Στη διάσωση 98 μεταναστών προχώρησε η γαλλική ΜΚΟ Μεσόγειος SOS

Το πλοίο θαλασσίων διασώσεων Ocean Viking διέσωσε χθες βράδυ 98 ανθρώπους ανοικτά της Λιβύης, σε μια δεύτερη επιχείρηση διάσωσης στη διάρκεια της ίδιας ημέρας, ανακοίνωσε σήμερα η ευρωπαϊκή μη κυβερνητική οργάνωση Μεσόγειος SOS που έχει την έδρα της στη Μασσαλία (Γαλλία).
 
Συνολικά, το σκάφος έσπευσε σε βοήθεια 182 ανθρώπων χθες: 84 τις πρώτες πρωινές ώρες, εκ των οποίων 21 ασυνόδευτοι ανήλικοι από το Μπανγκλαντές, το Μαρόκο και τη Σομαλία, και 98 στο τέλος της ημέρας που επέβαιναν σε λαστιχένια βάρκα εν μέσω κακών μετεωρολογικών συνθηκών, σύμφωνα με τη μκο που ναυλώνει το Ocean Viking από κοινού με τους Γιατρούς χωρίς σύνορα.
 
Στους τελευταίους αυτούς διασωθέντες, που προέρχονται κυρίως από τη Νιγηρία, εκ των οποίων ορισμένοι από την περιοχή Μπιάφρα, τη Δυτική Αφρική ή το Σουδάν, περιλαμβάνονται μία γυναίκα και 15 ανήλικοι, εκ των οποίων 14 ασυνόδευτοι.
 
Από το καλοκαίρι του 2018, διαδεχόμενη την Ιταλία που είχε αναλάβει προηγουμένως αυτό τον ρόλο, η λιβυκή ακτοφυλακή έχει επιφορτιστεί από την Ευρώπη να συντονίζει τις διασώσεις σε μια τεράστια «ζώνη έρευνας και διάσωσης» που υπερβαίνει τα χωρικά ύδατά της. Μια αποστολή που η εμπόλεμη Λιβύη είναι ανίκανη να διεκπεραιώσει, καταγγέλλει η Μεσόγειος SOS.
 
Η κατάσταση είναι «πολύ ανησυχητική» στη Λιβύη που έχει βυθιστεί στο χάος μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, με πολλαπλές παραβιάσεις της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο και του εμπάργκο όπλων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
 
Στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) ανακοίνωσε την αναστολή της συμμετοχής της στις εργασίες μια κοινής στρατιωτικής επιτροπής στη Γενεύη, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, έπειτα από επανειλημμένες παραβιάσεις της εκεχειρίας.
 
Ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, έχει εξαπολύσει από τον Απρίλιο του 2019 μια επίθεση εναντίον της Τρίπολης, έδρα της ΚΕΕ η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ. Οι συγκρούσεις έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 1.000 ανθρώπων ενώ περισσότεροι από 140.000 έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
 
Το 2019 ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης κατέγραψε 1.283 θανάτους στην Μεσόγειο, με την κεντρική διαδρομή μεταξύ βόρειας Αφρικής και Ιταλίας να είναι η πιο θανάσιμη. Τουλάχιστον 19.164 μετανάστες έχουν χαθεί στην θάλασσα τα τελευταία πέντε χρόνια.
 
Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Ετοιμάζουν εφαρμογή για τους αγρότες-Θα ενημερώνονται για αγρομετεωρολογικές και άλλες υπηρεσίες
Καρέ καρέ η συμπλοκή στο αεροσκάφος που ταξίδευε για Κύπρο-Αντάλλαξαν γροθιές δύο πρόσωπα
Νέο μέτωπο στους κύκλους της Ιεράς Συνόδου-Άλλα ο Αρχιεπίσκοπος και άλλα ο Μόρφου για τον νέο Πάπα
Μήνυμα ΠΑΣΥΔΥ για την παγκόσμια ημέρα νοσηλευτών-«Είναι η ραχοκοκαλιά της υγειονομικής περίθαλψης»
Πυρά ΔΗΜΑΛ σε Πρόεδρο και Αστυνομία για τη στάση τους στη διαμαρτυρία των κυνηγών-«Ενήργησαν αντισυνταγματικά»
ΗΠΑ και Κίνα συμφώνησαν σε εμπορικό μορατόριουμ 90 ημερών-Ρίχνουν τους δασμούς κατά 115%
Κρατούσε σμίλα και προκαλούσε ανησυχία σε πολυκατοικία στο Καϊμακλί-Αφοπλίστηκε με συνδρομή διαπραγματευτών
Άρχισαν οι τελικές εξετάσεις σε Λύκεια και Τεχνικές-Ολοκληρώνονται στις 23 Μαΐου
Εντόπισαν οδηγό με φρεσκοσκοτωμένο λαγό στη Λεμεσό-Πέταξε σακούλα στη θέα μελών της Υπηρεσίας Θήρας
Ανακοίνωσε τη διάλυσή του και το τέλος του ένοπλου αγώνα κατά της Τουρκίας το ΡΚΚ