη του αποτελεί απόδειξη για περαιτέρω ενδυνάμωση των διαχρονικά στενών διμερών σχέσεων.
 
Πρόσθεσε ότι το επιχειρηματικό φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί αύριο μεταξύ των επιχειρηματιών των δύο χωρών θα προσδώσει μια σημαντική διάσταση και θα ενισχύσει τις οικονομικές σχέσεις ως ένα σημαντικό πυλώνα της διμερούς συνεργασίας.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις διαχρονικές σχέσεις των δύο χωρών, σημειώνοντας ότι η Βουλγαρία ήταν από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν την Κυπριακή Δημοκρατία το 1960 και είχε ανοίξει Πρεσβεία, σημειώνοντας τη φωτογραφική έκθεση που θα γίνει αύριο στη Σόφια για τις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και τις εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν στην Κύπρο από τους χιλιάδες Κύπριους που σπούδασαν στη Βουλγαρία και τις χιλιάδες Βούλγαρους που διαμένουν στην Κύπρο.
 
Πρόσθεσε ότι «κατά τις δημιουργικές μας διαβουλεύσεις επαναβεβαιώσαμε την κοινή δέσμευση για την περαιτέρω ενίσχυση και επέκταση της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει σε διμερές και πολυμερές επίπεδο.
 
Πιο συγκεκριμένα και όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις, προβήκαμε σε ενδελεχή ανασκόπηση του φάσματος της συνεργασίας μας, το οποίο διέπεται από ένα ισχυρό θεσμικό πλαίσιο διμερών Συμφωνιών οι οποίες υπερβαίνουν τις τριάντα,  ανταλλάσσοντας απόψεις όχι μόνο για εμβάθυνση της σε υφιστάμενους τομείς συνεργασίας αλλά και διεύρυνσης της σε νέους, όπως η ενέργεια, η ναυτιλία και η έρευνα και καινοτομία.
 
Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση συζητήσαμε για καίρια ζητήματα που μας απασχολούν από κοινού, όπως το μεταναστευτικό και ο προϋπολογισμός της Ένωσης, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 
 
Για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο είναι κοινή η θέση μας πως θα πρέπει να δοθεί έμφαση και να συνεχίσει η πολιτική που μέχρι σήμερα επιδιώκαμε όσον αφορά την κοινωνική συνοχή, την κοινή αγροτική πολιτική, το μεταναστευτικό και σωρεία άλλων θεμάτων που είναι προβλήματα που απασχολούν την πλειοψηφία των κρατών μελών και ειδικότερα τις χώρες μας.
 
Κοινή είναι η θέση πως για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών είναι η οικονομική ενίσχυση και η αλληλεγγύη».
 
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος είπε ότι «ενημέρωσα για την παρούσα κατάσταση πραγμάτων, για τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, τόσο στη θάλασσα όσο και στη ξηρά, είτε αυτές αφορούν παράλληλες γεωτρητικές δραστηριότητες είτε αφορούν προθέσεις προκειμένου να υπάρξει μια εκμετάλλευση μιας πόλης που διέπεται από ένα ειδικό καθεστώς και που υπάρχουν συγκεκριμένα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και των ΗΕ, την πόλη της Αμμοχώστου.
 
Έχω επαναλάβει την αποφασιστικότητα και την πολιτική βούληση να συμμετέχω σε ένα νέο κύκλο διαπραγματεύσεων προκειμένου να πετύχουμε μια λύση που να διασφαλίζει όλο τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, μια λύση σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο, με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, που θα διασφαλίζει την ειρηνική συνύπαρξη, την ειρηνική συνδημιουργία, που θα επιφέρει ειρήνη στην περιοχή και θα δημιουργήσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε η Κύπρος να είναι ένα πλήρως ανεξάρτητο, κυρίαρχο κράτος, μακρά από εγγυήσεις, παρουσία οποιουδήποτε στρατού και ιδιαίτερα ξένης εξάρτησης.
  
Θα ήθελα για ακόμη μια φορά να σας ευχαριστήσω για τη θερμή και εγκάρδια φιλοξενία που παρείχατε σε εμένα, στη σύζυγο μου και στην Κυπριακή αντιπροσωπεία και να σας διαβεβαιώσω ότι προσβλέπω στην περαιτέρω ενίσχυση της μεταξύ μας συνεργασίας και των στενών δεσμών των δύο χωρών, επ’ ωφελείας των φίλων λαών μας. 
 
Θα ήθελα για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Ράντεβ για την εκφρασθείσα αλληλεγγύη και συμπαράσταση προς την Κυπριακή Δημοκρατία τόσο σε διμερές όσο και πολυμερές επίπεδο, ιδιαίτερα εντός της ΕΕ έναντι των προκλήσεων που δέχεται η Κυπριακή Δημοκρατία».
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρόσθεσε ότι συζήτησαν επίσης περιφερειακά θέματα, όπως τα Δυτικά Βαλκάνια, και «τις τελευταίες ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, και ιδιαίτερα τα όσα συμβαίνουν στη Συρία, στη Λιβύη, και διαπιστώσαμε ότι επιβάλλεται να επικρατήσουν αποτρεπτικές συνθήκες μιας νέας κρίσης που θα έχει ως αποτέλεσμα νέες μεταναστευτικές ροές, νέες απειλές για τη συνοχή ακόμα και της ίδιας της ΕΕ».
 
Είπε ακόμη ότι συζητήθηκαν θέματα που άπτονται των τριμερών μηχανισμών που έχει αναπτύξει η Κυπριακή Δημοκρατία, σημειώνοντας ότι δημιουργούν συνθήκες για να επικρατήσει συνεργασία και ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο.
 
«Εχω διαβεβαιώσει τον Πρόεδρο Ράντεβ ότι δεν είναι στόχος αυτών των τριμερών συνεργασιών ο αποκλεισμός της οποιασδήποτε χώρας. Αντίθετα, όσοι σέβονται το διεθνές δίκαιο, την ανεξαρτησία και την κυριαρχία των κρατών, έχουν θέση σε αυτές τις συνεργασίες και συνεπώς καμιά χώρα δεν αποκλείεται», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
 
Επεσήμανε ακόμα ότι μέσα από διάλογο θα εξεταστεί η παρουσία και της Βουλγαρίας στις μελλοντικές τριμερείς συναντήσεις.
 
Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι με την επίσκεψη του θα δημιουργηθούν ακόμα πιο ισχυροί δεσμοί και προϋποθέσεις για περαιτέρω στενή συνεργασία προς όφελος των δύο χωρών και λαών.
 

Δειτε Επισης

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανάδειξης της νέας «προεδρίας» της «βουλής»
Ενοχλημένη η Κυβέρνηση από τις δηλώσεις Σαμαρά-«Δεν ήταν χαριεντίσματα, ήταν συζήτηση»
Το Ανώτατο Συνταγματικό έκρινε πως ορθά το Υπουργικό αποστέρησε ιδιότητα πολίτη ΚΔ
Παραιτήθηκε ο Όζτουρκλερ από «προεδρία της βουλής» στα κατεχόμενα
Ουκρανία και αμυντική ετοιμότητα ΕΕ σε συνάντηση των Υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες
Οι πολιτικές Κυβέρνησης για μεταναστευτικό με θετικό πρόσημο και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολίτων
Μαρίνος Σιζόπουλος: Η σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης να τεθεί ως διαδικασία επίλυσης
Κηδεύτηκε 109 χρόνια μετά τη γέννησή του ο ήρωας Σπύρος Χατζηγίαννης-«Δεν φοβήθηκε, δε λύγισε»
Ν. Χριστοδουλίδης: H Κύπρος έπαψε να είναι ελκυστικός προορισμός και τα κέντρα φιλοξενίας αδειάζουν
Ξεκάθαρο μήνυμα ΠτΔ προς την Τουρκία-«Οι πραγματικότητες στο νησί είναι ότι έχουμε μια παράνομη εισβολή»