Ο Χάρης Γεωργιάδης στον REPORTER: Δεν τίθεται ζήτημα να είμαι υποψήφιος Πρόεδρος
07:05 - 23 Φεβρουαρίου 2020
«Θα ήταν μια πολύ ελκυστική επιλογή για μένα, μετά από μια μακρά θητεία στο Υπουργείο Οικονομικών, να αποσυρθώ από την πολιτική και να αναζητήσω ελκυστικές ευκαιρίες στον ιδιωτικό τομέα», δηλώνει στον REPORTER ο τέως Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος εξηγεί γιατί, τελικά, επέλεξε να επιστρέψει στην πολιτική.
Ο ίδιος, ωστόσο, μετρά προσεκτικά τα όρια των πολιτικών του φιλοδοξιών, υπογραμμίζοντας ότι στην πολιτική είναι αναγκαίο να υπάρχει επίγνωση της πραγματικότητας, των δυνατοτήτων και των συλλογικών προτεραιοτήτων, ερωτηθείς κατά πόσον προτίθεται να διεκδικήσει την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Μιλώντας, πλέον, ως Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, ο κ. Γεωργιάδης ξεδιπλώνει το δικό του όραμα για την παράταξή του και αναλύει την ιδεολογικοπολιτική άσκηση που επίκειται, καθώς και το ειδικό βάρος που δίνει στην στελεχιακή ανανέωση.
Σε ό,τι αφορά στα ζητήματα της επικαιρότητας, καλεί την αντιπολίτευση να αναλάβει την συνιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων, ενώ καταθέτει τις δικές του εκτιμήσεις για το Κυπριακό και την εξυγίανση του κυπριακού ποδοσφαίρου.
Όλο το φάσμα της πολιτικής πρότασης
Ο ΔΗΣΥ, παράλληλα με την Κυβέρνηση, πέρασε τους τελευταίους μήνες μία διαδικασία ανανέωσης. Πιστεύετε ότι το ζητούμενο έχει επιτευχθεί;
Η μερική ανανέωση στην ηγετική ομάδα του κόμματος δεν ήταν η κατάληξη μιας προσπάθειας, ήταν η αφετηρία, θα έλεγα, μίας προσπάθειας, που αποσκοπεί στη διατήρηση του Δημοκρατικού Συναγερμού σε μία θέση αξιοπιστίας και επιρροής στο κυπριακό πολιτικό σύστημα. Παρά τις όποιες αδυναμίες, παρά τα όποια λάθη, θεωρώ ότι ο ΔΗΣΥ απέδειξε τα τελευταία χρόνια ότι ήταν η πολιτική δύναμη, που είχε και τη διάθεση και την τόλμη να βάζει πλάτες, να στηρίζει δύσκολες αλλά αναγκαίες αποφάσεις, να προωθεί όλες, ουσιαστικά, τις μεταρρυθμίσεις που ο τόπος μας χρειάζεται. Η παράταξη που μένει –και πρέπει, το υπογραμμίζω, να μένει- μακριά από τα άκρα, η παράταξη της σύνεσης. Έτσι πρέπει να παραμείνει ο ΔΗΣΥ και για να παραμείνει έτσι χρειάζεται ανανέωση της προσπάθειας εκ μέρους όλων μας. Θεωρώ ότι αυτή η ανανεωμένη προσπάθεια θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Ο Αβέρωφ Νεοφύτου εξήγγειλε την πραγματοποίηση ιδεολογικοπολιτικού συνεδρίου, κάποια στιγμή το Φθινόπωρο. Σε ποιους άξονες θα κινηθεί;
Σε όλο το φάσμα της πολιτικής πρότασης που πρέπει ένα μεγάλο και σύγχρονο κόμμα, ανά πάσα στιγμή να διαθέτει. Ο ΔΗΣΥ μετρά σημαντικές επιτυχίες. Και η διακυβέρνηση του Προέδρου Αναστασιάδη το ίδιο. Δεν μπορούμε, όμως, να περιορίζουμε το πολιτικό μας αφήγημα στις επιτυχίες του παρελθόντος. Πρέπει να κοιτάζουμε μπροστά, πρέπει συνεχώς να ανανεώνουμε όχι μόνο τις δομές αλλά και την πολιτική μας πρόταση. Δεν τίθεται ζήτημα, βεβαίως, εγκατάλειψης των βασικών αρχών, πάνω στις οποίες ο ΔΗΣΥ από ιδρύσεως του κινείτο. Αλλά τίθεται ζήτημα προσαρμογής τους στα δεδομένα της εποχής μας.
Άρα πρόκειται για μία άσκηση επικαιροποίησης των αρχών στη βάση των σύγχρονων δεδομένων;
Ακριβώς. Δεδομένα τα οποία δεν περιορίζονται στα στενά τοπικά ή εθνικά μας όρια. Ζούμε σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον. Υπάρχουν προκλήσεις κοινές. Ο ΔΗΣΥ, ως δραστήριο μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, πρέπει συνεχώς να συμβαδίζει με τις τάσεις, τις ανάγκες, με τα δεδομένα της εποχής.
Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο μέσα από αυτή τη ζύμωση να αναδειχθούν βαθιές διαφωνίες, που θα βάλουν την παράταξη σε κύκλο εσωστρέφειας;
Όσοι έζησαν τον ΔΗΣΥ, ακόμη και οι παλαιότεροι, θα θυμούνται ότι πέρασε και η δική μας παράταξη περιόδους εσωστρέφειας, περιόδους εντάσεων. Η περίοδος που διανύουμε έχει ίσως τις πιο λίγες εντάσεις, χωρίς καμία ένδειξη εσωστρέφειας, και με κανένα τρόπο δεν θα μπορούσα να διανοηθώ πως ένα πολιτικό, ιδεολογικό συνέδριο, μία ευκαιρία για γόνιμο διάλογο, θα μπορούσε να οδηγήσει την παράταξή μας σε ένα κύκλο εσωστρέφειας. Καλωσορίζουμε τον πολιτικό διάλογο, καλωσορίζουμε και την έκφραση διαφορετικών απόψεων. Δεν πιστεύουμε στην μονολιθικότητα και στον δογματισμό. Είναι μέσα από την ελεύθερη έκφραση, τον γόνιμο πολιτικό διάλογο, ακόμη και τη συζήτηση διαφορετικών προσεγγίσεων που θα καταφέρουμε να καταλήξουμε και να προσδιορίσουμε την πορεία μας για το αύριο.
Ως Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος, πλέον, ποια θεωρείτε ότι είναι τα μεγάλα στοιχήματα του ΔΗΣΥ για τα επόμενα χρόνια;
Θα ήθελα πολύ να καταφέρναμε να κινητοποιήσουμε, να ενεργοποιήσουμε νέους ανθρώπους, νέα στελέχη, για όλα όσα απασχολούν μια πολιτική παράταξη, για όλα όσα συζητήσαμε προ ολίγου, όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό είτε των δομών είτε των πολιτικών είτε του ιδεολογικού μας στίγματος. Απαιτούνται άνθρωποι που να έχουν τις γνώσεις, τα εφόδια, τις εμπειρίες αλλά και τη διάθεση να έχουν την εμπλοκή στα κοινά, μέσω του ΔΗΣΥ. Αν με ρωτάτε ποια θα ήταν για μένα η κορυφαία προτεραιότητα, θα ήταν και μία στελεχιακή ανανέωση του ΔΗΣΥ. Θέλουμε νέους ανθρώπους, νέους επιστήμονες, νέους επαγγελματίες, παράλληλα με την ενασχόλησή τους την επαγγελματική, παράλληλα με τις υποχρεώσεις τους, οικογενειακές και άλλες, να έρθουν πιο κοντά στον ΔΗΣΥ, ο οποίος έχει να δώσει και ρόλο και ευκαιρίες σε αυτούς τους ανθρώπους.
Θα πρέπει, βέβαια, για να το πετύχετε αυτό, να κερδίσετε την αυξανόμενη απαξίωση έναντι του πολιτικού συστήματος που βλέπουμε μέσα στη νεολαία.
Μα γι’ αυτό ακριβώς θεωρώ πως πρέπει συνεχώς να υπάρχει μια συνεχής, το υπογραμμίζω, στελεχιακή ανανέωση. Σε διαφορετική περίπτωση, το κάθε κόμμα δεν ανανεώνεται στελεχιακά, θα αντιμετωπίσει την φθορά και την περιθωριοποίηση.
Επίγνωση πραγματικοτήτων
Σε προσωπικό επίπεδο, τι σηματοδοτεί η επιστροφή σας στην Πινδάρου;
Θα ήταν μια πολύ ελκυστική επιλογή για μένα, μετά από μια μακρά θητεία στο Υπουργείο Οικονομικών, να αποσυρθώ από την πολιτική και να αναζητήσω ελκυστικές ευκαιρίες στον ιδιωτικό τομέα. Πιστεύω, όμως, πως πρέπει να υπάρχει αξιόπιστη εκπροσώπηση, πρέπει να δίνουμε φωνή σε μία σημαντική μερίδα της κοινωνίας μας, στις πιο παραγωγικές ομάδες, τους επαγγελματίες, τους επιχειρηματίες, τους νέους επιστήμονες, τους νοικοκυραίους, οι οποίοι θεωρώ ότι επιζητούν την εκπροσώπησή τους στην πολιτική σκηνή. Ως συνέχεια της παρουσίας μου στο Υπουργείο Οικονομικών, θεωρώ πως πρέπει, μέσω του ΔΗΣΥ, να συνεχίσω αυτή την προσπάθεια, εκπροσωπώντας αυτόν ακριβώς τον κόσμο.
Έχετε ήδη δηλώσει πως θέλετε να επιστρέψετε στη Βουλή. Πέραν τούτου, σε επίπεδο φιλοδοξιών, θα σας ενδιέφερε η προεδρία του κόμματος στο μέλλον;
Έλεγα προηγουμένως πως δεν υπάρχουν αυτή την περίοδο φαινόμενα εσωστρέφειας. Θα ήταν ανεύθυνο, μέσω εκδήλωσης πρόωρων, άτοπων φιλοδοξιών, να διαταράσσαμε αυτό το κλίμα, κάτι που θα υπονόμευε κάθε καλή προσπάθεια για ανανέωση και ενδυνάμωση του ΔΗΣΥ. Δεν τίθεται κανένα τέτοιο ζήτημα. Καμία προσωπική φιλοδοξία δεν πρέπει να μπαίνει μπροστά από την ανάγκη να παραμείνει ο ΔΗΣΥ μια ισχυρή και αξιόπιστη πολιτική παράταξη και εκεί είναι που πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας, με αμέσως επόμενο ορόσημο τις βουλευτικές εκλογές.
Το όνομά σας, βέβαια, «παίζει» στα πηγαδάκια και για τις προεδρικές εκλογές. Θα σας δούμε το 2023 στο ψηφοδέλτιο;
Αν εξαιρέσουμε μία λανθασμένη αναφορά σε πρόσφατη μου συνέντευξη, θεωρώ ότι και αυτό το ζήτημα το έχω κατ’ επανάληψη απαντήσει. Δεν θα πω πως «όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια». Ο κάθε άνθρωπος που μπαίνει σε ένα χώρο θα είχε επιθυμίες να φτάσει όσο πιο ψηλά. Αλλά στην πολιτική εξίσου αναγκαίο είναι να υπάρχει επίγνωση της πραγματικότητας, επίγνωση των δυνατοτήτων. Όταν η φιλοδοξία υπερβαίνει την επίγνωση των δυνατοτήτων, τις πραγματικότητες αλλά και τις συλλογικές ανάγκες και προτεραιότητες, τότε κάποιος οδηγείται σε λανθασμένη πορεία, την οποία προσωπικά προσπαθώ να αποφύγω, γι’ αυτό και ευθέως δηλώνω πως δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.
Θα κληθούμε να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις
Ενώ το Κυπριακό βρίσκεται σε στασιμότητα, οι τουρκικές παραβιάσεις συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Πώς εκτιμάτε ότι μπορούμε να βγούμε από το τέλμα, δεδομένου ότι δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στον διάλογο υπό απειλή, όπως πολλές φορές ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει πει;
Θα ήθελα να υπογραμμίσω τον ρόλο αλλά και τον προσανατολισμό της σημερινής Τουρκίας. Δεν θεωρώ πως μπορεί να υπάρξει επίλυση του Κυπριακού με την Τουρκία που συνεχώς απομακρύνεται από τη Δύση, από την Ευρώπη, διολισθαίνει σε άλλα μονοπάτια και λειτουργεί με έναν τρόπο αναθεωρητικό, όπως αυτό επιβεβαιώνεται με κάθε ευκαιρία. Ούτε και ωφελεί να αναλωνόμαστε μεταξύ μας και να αλληλοεπιρρίπτουμε ευθύνες, παραγνωρίζοντας αυτόν τον καθοριστικό παράγοντα, της σημερινής Τουρκίας, υπό το καθεστώς Ερντογάν.
Μάλλον δεν θα χρησιμοποιούσα την αναφορά στασιμότητα. Τα δεδομένα μεταβάλλονται με τρόπο που θα δημιουργεί συνεχώς πιέσεις και δυσκολίες για τον Ελληνισμό, για την Ελλάδα και για την Κύπρο, και αυτές οι δυσκολίες δεν νομίζω να μας επιτρέψουν να συντηρήσουμε τη ψευδαίσθηση της ακινησίας. Αυτό που λέω είναι ότι, αργά ή γρήγορα, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με σοβαρά διλήμματα και θα κληθούμε να λάβουμε πολύ δύσκολες πολιτικές αποφάσεις.
Συνιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων
Είναι ξεκάθαρο ότι η Κυβέρνηση ρίχνει πολύ βάρος στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων αυτό το διάστημα. Δεδομένου του κλίματος έντονης αντιπαράθεσης που υπάρχει, είστε αισιόδοξος ότι θα καταφέρουν να περάσουν και στην μορφή που επιθυμεί η Κυβέρνηση;
Είναι σεβαστές οι διαφορετικές προσεγγίσεις με την αντιπολίτευση. Νομίζω, όμως, ότι αυτές τις διαφωνίες θα πρέπει να τις διαχειριζόμαστε υπεύθυνα για το καλό του τόπου μας. Μια μεταρρύθμιση στον τομέα της δικαιοσύνης και των δικαστηρίων ή στην τοπική αυτοδιοίκηση ή στη δημόσια υπηρεσία ή σε σχέση με την απλοποίηση των διαδικασιών μέσω του επενδυτικού νόμου ή μέσω της ενίσχυσης των εργαλείων για την πάταξη της φοροδιαφυγής, δεν είναι ζητήματα που έχουν κομματικό στίγμα. Πρόκειται για κινήσεις και αλλαγές που ο τόπος μας έχει ανάγκη.
Έχουμε καθυστερήσει, αν με ρωτάτε, να προωθήσουμε τέτοιες αλλαγές. Και ακριβώς, μετά την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, με τη χώρα να μας στέκεται σήμερα στα πόδια της, εδώ είναι που πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειες. Θα μπορούσα να απευθύνω ένα κάλεσμα στα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης να αναλάβουν τη συνιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων και, με αυτόν τον τρόπο, να επωφεληθούν από τη δεδομένη, στη δική μου αντίληψη, επιδοκιμασία και επιβράβευση που οι πολίτες θα επιφυλάξουν προς όσους τολμήσουν και στηρίξουν τις θετικές αλλαγές που χρειαζόμαστε.
Ήσασταν στο Υπουργείο Οικονομικών σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης Αναστασιάδη και πρωταγωνιστής στη διαχείριση της κρίσης. Τώρα που αυτό το κεφάλαιο έκλεισε για εσάς, υπάρχει κάποια πράξη που μετανιώσατε ή κάτι που θέλατε πολύ να κάνετε και δεν προλάβατε;
Μετανιώνω που δεν μας δόθηκε η ευκαιρία να αναλάβουμε την ευθύνη της διακυβέρνησης ένα-δύο χρόνια νωρίτερα, για να προλάβουμε την δραματική κορύφωση της κρίσης, η οποία έφερε δυσβάστακτο κόστος σε μία σημαντική μερίδα των συμπολιτών μας, κυρίως μέσω του κουρέματος καταθέσεων αλλά και μέσω της βαθύτατης ύφεσης, στην οποία είχε οδηγηθεί η κυπριακή οικονομία. Αν ξεκινούσαμε την προσπάθεια λίγο νωρίτερα, θα αποφεύγαμε τα χειρότερα, κι αυτό είναι κάτι το οποίο με λυπεί.
Οικονομικός έλεγχος στο ποδόσφαιρο
Η κατάσταση στο κυπριακό ποδόσφαιρο φαίνεται να βρίσκεται εκτός ελέγχου. Τι μπορεί να γίνει ρεαλιστικά για να υπάρξει ένας ουσιαστικός έλεγχος;
Συγκαταλέγομαι σε εκείνη την μερίδα των πολιτών που, ασχέτως επιτυχιών ή αποτυχιών στο αγωνιστικό κομμάτι, πραγματικά νοιώθει απογοήτευση –για να μην χρησιμοποιήσω πιο έντονη λέξη- από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα πράγματα στο ποδόσφαιρο. Προφανώς πρέπει να αλλάξουν πράγματα. Προφανώς πρέπει να λειτουργήσει ο κόσμος του ποδοσφαίρου με πολύ μεγαλύτερη διαφάνεια και αξιοπιστία. Έχουν κατατεθεί διάφορες καλές, θα έλεγα, προτάσεις. Θα τόνιζα, από τη δική μου πλευρά, την ανάγκη αξιόπιστου και συστηματικού οικονομικού ελέγχου. Σε σχέση με την οικονομική διαχείριση των σωματείων, των ποδοσφαιρικών εταιρειών, των ομοσπονδιών αλλά και όλων όσοι έχουν συμμετοχή στα ποδοσφαιρικά πράγματα. Ο οικονομικός έλεγχος και η οικονομική διαφάνεια νομίζω ότι θα είναι καθοριστικά στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και στην απομάκρυνση των λίγων –θέλω να ελπίζω- σάπιων μήλων που προφανώς υπάρχουν.
Ο ίδιος, ωστόσο, μετρά προσεκτικά τα όρια των πολιτικών του φιλοδοξιών, υπογραμμίζοντας ότι στην πολιτική είναι αναγκαίο να υπάρχει επίγνωση της πραγματικότητας, των δυνατοτήτων και των συλλογικών προτεραιοτήτων, ερωτηθείς κατά πόσον προτίθεται να διεκδικήσει την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Μιλώντας, πλέον, ως Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, ο κ. Γεωργιάδης ξεδιπλώνει το δικό του όραμα για την παράταξή του και αναλύει την ιδεολογικοπολιτική άσκηση που επίκειται, καθώς και το ειδικό βάρος που δίνει στην στελεχιακή ανανέωση.
Σε ό,τι αφορά στα ζητήματα της επικαιρότητας, καλεί την αντιπολίτευση να αναλάβει την συνιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων, ενώ καταθέτει τις δικές του εκτιμήσεις για το Κυπριακό και την εξυγίανση του κυπριακού ποδοσφαίρου.
Όλο το φάσμα της πολιτικής πρότασης
Ο ΔΗΣΥ, παράλληλα με την Κυβέρνηση, πέρασε τους τελευταίους μήνες μία διαδικασία ανανέωσης. Πιστεύετε ότι το ζητούμενο έχει επιτευχθεί;
Η μερική ανανέωση στην ηγετική ομάδα του κόμματος δεν ήταν η κατάληξη μιας προσπάθειας, ήταν η αφετηρία, θα έλεγα, μίας προσπάθειας, που αποσκοπεί στη διατήρηση του Δημοκρατικού Συναγερμού σε μία θέση αξιοπιστίας και επιρροής στο κυπριακό πολιτικό σύστημα. Παρά τις όποιες αδυναμίες, παρά τα όποια λάθη, θεωρώ ότι ο ΔΗΣΥ απέδειξε τα τελευταία χρόνια ότι ήταν η πολιτική δύναμη, που είχε και τη διάθεση και την τόλμη να βάζει πλάτες, να στηρίζει δύσκολες αλλά αναγκαίες αποφάσεις, να προωθεί όλες, ουσιαστικά, τις μεταρρυθμίσεις που ο τόπος μας χρειάζεται. Η παράταξη που μένει –και πρέπει, το υπογραμμίζω, να μένει- μακριά από τα άκρα, η παράταξη της σύνεσης. Έτσι πρέπει να παραμείνει ο ΔΗΣΥ και για να παραμείνει έτσι χρειάζεται ανανέωση της προσπάθειας εκ μέρους όλων μας. Θεωρώ ότι αυτή η ανανεωμένη προσπάθεια θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Ο Αβέρωφ Νεοφύτου εξήγγειλε την πραγματοποίηση ιδεολογικοπολιτικού συνεδρίου, κάποια στιγμή το Φθινόπωρο. Σε ποιους άξονες θα κινηθεί;
Σε όλο το φάσμα της πολιτικής πρότασης που πρέπει ένα μεγάλο και σύγχρονο κόμμα, ανά πάσα στιγμή να διαθέτει. Ο ΔΗΣΥ μετρά σημαντικές επιτυχίες. Και η διακυβέρνηση του Προέδρου Αναστασιάδη το ίδιο. Δεν μπορούμε, όμως, να περιορίζουμε το πολιτικό μας αφήγημα στις επιτυχίες του παρελθόντος. Πρέπει να κοιτάζουμε μπροστά, πρέπει συνεχώς να ανανεώνουμε όχι μόνο τις δομές αλλά και την πολιτική μας πρόταση. Δεν τίθεται ζήτημα, βεβαίως, εγκατάλειψης των βασικών αρχών, πάνω στις οποίες ο ΔΗΣΥ από ιδρύσεως του κινείτο. Αλλά τίθεται ζήτημα προσαρμογής τους στα δεδομένα της εποχής μας.
Άρα πρόκειται για μία άσκηση επικαιροποίησης των αρχών στη βάση των σύγχρονων δεδομένων;
Ακριβώς. Δεδομένα τα οποία δεν περιορίζονται στα στενά τοπικά ή εθνικά μας όρια. Ζούμε σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον. Υπάρχουν προκλήσεις κοινές. Ο ΔΗΣΥ, ως δραστήριο μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, πρέπει συνεχώς να συμβαδίζει με τις τάσεις, τις ανάγκες, με τα δεδομένα της εποχής.
Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο μέσα από αυτή τη ζύμωση να αναδειχθούν βαθιές διαφωνίες, που θα βάλουν την παράταξη σε κύκλο εσωστρέφειας;
Όσοι έζησαν τον ΔΗΣΥ, ακόμη και οι παλαιότεροι, θα θυμούνται ότι πέρασε και η δική μας παράταξη περιόδους εσωστρέφειας, περιόδους εντάσεων. Η περίοδος που διανύουμε έχει ίσως τις πιο λίγες εντάσεις, χωρίς καμία ένδειξη εσωστρέφειας, και με κανένα τρόπο δεν θα μπορούσα να διανοηθώ πως ένα πολιτικό, ιδεολογικό συνέδριο, μία ευκαιρία για γόνιμο διάλογο, θα μπορούσε να οδηγήσει την παράταξή μας σε ένα κύκλο εσωστρέφειας. Καλωσορίζουμε τον πολιτικό διάλογο, καλωσορίζουμε και την έκφραση διαφορετικών απόψεων. Δεν πιστεύουμε στην μονολιθικότητα και στον δογματισμό. Είναι μέσα από την ελεύθερη έκφραση, τον γόνιμο πολιτικό διάλογο, ακόμη και τη συζήτηση διαφορετικών προσεγγίσεων που θα καταφέρουμε να καταλήξουμε και να προσδιορίσουμε την πορεία μας για το αύριο.
Ως Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος, πλέον, ποια θεωρείτε ότι είναι τα μεγάλα στοιχήματα του ΔΗΣΥ για τα επόμενα χρόνια;
Θα ήθελα πολύ να καταφέρναμε να κινητοποιήσουμε, να ενεργοποιήσουμε νέους ανθρώπους, νέα στελέχη, για όλα όσα απασχολούν μια πολιτική παράταξη, για όλα όσα συζητήσαμε προ ολίγου, όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό είτε των δομών είτε των πολιτικών είτε του ιδεολογικού μας στίγματος. Απαιτούνται άνθρωποι που να έχουν τις γνώσεις, τα εφόδια, τις εμπειρίες αλλά και τη διάθεση να έχουν την εμπλοκή στα κοινά, μέσω του ΔΗΣΥ. Αν με ρωτάτε ποια θα ήταν για μένα η κορυφαία προτεραιότητα, θα ήταν και μία στελεχιακή ανανέωση του ΔΗΣΥ. Θέλουμε νέους ανθρώπους, νέους επιστήμονες, νέους επαγγελματίες, παράλληλα με την ενασχόλησή τους την επαγγελματική, παράλληλα με τις υποχρεώσεις τους, οικογενειακές και άλλες, να έρθουν πιο κοντά στον ΔΗΣΥ, ο οποίος έχει να δώσει και ρόλο και ευκαιρίες σε αυτούς τους ανθρώπους.
Θα πρέπει, βέβαια, για να το πετύχετε αυτό, να κερδίσετε την αυξανόμενη απαξίωση έναντι του πολιτικού συστήματος που βλέπουμε μέσα στη νεολαία.
Μα γι’ αυτό ακριβώς θεωρώ πως πρέπει συνεχώς να υπάρχει μια συνεχής, το υπογραμμίζω, στελεχιακή ανανέωση. Σε διαφορετική περίπτωση, το κάθε κόμμα δεν ανανεώνεται στελεχιακά, θα αντιμετωπίσει την φθορά και την περιθωριοποίηση.
Επίγνωση πραγματικοτήτων
Σε προσωπικό επίπεδο, τι σηματοδοτεί η επιστροφή σας στην Πινδάρου;
Θα ήταν μια πολύ ελκυστική επιλογή για μένα, μετά από μια μακρά θητεία στο Υπουργείο Οικονομικών, να αποσυρθώ από την πολιτική και να αναζητήσω ελκυστικές ευκαιρίες στον ιδιωτικό τομέα. Πιστεύω, όμως, πως πρέπει να υπάρχει αξιόπιστη εκπροσώπηση, πρέπει να δίνουμε φωνή σε μία σημαντική μερίδα της κοινωνίας μας, στις πιο παραγωγικές ομάδες, τους επαγγελματίες, τους επιχειρηματίες, τους νέους επιστήμονες, τους νοικοκυραίους, οι οποίοι θεωρώ ότι επιζητούν την εκπροσώπησή τους στην πολιτική σκηνή. Ως συνέχεια της παρουσίας μου στο Υπουργείο Οικονομικών, θεωρώ πως πρέπει, μέσω του ΔΗΣΥ, να συνεχίσω αυτή την προσπάθεια, εκπροσωπώντας αυτόν ακριβώς τον κόσμο.
Έχετε ήδη δηλώσει πως θέλετε να επιστρέψετε στη Βουλή. Πέραν τούτου, σε επίπεδο φιλοδοξιών, θα σας ενδιέφερε η προεδρία του κόμματος στο μέλλον;
Έλεγα προηγουμένως πως δεν υπάρχουν αυτή την περίοδο φαινόμενα εσωστρέφειας. Θα ήταν ανεύθυνο, μέσω εκδήλωσης πρόωρων, άτοπων φιλοδοξιών, να διαταράσσαμε αυτό το κλίμα, κάτι που θα υπονόμευε κάθε καλή προσπάθεια για ανανέωση και ενδυνάμωση του ΔΗΣΥ. Δεν τίθεται κανένα τέτοιο ζήτημα. Καμία προσωπική φιλοδοξία δεν πρέπει να μπαίνει μπροστά από την ανάγκη να παραμείνει ο ΔΗΣΥ μια ισχυρή και αξιόπιστη πολιτική παράταξη και εκεί είναι που πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας, με αμέσως επόμενο ορόσημο τις βουλευτικές εκλογές.
Το όνομά σας, βέβαια, «παίζει» στα πηγαδάκια και για τις προεδρικές εκλογές. Θα σας δούμε το 2023 στο ψηφοδέλτιο;
Αν εξαιρέσουμε μία λανθασμένη αναφορά σε πρόσφατη μου συνέντευξη, θεωρώ ότι και αυτό το ζήτημα το έχω κατ’ επανάληψη απαντήσει. Δεν θα πω πως «όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια». Ο κάθε άνθρωπος που μπαίνει σε ένα χώρο θα είχε επιθυμίες να φτάσει όσο πιο ψηλά. Αλλά στην πολιτική εξίσου αναγκαίο είναι να υπάρχει επίγνωση της πραγματικότητας, επίγνωση των δυνατοτήτων. Όταν η φιλοδοξία υπερβαίνει την επίγνωση των δυνατοτήτων, τις πραγματικότητες αλλά και τις συλλογικές ανάγκες και προτεραιότητες, τότε κάποιος οδηγείται σε λανθασμένη πορεία, την οποία προσωπικά προσπαθώ να αποφύγω, γι’ αυτό και ευθέως δηλώνω πως δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.
Θα κληθούμε να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις
Ενώ το Κυπριακό βρίσκεται σε στασιμότητα, οι τουρκικές παραβιάσεις συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Πώς εκτιμάτε ότι μπορούμε να βγούμε από το τέλμα, δεδομένου ότι δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στον διάλογο υπό απειλή, όπως πολλές φορές ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει πει;
Θα ήθελα να υπογραμμίσω τον ρόλο αλλά και τον προσανατολισμό της σημερινής Τουρκίας. Δεν θεωρώ πως μπορεί να υπάρξει επίλυση του Κυπριακού με την Τουρκία που συνεχώς απομακρύνεται από τη Δύση, από την Ευρώπη, διολισθαίνει σε άλλα μονοπάτια και λειτουργεί με έναν τρόπο αναθεωρητικό, όπως αυτό επιβεβαιώνεται με κάθε ευκαιρία. Ούτε και ωφελεί να αναλωνόμαστε μεταξύ μας και να αλληλοεπιρρίπτουμε ευθύνες, παραγνωρίζοντας αυτόν τον καθοριστικό παράγοντα, της σημερινής Τουρκίας, υπό το καθεστώς Ερντογάν.
Μάλλον δεν θα χρησιμοποιούσα την αναφορά στασιμότητα. Τα δεδομένα μεταβάλλονται με τρόπο που θα δημιουργεί συνεχώς πιέσεις και δυσκολίες για τον Ελληνισμό, για την Ελλάδα και για την Κύπρο, και αυτές οι δυσκολίες δεν νομίζω να μας επιτρέψουν να συντηρήσουμε τη ψευδαίσθηση της ακινησίας. Αυτό που λέω είναι ότι, αργά ή γρήγορα, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με σοβαρά διλήμματα και θα κληθούμε να λάβουμε πολύ δύσκολες πολιτικές αποφάσεις.
Συνιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων
Είναι ξεκάθαρο ότι η Κυβέρνηση ρίχνει πολύ βάρος στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων αυτό το διάστημα. Δεδομένου του κλίματος έντονης αντιπαράθεσης που υπάρχει, είστε αισιόδοξος ότι θα καταφέρουν να περάσουν και στην μορφή που επιθυμεί η Κυβέρνηση;
Είναι σεβαστές οι διαφορετικές προσεγγίσεις με την αντιπολίτευση. Νομίζω, όμως, ότι αυτές τις διαφωνίες θα πρέπει να τις διαχειριζόμαστε υπεύθυνα για το καλό του τόπου μας. Μια μεταρρύθμιση στον τομέα της δικαιοσύνης και των δικαστηρίων ή στην τοπική αυτοδιοίκηση ή στη δημόσια υπηρεσία ή σε σχέση με την απλοποίηση των διαδικασιών μέσω του επενδυτικού νόμου ή μέσω της ενίσχυσης των εργαλείων για την πάταξη της φοροδιαφυγής, δεν είναι ζητήματα που έχουν κομματικό στίγμα. Πρόκειται για κινήσεις και αλλαγές που ο τόπος μας έχει ανάγκη.
Έχουμε καθυστερήσει, αν με ρωτάτε, να προωθήσουμε τέτοιες αλλαγές. Και ακριβώς, μετά την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, με τη χώρα να μας στέκεται σήμερα στα πόδια της, εδώ είναι που πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειες. Θα μπορούσα να απευθύνω ένα κάλεσμα στα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης να αναλάβουν τη συνιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων και, με αυτόν τον τρόπο, να επωφεληθούν από τη δεδομένη, στη δική μου αντίληψη, επιδοκιμασία και επιβράβευση που οι πολίτες θα επιφυλάξουν προς όσους τολμήσουν και στηρίξουν τις θετικές αλλαγές που χρειαζόμαστε.
Ήσασταν στο Υπουργείο Οικονομικών σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης Αναστασιάδη και πρωταγωνιστής στη διαχείριση της κρίσης. Τώρα που αυτό το κεφάλαιο έκλεισε για εσάς, υπάρχει κάποια πράξη που μετανιώσατε ή κάτι που θέλατε πολύ να κάνετε και δεν προλάβατε;
Μετανιώνω που δεν μας δόθηκε η ευκαιρία να αναλάβουμε την ευθύνη της διακυβέρνησης ένα-δύο χρόνια νωρίτερα, για να προλάβουμε την δραματική κορύφωση της κρίσης, η οποία έφερε δυσβάστακτο κόστος σε μία σημαντική μερίδα των συμπολιτών μας, κυρίως μέσω του κουρέματος καταθέσεων αλλά και μέσω της βαθύτατης ύφεσης, στην οποία είχε οδηγηθεί η κυπριακή οικονομία. Αν ξεκινούσαμε την προσπάθεια λίγο νωρίτερα, θα αποφεύγαμε τα χειρότερα, κι αυτό είναι κάτι το οποίο με λυπεί.
Οικονομικός έλεγχος στο ποδόσφαιρο
Η κατάσταση στο κυπριακό ποδόσφαιρο φαίνεται να βρίσκεται εκτός ελέγχου. Τι μπορεί να γίνει ρεαλιστικά για να υπάρξει ένας ουσιαστικός έλεγχος;
Συγκαταλέγομαι σε εκείνη την μερίδα των πολιτών που, ασχέτως επιτυχιών ή αποτυχιών στο αγωνιστικό κομμάτι, πραγματικά νοιώθει απογοήτευση –για να μην χρησιμοποιήσω πιο έντονη λέξη- από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα πράγματα στο ποδόσφαιρο. Προφανώς πρέπει να αλλάξουν πράγματα. Προφανώς πρέπει να λειτουργήσει ο κόσμος του ποδοσφαίρου με πολύ μεγαλύτερη διαφάνεια και αξιοπιστία. Έχουν κατατεθεί διάφορες καλές, θα έλεγα, προτάσεις. Θα τόνιζα, από τη δική μου πλευρά, την ανάγκη αξιόπιστου και συστηματικού οικονομικού ελέγχου. Σε σχέση με την οικονομική διαχείριση των σωματείων, των ποδοσφαιρικών εταιρειών, των ομοσπονδιών αλλά και όλων όσοι έχουν συμμετοχή στα ποδοσφαιρικά πράγματα. Ο οικονομικός έλεγχος και η οικονομική διαφάνεια νομίζω ότι θα είναι καθοριστικά στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και στην απομάκρυνση των λίγων –θέλω να ελπίζω- σάπιων μήλων που προφανώς υπάρχουν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: