Λακκοτρύπης: Πρόθεση της Τουρκίας είναι να μετατρέψει την Α. Μεσόγειο σε τουρκική λίμνη

Στην προκλητικότητα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και ευρύτερα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και στη σημασία του ενεργειακού σχεδιασμού της Κύπρου,  αναφέρθηκε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γεώργιος Λακκοτρύπης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας που πραγματοποίησε σήμερα στην Αθήνα, στο πλαίσιο της ημερίδας του μορφωτικού ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ, με θέμα «Ασφάλεια και προοπτικές για τους νέους ενεργειακούς δρόμους στην Ανατολική Μεσόγειο».
 
«Η Τουρκία προσπαθεί μέσω των παράνομων ενεργειών της να μας οδηγήσει σε κάποια λάθη που θα της επιτρέψουν να νομιμοποιήσει αυτές τις παρανομίες της. Πρόθεση της Τουρκίας είναι να μετατρέψει την Ανατολική Μεσόγειο σε τουρκική λίμνη», σημείωσε ο κ. Λακκοτρύπης.
 
Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου θα μπορούσε να διαδραματίσει «τον ρόλο μιας εναλλακτικής πηγής εφοδιασμού, αλλά και διαδρομών για την ΕΕ», υπογραμμίζοντας ότι υπό αυτό το πρίσμα η παραβατικότητα και η επιθετικότητα της Τουρκίας χρήζουν προσεκτικής εξέτασης. «Το παιχνίδι και το ενδιαφέρον δεν είναι μονό για τις ενεργειακές πηγές, αλλά αφορά και για τις ενεργειακές διαδρομές», επισήμανε σχετικά ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου.
 
Παράλληλα, αναφερόμενος στον ενεργειακό σχεδιασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημείωσε ότι «προσδοκούμε με το επικείμενο ερευνητικό πρόγραμμα να έχουμε ακόμη περισσότερες ανακαλύψεις που θα μας επιτρέψουν να έχουμε πολύ μεγάλες επιλογές σε ό,τι αφορά τον τρόπο εκμετάλλευσης και τους διαδρόμους που θα επιλεγούν».
 
Ταυτόχρονα χαρακτήρισε ως λανθασμένες τις απόψεις που υποστηρίζουν ότι η Κύπρος θα έπρεπε να «παγώσει» το ενεργειακό της πρόγραμμα ή να δεχθεί την Τουρκία ως ισότιμο μέλος σε όσα διαδραματίζονται στην περιοχή, χωρίς η στάση της τελευταίας να πληροί την βασική προϋπόθεση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.
 
Τέλος, υπογράμμισε ότι οι ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας σέβονται απόλυτα το Διεθνές Δίκαιο, ενώ εκτίμησε ότι «αν υποθέσουμε ότι [η Τουρκία] δεχτεί κάποια στιγμή να πάει έναντι της Κύπρου στη Χάγη είναι ξεκάθαρο πού θα γύρει η πλάστιγγα».
 
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, καθώς και ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κυριάκος Κενεβέζος.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Εκνευρίστηκε με το Ευρωκοινοβούλιο το τουρκικό ΥΠΕΞ και το κατηγόρησε ότι παρέχει προπαγανδιστική βάση σε τρομοκράτες
Δρομολογεί πρωτοβουλίες για αναγνώριση της αποστολής της ΕΛΔΥΚ η Κυβέρνηση
Ιωάννου: Ο αγώνας της ΕΟΚΑ πυξίδα για το παρόν και το μέλλον
Κοινή γραμμή Αθήνας και Λευκωσίας-Ο ΟΗΕ καθορίζει πλαίσιο επανέναρξης συνομιλιών, όχι ο Ερντογάν
Υπέρ δομημένου, εντατικού και συνεχούς διαλόγου ΕΕ-ΗΠΑ η Κύπρος
Λύπη εκφράζει ο εισηγητής της έκθεσης για την Τουρκία για τις αναφορές σε «δύο κράτη»-Οι αναγνώσεις των κομμάτων
Μητσοτάκης: Δεν είναι αποδεκτές θέσεις περί δύο κρατών στην Κύπρο
Προσπαθεί να αυξήσει τη διαφάνεια μέσω δημοσιεύσεων σε πλατφόρμα η Βουλή-Αμφιβολίες εκφράζουν οι φορείς
Πρώτη επίσημη επίσκεψη Τασούλα στην Κύπρο-« Άρρηκτη σχέση η οποία συνδέει τις δύο χώρες» (pics)
Επανήλθε με βίντεο και παρασκήνιο το ΕΛΑΜ-«Φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης»