Ν.Παπαδόπουλος: Ναι στον έλεγχο της Βουλής από την Ελεγκτική Υπηρεσία

Η θέση του ΔΗΚΟ σε σχέση με τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων από τον Γενικό Ελεγκτή, είναι ξεκάθαρη - η Βουλή πρέπει να ελέγχεται από τον Γενικό Ελεγκτή, όπως ελέγχονται όλοι οι υπόλοιποι θεσμοί που διαχειρίζονται χρήματα του Κύπριου φορολογούμενου, είπε ο Πρόεδρος του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος.
 
Μιλούσε ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της εκστρατείας «Διάλογος» και της θεματικής ενότητας «Πάταξη της Διαφθοράς» του κόμματος.
 
Από την πλευρά του, ο κ. Μιχαηλίδης αναφερόμενος στην επιστολή που έλαβε από την Βουλή, είπε πως  «έχουμε ήδη απαντήσει στον Γενικό Διευθυντή της Βουλής, ο οποίος αντιλαμβάνομαι ότι ενεργούσε με οδηγίες του Προέδρου του Σώματος».
 
Από τις αντιδράσεις των κομμάτων, σημείωσε, αντιλαμβάνομαι ότι δεν ήταν στις προθέσεις του νομοθετικού σώματος ο αποκλεισμός της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.
 
«Όπως είχαμε καταγράψει και στην επιστολή  μας, με τον τρόπο που σήμερα έχει τροποποιηθεί το Σύνταγμα, θεωρούμε προφανές ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία, δεν έχει αποκλειστεί από τον έλεγχο της Βουλής.  Χαίρομαι που τα κόμματα τοποθετούνται, ότι δεν είναι αυτή τη βούληση τους και πιστεύω ότι, με τον τρόπο που είναι σήμερα διατυπωμένο το Σύνταγμα, όπως τροποποιήθηκε τον Ιούλιο του 2019, είναι κατ’ εμάς σαφές ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία θα μπορεί να προχωρήσει κανονικά στον έλεγχο, όπως κάνει τόσα χρόνια και ότι αυτό το πρόβλημα θα λυθεί το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε.
 
Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η μάχη κατά της διαφθοράς είναι μια συνεχής μάχη και είναι ένας αγώνας που μας αφορά όλους. Γι αυτό κι εμείς, σημείωσε, θέλουμε να στηρίξουμε το θεσμό του Γενικού Ελεγκτή καθώς θεωρούμε ότι είναι ένας θεσμός που αποτελεί την πρώτη άμυνα, για την πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς στον δημόσιο τομέα.

«Δεν μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι από την εικόνα που εκπέμπει η χώρα μας αυτή την περίοδο σε σχέση με την πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς, κατ’ ακρίβεια θέλουμε να εκφράσουμε τον έντονο προβληματισμό μας και την απογοήτευση μας, γιατί οι διεθνείς οργανισμοί διαπιστώνουν ότι η Κύπρος δεν έχει συμμορφωθεί με σημαντικές ευρωπαϊκές υποχρεώσεις. Διεθνείς οργανισμοί όπως είναι η Moneyval, η Greco, διαπιστώνουν σημαντικές ελλείψεις σε ότι αφορά αυτό το τεράστιο και σημαντικό κεφάλαιο, χωρίς φυσικά να υποτιμούμε και τα θετικά βήματα που έχουν γίνει σε κάποιες περιπτώσεις», ανέφερε.

Γι αυτό ακριβώς το λόγο, συνέχισε, αναλάβαμε αυτή την πρωτοβουλία, να συζητήσουμε το μεγάλο κεφάλαιο της πάταξης της διαφθοράς στον τόπο μας, μαζί με αρμόδιες αρχές και κρατικούς αξιωματούχους, ανεξάρτητους αξιωματούχους όπως είναι ο Γενικός Ελεγκτής, έτσι ώστε να βρούμε τρόπους να βελτιώσουμε τις επιδόσεις της χώρας μας σε ό,τι αφορά την προσπάθεια αντιμετώπισης αυτού του φαινομένου.
 
«Μια από τις εισηγήσεις που είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε σήμερα είναι την καθιέρωση, τη θέσπιση και τη δημιουργία μιας Ανεξάρτητης Αρχής Πάταξης της Διαφθοράς, τα μέλη της οποίας δε θα διορίζονται από την εκτελεστική εξουσία αλλά από τη Βουλή, γιατί οι όροι εντολής αυτής της αρχής θα πρέπει να περιλαμβάνουν φυσικά και τον έλεγχο της Εκτελεστικής Εξουσίας. Αυτή αλλά και άλλες εισηγήσεις θα είναι αντικείμενο του διαλόγου που θα συνεχίσουμε έτσι ώστε μετά από κάποιες μέρες να παρουσιάσουμε και άλλες συγκεκριμένες εισηγήσεις που θα βοηθήσουν ακριβώς τη χώρα μας να βγει από το βούρκο της διαπλοκής και της διαφθοράς, όπου έχει δυστυχώς υποπέσει η Κύπρος», πρόσθεσε.
 
Ο κ. Μιχαηλίδης ευχαρίστησε τον κ. Παπαδόπουλο για τη συνάντηση και την πρωτοβουλία που πήρε, γι’ αυτή τη συνάντηση.

Θα συμφωνήσω μετ’ επιτάσεως, είπε, ότι το πρόβλημα της διαφθοράς είναι μια γάγγραινα την οποία δεν παίρνει άλλο ν’ αφήσουμε χωρίς να χειριστούμε με δραστικά και αποφασιστικά βήματα. Ως εκ τούτου, σημείωσε, κάθε πρωτοβουλία που αναλαμβάνεται προς αυτή την κατεύθυνση, για εμάς σίγουρα είναι θετική.
 
«Είχαμε, ναι, την ευκαιρία ν’ ανταλλάξουμε απόψεις για συγκεκριμένα θέματα και εισηγήσεις οι οποίες αφορούν τρόπους που μπορούν να βοηθήσουν σ’ αυτή  τη διαχείριση  του θέματος, ναι, και για το συγκεκριμένο θέμα του τρόπου διορισμού της Αρχής κατά της Διαφθοράς όπως και άλλων αξιωματούχων. Έχω, προσωπικά κατ’ επανάληψη, αναφέρει ότι η εμπλοκή της Βουλής, ο ρόλος της σε ό,τι αφορά το διορισμό οποιουδήποτε θεσμού, δεν είναι πολιτικός αλλά είναι τεχνοκρατικός, είναι μια δικλείδα ασφαλείας. Όπως είναι ακόμη και ο Γενικός Ελεγκτής, έχω πει,  αντιλαμβάνομαι ότι μπορεί να υπάρχουν κάποια συνταγματικά θέματα, όπως είναι ο Γενικός Ελεγκτής, όπως είναι οι διάφοροι Επίτροποι, Έφοροι, η Αρχή κατά της Διαφθοράς δεν μπορεί όλοι αυτοί οι διορισμοί, σε αντίθεση με τις πρακτικές που γίνονται σε όλα τα σύγχρονα κράτη, να γίνονται αποκλειστικά από την Εκτελεστική Εξουσία», πρόσθεσε.

Είπε πως θα πρέπει η Βουλή να έχει ένα πολύ σημαντικό ρόλο, σε κάποιες περιπτώσεις, θα πρέπει να προβαίνει η ίδια στους διορισμούς, σε κάποιες, μπορεί να αρκεί η έγκριση από τη Βουλή, με απλή ή και με ενισχυμένη πλειοψηφία.

«Συζητήσαμε λοιπόν αυτά τα θέματα και πιστεύω ότι αυτή η προσπάθεια για τη διαφθορά, θα πρέπει να αποτελέσει την προμετωπίδα δράσης όλης της κοινωνίας, εάν θέλουμε να έχουμε αποτελέσματα», συμπλήρωσε.

Δειτε Επισης

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανάδειξης της νέας «προεδρίας» της «βουλής»
Ενοχλημένη η Κυβέρνηση από τις δηλώσεις Σαμαρά-«Δεν ήταν χαριεντίσματα, ήταν συζήτηση»
Το Ανώτατο Συνταγματικό έκρινε πως ορθά το Υπουργικό αποστέρησε ιδιότητα πολίτη ΚΔ
Παραιτήθηκε ο Όζτουρκλερ από «προεδρία της βουλής» στα κατεχόμενα
Ουκρανία και αμυντική ετοιμότητα ΕΕ σε συνάντηση των Υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες
Οι πολιτικές Κυβέρνησης για μεταναστευτικό με θετικό πρόσημο και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολίτων
Μαρίνος Σιζόπουλος: Η σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης να τεθεί ως διαδικασία επίλυσης
Κηδεύτηκε 109 χρόνια μετά τη γέννησή του ο ήρωας Σπύρος Χατζηγίαννης-«Δεν φοβήθηκε, δε λύγισε»
Ν. Χριστοδουλίδης: H Κύπρος έπαψε να είναι ελκυστικός προορισμός και τα κέντρα φιλοξενίας αδειάζουν
Ξεκάθαρο μήνυμα ΠτΔ προς την Τουρκία-«Οι πραγματικότητες στο νησί είναι ότι έχουμε μια παράνομη εισβολή»